Zondag, 8 oktober 2017

Zwartsluis – Meppel

Dag Datum Wind Weer
Zondag 8 oktober 2017 Weinig Redelijk, af en toe zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 10.10 uur  11.30 uur  29.843 (plm. 10 km) 3050,9 (1,3 uur)

Verantwoording vooraf (een beetje laat, geef ik toe):

De oplettende lezer zal wel door hebben dat ik de laatste tijd de berichten enigszins “delayed” (= Frans voor: vertraagd) op het net zet. Dat houdt meteen in dat de actualiteit en, nog erger, soms de waarheid in het geding komt. Maar het is niet anders. Ik had destijds geen zin om het weblog bij te houden, laat staan dat ik lølpraatjes ging houden in het løl-ijzer dat ik vroeger altijd gebruikte om te onthouden wat er elke dag gebeurde. Dus nu de jeuk terugkomt moet ik de grijze cellen, die potverdikkie in toenemende mate bij pappa proportioneel tot een portie prut worden gereduceerd, (tsja, de glazen slaan en/of  de jaren tellen nietwaar?) raadplegen en teruggrijpen naar “aha-erblebnissen” als ik naar de foto’s kijk. Ik mag alleen maar hopen dat ik de geschiedenis niet te veel geweld aandoe. We gaan het zien! Ik ben erg blij dat Anneke toen veel foto’s maakte (met haar heb ik een “understanding” dat we onbeperkt van elkaars fotografieën gebruik mogen maken)! Daar gaan we:

Het lijkt een veelbelovende dag te worden, deze achtste oktober in het jaar Onzes Heeren MMXVII. Ik breek even in bij het ontbijt op de Namasté om te vernemen wat hunnie gaan doen vandaag? Het is de bedoeling Meppel te bezoeken, waar Titia een soortement van rondleiding gaat verzorgen langs punten waar men iets gewaar kan worden van Jugendstil-kunstuitingen (kijk maar in Wikipedia) op en in gebouwen, die daar veelvuldig werden toegepast. Na een foto-sessie op de kade stootten beide boten, of liever eigenlijk: schepen, af (ik bespeur bij mijzelve een gevoel van afkeer op het moment dat ik over “boten” spreek als ik het heb over een schip als dat van Cees en Anneke en dat van ons; ik moet eigenlijk van “schepen” spreken, of krijg ik het nu hoog in mijn bol? Gaarne reacties). Benieuwd. (Merk je overigens dat ik over “ons” spreek i.p.v. “mijn”; wij hebben dat goed geregeld: als we gaan scheiden krijgt Ingeborg de kombuis en ik de rest.)

DSC_0867 (1)

DSC_0863 (1)

DSC_0865 (1)

Eerst stoot Cees af, dan ik, het Meppeler Diep op. De tocht van 10 km werd met een sukkelgangetje afgelegd, zodat we goed konden genieten van de omgeving, die voor een deel best te pruimen was. Ik vind het nog steeds heel apart hoor, die kronkelende tochten door het land waarbij je rekening moet houden met twee oevers die akelig dichtbij kunnen komen. Oplettendheid is geboden vooral omdat ook hier behoorlijke monsters (containervervoer) rondvaren, maar niet vandaag want het is zondag, alhoewel: er zat één goddeloze een eind voor ons die we in de kom voor Meppel zagen draaien en ligplaats nemen, hadden we geen last van dus. Aan de rand van de stad moeten we rechtsaf, eh.., …stuurboord uit (mijn zwager had commentaar zie je; hij zei letterlijk, toen ik onlangs op visite was omdat mijn zuster jarig was: hou nou gvd eens op met je “links en rechtsaf”, je zit op een schip, g.dd.mm.! Ik legde hem uit dat ik dit expres dee om reacties uit te lokken op het weblog, maar dat ik die nooit krijg, behalve nu van hem, LOL) naar het jachthaventje. Helemaal achterin vinden we te 11.30 uur een riante plek aan de kade. Er is water en elektrisch (als je dat nodig hebt, bijvoorbeeld als je watertank leeg is, maar die van ons zit vol, en/of wanneer je geen zonnepanelen zou hebben, of in het geval dat je wel zonnepanelen hebt maar er geen zon is). Je ligt er dicht bij het centrum. We zien geen havenmeester die ons welkom heet en onze landvasten aanpakt, zou het seizoen al afgelopen zijn? Maakt niet uit, we kunnen het zelf, meestal. Anneke komt ons al gauw roepen voor de stadswandeling door Meppel. We sluiten af en daar gaan we, onder leiding van Titia die op haar GSM een kant en klare Jugendstil-toer heeft klaarstaan, compleet met plattegrond.

