Dinsdag, 1 augustus 2017

Dinsdag, 1 augustus 2017

Edam – Nije Krúspôle (op de Fluessen)

Dag Datum Wind Weer
 Dinsdag  1 augustus 2017  Weinig Eerst bewolkt, later zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
10.45 uur  16.30 uur  plm. 60 km (logwieltje nog steeds vast) 2979 (5,6 uren)

Ons dochter Linda wilde weer een keertje mee, dus zijn wij, na een kop koffie in de kantine van onze watersportvereniging (“De Zeevang”) in afwachting van haar komst naar Edam, wederom scheep gegaan op de Wing V en nu, te 11.10 uur goed en wel onderweg naar Friesland (ja, alweer!). Zaterdag moet zij terug zijn voor andere verplichtingen dus we hebben 5 dagen de tijd. We hebben inmiddels ervaren dat je in 5 dagen erg ver kunt komen. Niet dat dat persé nodig is, maar het kan. Het is rustig weer, helder. We genieten van de weidsheid van het Markermeer terwijl ons schip dapper voort ploegt, eerst voorzichtig dwars door de fonteinkruidvelden maar daarna een tijdje op volle snelheid (2400 toeren, 15 km per uur, om de verstuivers te poetsen) op weg naar Enkhuizen. Na een tijdje neem ik gas terug tot 1700 toeren waarbij de snelheid op 12 km per uur komt. Dat zou meer moeten zijn, maar het onderwaterschip is enigszins aangegroeid sinds de tewaterlating in november 2015. Komend voorjaar moet ie de kant op voor “knippen scheren”. Ik heb nog niet nagedacht over waar dat moet gebeuren. Koffie!

20170801_120804

Selfie

20170801_121429

Stuurvrouw

Rond enen hebben we het naviduct gehad en beginnen we aan een heerlijke tocht over het IJsselmeer, richting Staveren. Onderweg hebben we met z’n drieën bedacht dat we op de Fluessen gaan aanleggen op het eilandje Nije Krúspôle (Nieuwe Kruispolle). De drukte op het water valt tegen (of mee, tis maar hoe je het bekijkt) en we kunnen in een rechte streep op Staveren afvaren. Na anderhalf uur zijn we daar al en kunnen snel de sluis in. Het schutten duurt niet lang en met een sukkelgangetje varen we het Johan Frisokanaal op richting de Fluessen, alwaar pas te 16.30 uur wordt vastgemaakt aan een paar palen aan stuurboord direct na de ingang van de Nije Krúspôle. Aan de bakboord kant van de kom is zo te zien voor ons formaat schip geen plaats meer en tussen de palen recht vooruit passen we ook niet. Ik heb dus geen keus. Hèhè, we liggen.

Schermafbeelding 2017-12-04 om 11.44.24

In het midden het eilandje Nije Krúspôle

20170801_171135

Een schitterende plek, jammer dat we niet mochten blijven liggen

20170801_171307

Nog een selfie

Tijd voor een vastmakertje. Ik leg Linda uit dat we altijd als we ergens aanleggen na een succesvolle vaart (ook als ie niet succesvol is trouwens, eigenlijk juist dán), altijd een borreltje drinken op het simpele feit dat we vastgemaakt hebben. Het betreft dan Beerenburg of een Schippersbitter (andere soorten mogen ook). Deze traditie hebben we overgenomen van onze vriend Mans die deze reeds jaren geleden heeft ingevoerd; een goede traditie vinden wij.

Half zes. De vreugde is van korte duur. Na een vastmaker of twee komt een vriendelijke mevrouw ons vertellen dat we moeten weggaan van deze plek omdat die bestemd is voor passagiersboten. Ik heb ook een passagier zeg ik, maar die vlieger gaat niet op: “u begrijpt wel wat ik bedoel, meneer!” Ze wijst mij op een aantal boeitjes (Marrekrite-boeien) die rond het eilandje liggen en waar ik aan vast kan maken. Dat betekent weer een vastmakertje, ik wor nog dronken straks, potverdikkie! Welk een hilariteit. Nou dan gaan we maar. Aan de noordkant van het eiland kies ik in ondiep water, maar voor ons diep genoeg, een mooi geel-blauw geval om een landvast doorheen te halen en we liggen weer. Gelukkig schijnt de zon. Ingeborg gaat eten maken. Het was een fijne dag.

20170801_174350

Prima voorzieningen hebben ze hier

20170801_174410

Wat?

20170801_191607

Goed zo, ga maar even uitrusten

DSC_5449

Zie je die glaasjes? Dat zijn nou vastmakertjes.

DSC_5450

Lekker loungen

20170801_222702

En de zon verdween ook vandaag achter de kim

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s