Dinsdag, 5 september 2017

Kornwerd – Ketelhaven

Dag Datum Wind Weer
Dinsdag 5 september 2017 Z 5 – 6 Bf Geheel bewolkt, niet koud, druilerig
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 06.25 uur  12.55 uur  plm. 85 km 3010,7 (6,5 uur)

Een mens is nooit te oud om te leren, maar dan moet ie wel eens een keer wat onthouden! Ik wist dat we aan lagerwal gingen ankeren en diep in mijn hart wist ik ook dat dat niet verstandig was. Daar kwamen we hardhandig achter. Te 05.00 uur werden we ongemakkelijk wakker: de boeg van de boot danste achter zijn ketting een meter of anderhalf op en neer; dat slaapt niet lekker. De harde wind was eerder gekomen dan verwacht, wegwezen dus. Het ankerop gaan had wat voeten in aarde maar het lukte zonder schade. Met een flink toerental stoven we tegen de opbouwende zeeën naar het zuiden. Ons doel vandaag is Zwartsluis. Ingeborg wil daar een kijkje nemen omdat voorouders van haar uit die plaats komen. Als je eenmaal maar onderweg bent is er niks meer aan de hand. Ingeborg ging koffie zetten en ik zat te genieten op m’n stuurstoeltje. Ik hoefde niet bang te zijn eraf te lazeren want we voeren recht tegen de golven in. Het ideale toerental moest weer tussen de 1600 en 1800 zitten om de minste last te hebben van het golfritme. De snelheid lag daarmee gemiddeld rond de 12,5 kilometer per uur. Gaan met die banaan! Ingeborg droeg regelmatig eten, koffie en happies aan. Geweldig zoals je ondanks de ruwe omstandigheden alles kunt doen op zo’n boot. Af en toe nam Ingeborg het roer als ik wat moest rommelen of nakijken, of gewoon in de kuip om me heen staren. Op weg naar het Ketelmeer kwamen we alleen zeilboten tegen die wij telkens keurig uit de weg gingen. Ja, ik weet inmiddels hoe het hoort want ik heb nu het ANWB boek voor het Vaarbewijs 1 en 2 gelezen! Na veertig jaar ga ik examen doen (volgende week vrijdag!) en hopelijk haal ik het. Dan kan ik tenminste met een gerust hart het ruime sop blijven kiezen, in binnen- en buitenland. Te 11.30 uur scheurden wij het Ketelmeer op, eindelijk relatieve rust. We hielden bakboord aan richting Schokkerhaven. Daar aangekomen praaide een RWS boot ons en moesten we rechtsomkeert maken omdat de Balgstuw bij Ramspol opgeblazen was vanwege de periodieke test. Bummer. Dan moet Zwartsluis morgen maar. We staken over naar Ketelhaven en namen de fraaie doorvaart aan de rand van het slibdepot “IJsseloog”, daar kun je met rustig weer prima ankeren. Nu kozen wij er echter voor te ankeren naast de jachthaven bij Ketelhaven, onder beschutting van de haven en de Vossemeerdijk.

Schermafbeelding 2017-12-18 om 16.36.36

Dat bleek een prachtige plek te zijn bij de juiste windrichting, buiten alle scheepvaart, net diep genoeg en lekker rustig. Alleen jammer dat het er stonk als de pest naar verrotte vis, afhankelijk van de windschiftingen. Hier hebben wij na wederom een fijne vaardag in alle rust de nag doorgebrag.

PS. De reden dat er zo weinig foto’s bij staan is dat wij geen foto’s gemaakt hebben.

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s