Donderdag, 27 juli 2017

Noarder Alde Wei – Enkhuizen

Dag Datum Wind Weer
Donderdag 27 juli 2017 WZW 5 Bf Zon, eerst wolken
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
09.30 uur 15.10 uur plm 55 km 2970,6 (5,5 uren)

Kwart over tien. We hebben de Noarder Alde Wei achter ons gelaten. Afscheid genomen van Joke en Willem. We gaan op huis aan. Het weer is helemaal omgeslagen, de dag begint geheel bewolkt en er is serieuze regendreiging. Allemaal niet zo florissant. Willem en Joke zetten hun vakantie voort en wij gaan terug, gras maaien en schilderen. We varen nu op de Langweerder Wielen. Je moet hier wel goed de vaargeul aanhouden, dat valt trouwens toch een beetje tegen in Friesland; buiten de betonning zit je zo in de prut met je 1.35 meter diepgang. Ik zie zelfs een Kolibri (een klein type kajuitzeiljacht) omhooglopen. Eenmaal de Jaansleat uit slaat de Laga linksaf; zij gaan via De Kûfurd, de Grutte Brekken en het Tsjûkemar naar Heerenveen, dochter Paula helpen bij haar verhuizing. Tot ziens jongens, het was kort maar krachtig en gezellig, maar het is beter voor mijn lijn als we nu naar huis gaan! Zwaai Zwaai Baai Baai! De Wing V doet een stukje Prinses Margrietkanaal en buigt dan af naar bakboord de Jeltesleat in. Het is daar tamelijk druk met andere motorboten en (open) zeilboten die van bakboord naar stuurboord van de vaarweg en terug slingeren. Dit is een goede oefening voor de vaarkennis: wie heeft voorrang in welke situatie en wanneer is sprake van goed zeemanschap. Ik laat me niet uit over anderen maar leer wel veel. Met 10 km per uur passeren we het bruisende Heech by de Mar en varen De Fluezen op. Ook hier wordt de vaargeul regelmatig gekruist door zeilboten maar dit levert geen enkele keer een probleem op; men respecteert keurig mijn koers aan de stuurboordkant van de betonde geul en gaat bijtijds overstag als de situatie dit vereist, netjes hoor! Er is van alles te zien. Het weer is inmiddels gelukkig alweer opgeklaard, maar de wind neemt toe. Over De Holken, langs Galamadammen (gezellig daar!), De Morra en een stukje Johan Frisokanaal bereiken we de sluizen van Staveren.

Half twee. We zijn goed en wel de sluis uit en op het IJsselmeer. Aan deze kant staan met deze wind (5 Bf) natuurlijk flink wat golven. Naast ons in de sluis lag een motorboot (volgens mij maximaal een CE categorie C) met een echtpaar dat voor het eerst ging oversteken naar Enkuizen. Ik weet nog dat ik dacht dat ze daar niet een erg geschikte dag voor hadden gekozen maar ik kende ze niet goed genoeg om dat ook hardop te zeggen. De wind komt uit west zuid westelijke richting en dat belooft een wiebelige toer richting Enkhuizen, misschien zouden we iets moeten opsteken, maar dan “varen we om”. We kijken eerst hoever we komen op de rechttoe rechtaan koers, hangt er ook vanaf hoeveel dingen in de kajuit op de grond flikkeren en of ik zelf niet met stuurstoel en al omlazer, dat gebeurt ook nogal eens. De zon schijnt nu, het is scherp, helder weer, dat maakt het wat prettiger. De temperatuur is niet verkeerd, binnen is het gewoon warm door de zon op de ramen. Het gaat lekker. Achter ons zie ik geen boten, anders dan zeiljachten. Ik denk dus dat onze buurman omgekeerd is, volgens mij wel verstandig maar dat heb ik niet gezegd want dat klinkt pedant. Voor ons uit vaart een tweemast Klipperaak (of zo), mooi gezicht. Ik probeer fotootjes en een filmpje te maken met de GSM, dat lukt maar matig.

fullsizeoutput_c185

Deze is wel aardig gelukt.

We besluiten niet door te varen naar Edam, maar eerst nog een nachtje te ankeren bij Enkhuizen. De zeegang is “goed te doen” en we hoeven niet eerst richting Medemblik op te steken zodat we te 15.10 uur het anker kunnen laten vallen op dezelfde plek als toentertijd met Marijn en Rietje aan boord, aan de buitenkant bij het Zuiderzeemuseum. We liggen hier heerlijk stil en beschut en kijken onder het genot van een borreltje naar de schepen die Enkhuizen binnenvaren (veel komt er niet meer naar buiten). Verder valt er niet veel te vertellen, het was een fijne dag, echt genoten.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s