Vrijdag, 28 juli 2017

Enkhuizen – Edam

Dag Datum Wind Weer
Vrijdag 28 juli 2017 W 5 – 7 Bf Regenbuien, somber
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
08.30 uur 11.30 uur plm. 28 km 2973,4 (2,8 uren)

Tien voor half tien. We varen het naviduct uit. Er staat een pittige wind: 20 knopen. Het zal vandaag wel iets harder gaan waaien dan gisteren vermoed ik. Wat zei je? vraagt Ingeborg vanuit de verte, die denkt dat ik het tegen haar heb (ik sta namelijk tegen m’n dictafoontje te kletsen, zie je). Nou, dat we net zijn vertrokken, dat zei ik, zeg ik en dat we uit de sluis komen, om tien voor half tien, zeg ik (zucht). We krijgen als we eenmaal de havenkom uit zijn de wind op kop. Van lager wal naar hoger wal varen wij, dus dat is goed. We lagen met twee grote motorjachten in de sluis. Met de schipper van het schip naast ons (een Princess van een meter of twintig) maakte ik een praatje. Ze waren vorige week in een paar uur vanuit Stellendam buitenom naar Texel gevaren met twee maal 800 pk onderin. Dat wil wel, maar dat lust ook wel een slokje, denk ik: een litertje of 1000 in een middag? Ze gaan binnendoor terug naar huis en zijn binnen de kortste keren aan de horizon verdwenen, dansend over de golven. Aardige lui wel. We gaan ondertussen lekker, we hebben vooralsnog niet teveel toeren nodig om tegen golven en wind in te komen; met 1500 toeren loopt de Wing V nu 11 km. Het is wel somber; de zon schijnt niet momenteel. Tijd voor koffie.

Tien voor half twaalf. We zijn weer in rustig vaarwater, na een heftige tocht (op het laatst) waarbij de boot bakken bruijswater over zich heen kreeg. Het spoot over het hele schip heen tot in de bijboot en er kwam ook wel wat binnen door de ventilatoren; dat hadden we voor het laatst meegemaakt tijdens onze tocht van Grenaa naar Hals, vorige zomer in Denemarken. We hebben weer eens de vreemde korte golfslag van het ondiepe Markermeer, veroorzaakt door een harde westenwind (33 knopen), aan den lijve ondervonden. Om de zoveel golven, heel onregelmatig, pikten we een paaltje. Het aantal toeren moest omhoog (naar 1800) om de voortgang (11 – 12 km) op peil te houden, maar dat was voor ons scheepje geen enkel probleem, niks aan de hand. We zijn er bijna. Hopen maar dat we niet verstrikt raken in het fonteinkruid.

Half twaalf. We liggen in onze tijdelijke box in de jachthaven van de WSV De Zeevang te Edam. De zon schijnt en er staat hier nu 4,6 knopen wind, wat een giller. Opruimen en naar huis.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s