Vrijdag, 6 oktober 2017

Zaandam – Elburg

Dag Datum Wind Weer
Vrijdag 6 oktober 2017 NW 3 – 6 Bf Wisselvallig, af en toe zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 09.45 uur  18.40 uur  29.788 (plm. 75 km) 3044,8 (8,6 uur)

De generator vertoonde de laatste tijd wat kuren. De voedselbereiding aan boord was geen onverdeeld genoegen meer. Het ding gaf startproblemen en deed het uiteindelijk helemaal niet meer. Een dure printplaat in een bedieningskastje in de motorkamer had het begeven. Dit bleek na een grondige speurtocht, uitgevoerd door onze onvolprezen zwager Willem. Deze bedieningskast kon er overigens tussenuit gehaald worden, had in feite geen nuttige functie. Vraag me niet waarom want dat kan ik niet uitleggen. We hebben in ieder geval een bediening op de generator zelf en eentje in de kombuis, dat is genoeg. Om de motor van het aggregaat beter bereikbaar te maken heb ik de voorkant van de polyester bak van de Whispergen ingezaagd en scharnierend gemaakt, want het was echt geen doen.

DSC_6134

Ik kon nu de anode in de warmtewisselaar vervangen, die was tot dan toe onbereikbaar en Willem kon tevens makkelijker de waterpomp eraf halen en servicen. Dat was hard nodig: het impellertje was kapot, de as ingelopen en de keerringen lekten. Verder was de 12-volts accu van de generator niet meer goed; die heb ik ook vervangen. Van de hoofdmotor heb ik de koelvloeistof vervangen en de slangbocht tussen de expansietank en de warmtewisselaar los gehaald voor inspectie. Mij is daarbij opgevallen dat op of in de warmtewisselaar geen anode zit. Ik zoek verder. Tenslotte heeft Willem de dynamo-snaar wat strakker gezet.

Pfff. Eindelijk klaar, we kunnen weer op pad! Het is namelijk de bedoeling dat we Cees en Anneke opzoeken. Zij varen nu ergens in noordwest Overijssel (Kampen en zo), na een hele rondreis van een maand of drie via Zeeland, België, Noord-Frankrijk en over de Maas terug. Vandaag is het zover. We hebben afgesproken in Zwartsluis, maar dat gaan we vandaag niet redden. 09.45 uur gooien we los, uitgezwaaid door Joke en Willem. Heel veel fotootjes maken op het Noordzeekanaal en het IJ in Amsterdam, kan het niet laten.

DSC_0828

DSC_0832

DSC_0835

DSC_0840

Te 12.45 uur varen we dwars van Almere Haven. Onderweg was het logwieltje weer begonnen te draaien; ik had weer een teller! Te 12.50 uur lopen we vast aan de stuurboordskant van het vaarwater omdat ik zo stom was een stukkie af te steken achter de kleine betonning, want volgens de plotter kon dat. Waaruit maar weer eens blijkt dat je niet kunt vertrouwen op de accuratesse (van de updates) van zo’n ding (staat trouwens ook “op de doos”). Met mijn stomme kop geef ik na het vastlopen nog een dot gas vooruit ook. Na een tijdje achteruit malen met verhoogd toerental schieten we los en de vaargeul in. En wat denk je? Juist, logwieltje weer vast. Kan me er niet druk om maken. Voor de rest van de trip waak ik er voor op de Randmeren buiten de (jacht)betonning te geraken, want dat moet je bezuren.

DSC_0852

DSC_0856

Te 14.45 uur zijn we bij de Nijkerkersluis die een achteropkomend binnenvaartschip eerst schut, dus knopen we voor een half uurtje vast in de ingang van het kanaal naar Nijkerk. Eenmaal door de sluis heen hebben we een vlekkeloze trip met een gangetje van 10 km per uur tot Elburg waar we in de Oude Vissershaven een prima plek vinden aan de kade bij het Centrum. De havenmeester reageert niet op mijn marifoonoproepen en op de telefoon krijg ik zijn voicemail waarin hij belooft terug te bellen. We kunnen niets anders doen dan afwachten. Oh, en natuurlijk het stadje bekijken. Dat is heel mooi, heeft een prachtige stadspoort, fraaie historische geveltjes en mooie etalages en restaurants in de winkelstraten.

Vischpoort2_Elburg

De Vischpoort – zulk mooi weer was het niet, hoor, dit is een foto van wikimedia

Het is een beetje uitgestorven zo in het schemerdonker; de groenteboer is zijn spullen al naar binnen aan het halen. Wel jammer dat ik vergeet foto’s te maken, dus ik kan niks bewijzen. We gaan lekker knus aan boord TV kijken. Af en toe komt een hondenliefhebber met zijn of haar Fikkie langs onze boot. Ik doe maar alvast de gordijnen dicht voor de broodnodige privacy, maar wel op een kier zodat als ze gaan zitten schijten (de honden dan, hè?) en de excrementen op mijn dek vallen, ik naar buiten kan stormen om het product retour afzender te sturen. Eigenlijk moet ik daar plastic zakjes voor klaarleggen in de kuip. Gelukkig is niets van dat al nodig. Moe maar voldaan kruipen wij s’avonds laat in ons bed in de voorpunt. Het was een fijne dag. PS. De havenmeester heeft niet meer gebeld. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s