Zaterdag, 7 oktober 2017

Elburg – Zwartsluis

Dag Datum Wind Weer
Zaterdag 7 oktober 2017 ZW 4 – 6 Bf Geheel bewolkt, regenachtig, grauw en grijs
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 08.30 uur  13.30 uur  29.833 (plm. 45 km) 3049,6 (4,8 uur)

07.00 uur kachel aangedaan. Was al een tijdje wakker, ik. Lekker hoor, zo’n Kabola-kachel met radiatoren. Heel wat anders dan een Webasto of Eberspächer (zonder “r” achter de “p”) met een constante  luchtstroom waar je droge ogen van krijgt. De haven ligt er somber en verlaten bij. Geen kip te zien, laat staan een havenmeester. We hoeven niet de kant op; alles wat we nodig hebben is aan boord. Ingeborg komt ook uit bed. Heerlijk dat scharrelen in je boot zo sogges vroeg. Vooral als je de ruimte hebt. Wij beseffen keer op keer dat we ons gelukkig mogen prijzen met dit schip. Ik moet ook wel een beetje kotsen van dit halfzachte gezeik, maar het is nou eenmaal zo, kan er niets aan doen! Om halfnegen gooien we los en draaien op “dead slow ahead” het kanaal in naar het Drontermeer. Ik vaar langzaam om de havenmeester de gelegenheid te geven alsnog zijn kantoor aan de bakboordzijde van het kanaal uit te stormen en alsnog bij ons de havenmunten te heffen. Er wordt niet gestormd dus wij stomen verder, iets harder nu, langs Elburg Yachting waar we ons schip in november 2015 met achterlating van wat centjes hebben opgehaald. Dààg, Diederik, nog bedankt voor de champagne (of was het Schippersbitter?). Ondanks het pokkeweer zitten alweer heel wat vissermannetjes met lange hengels op de oever van het kanaal, opletten dus dat we niet aan de haak worden geslagen. Ik kijk af en toe achterom of er niet een hengelaar in mijn kielzog spartelt. Zonder brokken bereiken we het Drontermeer en slaan rechtsaf; op naar de Roggebotsluis. Ergens halverwege Elburg en de Roggebotsluis zijn bouwwerkzaamheden aan de gang, met een versmalling in het vaarwater. Op het internet lees ik dat daar een nieuwe sluis wordt gebouwd: de Reevesluis, als onderdeel van de nieuw aangelegde Reevedam. Deze sluis komt in de plaats van de Roggebotsluis. Ten noorden van de nieuwe sluis gaat het zgn. Reevediep in het Drontermeer uitmonden, een nieuwe waterverbinding (bypass) met de IJssel onder Kampen. De Roggebotsluis gaat verdwijnen, daar komt een brug. Alles moet in 2022 klaar zijn en is bedoeld voor een betere afwatering van de IJssel naar het IJsselmeer. Weer wat geleerd.

20170330IJsseldelta-2

Maatregelen_fase_2_IJsseldelta

Te 09.30 uur arriveren wij bij de Roggebotsluis die op dubbel rood staat. Shit, moeten we weer helemaal terug en over Lelystad?! Ik roep de sluismeester op maar die reageert niet. Nou, dan maar even aan de remming, bijkomen van de schrik. We liggen nog niet of de lichten springen op roodgroen. Losgooien maar weer. Sluismeester’s wegen zijn ondoorgrondelijk. De Namasté van Cees en Anneke heeft overnacht in Kampen. Dat is hemelsbreed niet zo ver, maar contact leggen lukt toch niet met de marifoon. Dan maar per telefoon. Zij gaan op weg via Zwolle naar Zwartsluis; daar zullen we elkaar treffen. 09.45 uur hebben we de Roggebot gehad en om 10.30 uur kiezen we het betrekkelijk ruime sop van het Ketelmeer. Over de ondiepten langs het IJsseloog naar Schokkerhaven en het Ramsdiep in, over de balgstuw heen, onder de Ramspolbrug door het Zwartemeer op, op de kruising Kadoelermeer/Zwartemeer (waar het inmiddels behoorlijk poeiert van de lucht!) stuurboord uit het Zwarte Water op. We kronkelen gezellig over dit water langs Genemuiden (beroemd vanwege de “brommerrellen” van 2001) naar Zwartsluis. We vernemen per telefoon dat de Namasté daar al ligt, midden in het centrum van het dorp (volgens Wikipedia is het een dorp, dus dat houd ik maar even aan). We moeten door de openstaande sluis het Meppeler Diep op en dan met een scherpe bocht naar bakboord langs een paar enorme binnenvaartschepen de Gemeentehaven in, dat er op het eerste gezicht best knus uitziet. Hee, daar ligt de Namasté! Cees en Anneke pakken ons aan en het weerzien is hartelijk. Gezellig!

De Wing V komt er aan. Zwartsluis. Overijssel

IMG_5248

We worden bij hen aan boord genodigd voor een welkomstborreltje (vastmakertje, dat houden we erin) en we hebben veel te bepraten. Zij zijn al ruim drie maanden onderweg en vooral Cees kan er maar geen genoeg van krijgen, van dat zwerven en zo. Des middags maken we een wandelingetje door Zwartsluis. Ingeborg had hier wat meer te weten willen komen over haar familie die voor een deel uit Zwartsluis afkomstig is, maar ze ziet geen aanknopingspunten; van het historisch karakter dat Z. ooit gehad moet hebben is weinig tot niets meer over. Het regent trouwens en dat maakt het toch al niet zo indrukwekkende dorp betrekkelijk onaantrekkelijk. Het is ook niet echt weer voor fotootjes, alhoewel ik er toch een maak van de kerk. Terug aan de haven wist de havenmeester ons snel te vinden.

DSC_5849

IMG_2524

Saves komen, helemaal met de auto uit Delflandse streken, Titia en Marjan, vriendinnen van Anneke en Cees, op bezoek op de Namasté. Zij blijven een nachtje slapen en varen morgen mee naar Meppel. Daar schijnt het ook leuk te zijn. Na den eten verschansen Ingeborg en ik ons achter een puzzel en de TV, waarmee ook aan deze dag, een fijne ondanks het weer, een einde kwam. 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s