IMG_5280 - kopie

IMG_5278 - kopie

IMG_5275 - kopie

IMG_5271 - kopie

Ik moet zeggen dat dit wel wat heeft, zo’n gestructureerde rondleiding in plaats van als een kip zonder kop rondlopen in een stad die je niet kent, wat dat was aan de orde natuurlijk, ik bedoel dat we Meppel niet kenden. Je ziet niet alleen de bedoelde kunstuitingen maar je komt ook langs andere interessante plekken, gebouwen, gevels, bruggen, grachten en dergelijke.

DSC_5851

DSC_5855

DSC_5863

IMG_5286 - kopie

DSC_5860

DSC_5870

IMG_5296 - kopie

Meppel is best een mooie stad, met gezellige pleintjes, straatjes, grachtjes en wat dies meer zij, maar ik krijg na verloop van tijd wel een beetje platvoeten en olifantspoten van het afwisselend slenteren en stilstaan. Als het lunchtijd is gaan Cees en Anneke met hun gasten een restaurantje opzoeken en wij naar de boot. Dat was niet eens zo makkelijk; een beetje omlopen hier en daar maar we redden het en gebruiken op de boot een eenvoudige lunch met gekookte eieren en tomaten (kijk, het zou best eens kunnen zijn dat ik nou zit te liegen, maar daarmee ben ik nog geen Pete Hoekstra zal ik maar zeggen). Als Cees en Ann na een tijdje de hoek om komen zetten zijn ze alleen, Titia en Marjan zijn op de trein gestapt naar Zwartsluis om daar hun autootje op te halen en huiswaarts te keren.

DSC_5871

IMG_5321 - kopie

IMG_5323 - kopie

Ann vraagt of ik Piet en Wiets al heb opgebeld om te zeggen dat we in Meppel liggen. Piet en Wiets kennen we van onze reis in de Middellandse Zee en zij wonen in Meppel, zie je. Ik ben in diepste wezen een lapzwans en moet helaas ontkennend antwoorden. Geen nood, Ann belt en binnen de kortste keren staan ze in het gangboord! Het wordt nog heel gezellig met koffie, gebak, bier, wijn en what not! We halen herinneringen op en praten bij. Ik hou hier van.

IMG_5328 - kopie

IMG_5332 - kopie

Het loopt al tegen zessen als Piet en Wiets op hun fietsen stappen. Tot ziens jongens, alhoewel dat op het water niet altijd voor de hand liggend zal zijn, want hunnie zijn  verstokte zeilers!

IMG_5341 - kopie

IMG_5348 - kopie

Jongens, jongens, wat een dag! Ik weet niet meer of we saves nog een borrel dronken met Cees en Anneke, zo niet dan zaten we onderuitgezakt voor de TV of met een boek of puzzel op schoot. Morgen weer een dag. Vandaag was een fijne dag. Meppel is leuker dan Zwartsluis.

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zondag, 8 oktober 2017

  1. Bert Bottenberg zegt:

    Een schip is groot. Vandaar zeeschip, oorlogschip e.d. Een boot is klein. Zeilboot, roeiboot en ook onderzeeboot. Want die waren, vooral in de beginjaren ten opzichte van de oorlogschepen Klein.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s