Zondag, 3 september 2017

Harlingen – Vlieland

Dag Datum Wind Weer
Zondag 3 september 2017 Z 2 – 3 Bf wolkjes, maar overwegend zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 08.15 uur  11.45 uur  plm. 30 km 3000 (3,4 uur)

08.00 uur. O, wat een prachtige dag. De zon schijnt, hier en daar een wolkje. Vroeg uit de veren om bijtijds het tij mee te pakken. Wij zijn niet de enigen die op dat idee komen; de (bescheiden) uittocht richting Waddeneilanden is begonnen. Met een paar boten passeren we de Prins Hendrikbrug en kiezen het ruime sop. Voor Harlingen is het een soort kruispunt dat je snel moet oversteken Van alle kanten vliegen je nu en dan de schepen om de oren, vooral de veerboten van en naar de Waddeneilanden kunnen een bedreiging vormen. Wij nemen de voor de recreatie bedoelde bakboordzijde van het vaarwater, tussen de groene en gele tonnen in. De Waddenzee is vlak en we schieten mooi op. We passeren het eilandje De Griend aan onze stuurboordzijde; er staan nog steeds geen huizen. Hier en daar is het mogelijk (en aanbevolen) naast de betonde geul te varen en soms ook stukken af te snijden. Het gaat lekker. We worden opgelopen door de zeesleper “Holland”. Deze bergingsjager en zeesleepboot – voorheen eigendom van Rederij Doeksen – wordt door vrijwilligers varend gehouden. Een prachtige exponent van “Hollands Glorie”.

DSC_5628

Hollands Glorie potverdorie

Versie 2

Prachtige lijnen

Na tweeënhalf uur hebben we de Richel met z’n onwelriekende zeehonden aan bakboord en met een grote boog koerst de Wing V op Vlieland aan. Je moet vanwege de ondiepten wel een omweg maken om in de vaargeul te komen die dicht onder het eiland langs loopt. Daar staat nu een ebstroom waardoor de snelheid terugloopt, maar we zijn vroeg en we kunnen op ons gemak om ons heen kijken. Langzaam passeren wij het gat van de jachthaven: we gaan er mooi niet in. We willen in de kom verderop ankeren, voorbij de ferry-terminal en met de rubberboot naar de kant gaan, lijkt ons wel een leuk avontuur. Er liggen al een paar jachten voor anker maar er is ruimte genoeg voor ons. Ik laat het anker zakken en vier op een waterdiepte van acht meter 40 meter ketting uit; dat moet voldoende zijn voor als het vanavond laagwater wordt en voor als het onverhoopt mocht gaan waaien, wat er volgens het weerbericht vooralsnog niet in zit. Het anker zit goed vast na flink achteruitgeslagen te hebben. Daar liggen we dan.

Schermafbeelding 2017-12-18 om 09.53.30

We liggen recht onder de V van Oost Vlieland in het donkere gedeelte

DSC_5635

Daar liggen we dan

DSC_5638

De veerboten varen af en aan, hebben we geen last van

Eén van mijn wensen – ik heb er meer – is uitgekomen: bij Vlieland ankeren, hadden we nog nooit gedaan! Het is te vroeg om een vastmakertje te nemen, we vieren het dus maar met nog een bak koffie met iets erbij. We kijken om ons heen naar de voor anker liggende schepen, de in de verte af- en aan varende veerboten en de daken van de huizen die boven de zeedijk uitsteken. Af en toe komt er een jacht bij op de ankerplaats: zien liggen doet liggen. Het ziet er allemaal appetijtelijk uit hier.  Een stuk dichter bij de Zeedijk ligt een platbodem op het zand te wachten op hoogwater.

DSC_5637

Hij ligt er mooi bij

Misschien moeten we dat ook eens een keer proberen, moet volgens mij kunnen als we een zachte plek uitzoeken. Aan het eind van de middag gaat Ingeborg nadenken over het avondeten en ik stap in de rubberboot en tuf naar de kant om wat foto’s te maken en om te kijken of ik op de dijk kan komen. Het water is inmiddels behoorlijk gestegen, maar ik haal de dijk niet, het is nog geen hoogwater. Daar waar ik uitstap bestaat de bodem uit mooi hard zand. Goed zo, dat belooft wat voor morgen.

DSC_5640DSC_5641

DSC_5645

Dinner is served

Terug aan boord heeft Ingeborg een uurtje later een voortreffelijk maaltijd bereid die wij op ons eigen terras nuttigen met een glaasje wijn erbij. De avond kabbelt voorbij en het getij ook. Het ankerlicht gaat aan en de kleding uit: we gaan naar kooi.

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zondag, 3 september 2017

 1. Cees zegt:

  Lijkt de Middellandse Zee wel, mooi hoor.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Ja, als het mooi weer is hoef je niet naar de Med, maar ja, helaas! We hadden gewoon geluk die twee dagen, want daarna was het alweer mis hoor!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s