Donderdag, 3 augustus 2017

Wâldseint – Sloten (Sleat) – (De) Lemmer

Dag Datum Wind Weer
Donderdag 3 augustus 2017 ZW 7 – 8 Bf  Regen, wind, later ook wel zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 09.00 uur  10.00 uur  plm. 20 km  2983,2 (2,5 uur)

Nieuwe dag, nieuwe avonturen. Het is half twaalf. We zijn weer onderweg na een stop in Sloten. Het weer werkt niet echt mee. Het is guur en de wind steekt al meer op.

Na Woudsend staken we het Slotermeer over, zo het Sloter Gat in (Sleattemer Gat). We legden aan voor de brug aan de buitenkant van Sloten. Sloten is een plaatsje met stadsrechten sinds de 15e eeuw, niet misselijk dus. Na een kopje koffie gingen we het stadje verkennen en kwamen door de Koestraat waar ik een winkeltje vond met prachtige schilderijen voor het raam.

Schermafbeelding 2017-12-14 om 09.48.30

Het atelier/winkeltje van J.H. de Jong

Dat is het atelier van ene J.H. de Jong (over wie ik later niets op het internet kon vinden, heel bijzonder), die in een realistische stijl traditionele schilderijen vervaardigt. Jammer dat de boel op slot zat. Ik had best willen weten wat zo’n werkje zou moeten kosten. Ik denk dat ik nog wel eens terugga. Van drie werkjes maak ik een foto dwars door het raam heen.

 

Sloten is schilderachtig prachtig. Linda en ik knipten erop los met onze GSemmers.

DSC_5503

Het begin van de Koestraat

DSC_5506

De Koestraat

DSC_5507

Atelier de Jong nog een keer

DSC_5511

DSC_5515

DSC_5518

DSC_5519

DSC_5523

20170803_105042

DSC_5530

DSC_5531

DSC_5535

Prima ligplaatsen in Sloten

Schermafbeelding 2017-12-14 om 10.20.22

Te 11.00 uur verlieten we Sloten. Na de brug gaat het Sleattemer Gat weer over in de Ie (=Ee). Een eindje verderop sloegen we linksaf de Woudsloot (Wâldsleat) in naar het Brandemar en vervolgens de Riensloot (Rijnsloot) volgend kwamen we op de Groote Brekken. Alles met een slakkengangetje van plm 9 km. Linda moet in de loop van Zaterdag thuis zijn, maar met deze wind denk ik niet dat we gaan oversteken van Lemmer naar Enkhuizen, geen haast dus. Het is trouwens pas donderdag.

Zoals gezegd speelt de wind inmiddels flink op. Het regent even niet meer en de zon probeert schuchter door te breken. Goed zo. Het drukbevaren Prinses Margrietkanaal maakt deel uit van de Groote Brekken maar druk met vrachtverkeer is het vandaag niet. We naderen Lemmer (De Lemmer in het Fries) en varen het Stroomkanaal van het Woudagemaal in en dan de Sylroede op. We kijken onze ogen uit naar de woningen die hier allemaal zijn neergezet met fraaie boten voor de deur; het is één groot vakantiepark hier.

20170803_120945

Tsja, het regende weer een beetje

Schermafbeelding 2017-12-14 om 10.34.11

De doortocht door Lemmer is best wel krap met al die jachten die aan bak- en stuurboord in het centrum zijn afgemeerd, soms twee- of drie dik, maar het gaat. Iedereen blijft vandaag natuurlijk liggen met die wind. Het lijkt ons wel gezellig hier, het barst van de mensen op straat en op de terrassen. We zullen “aan de buitenkant” van De Lemmer een plekje moeten zoeken, want hier zie ik het niet zitten; teveel kans op schade.

20170803_123311

krap

Desniettegenstaande verloopt de vaart soepel, ook het sluisje wordt vlot genomen en we krijgen aan de andere kant de volle laag, maar dat kunnen we wel hebben.

DSC_5537

Sluis 1

DSC_5538

Sluis 2

Terwijl ik het gat uitvaar zie ik aan bakboord een sluis, dat blijkt later als ik op de kaart kijk de toegangspoort te zijn van de Noordoostpolder. Op Google Earth heet dat trouwens Flevoland. Ben ik nou gek? In ieder geval een route die we nog eens een keer zouden kunnen doen.

Ik weet hier niet meer zo goed de weg en vaar eerst de Industriehaven in waar ik ook veel jachten zie liggen. Ondertussen bel ik de havenmeester van de jachthaven Friese Hoek en die brengt ons weer op het juiste spoor. Als ik de jachthaven invaar blijken we opeens erg groot te zijn, maar het lukt me zelfs met deze wind zonder schade om de scheeps-as te draaien en tegen de kop van steiger C aan te manoeuvreren, argwanend gadegeslagen door de opvarenden van diverse omliggende zeiljachten.

DSC_5551

We melden ons bij de jachthaven en tikken 24,40 euro voor een nacht af. Da’s 2x zoveel als in Woudsend aan de Iewal, en dat terwijl hij ons nog gematst heeft want hij noteert ons in de range van 10 meter lengte.

Des middags doen we een boodschapje bij de Lidl en kijken wat rond in de buurt van de havens, morgen doen we het stadje wel want we blijven waarschijnlijk liggen als ik het weerbericht zo bekijk: 8 Bf wordt afgegeven, lekker dan. Na de wandeling is het tijd voor de vastmakertjes. Het was een fijne dag, deze. Ik geloof dat we s’avonds ook naar bed gingen.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s