Maandag, 9 oktober 2017

Meppel – Beulakerwijde (aan een steiger)

Dag Datum Wind Weer
Maandag 9 oktober 2017 Z 4 Bf Helder, fris, later minder helder, somber zelfs
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 09.15 uur  13.55 uur  29.859 (16 km) 3053 (2,1 uur)

09.00 uur. Cees en Anneke zijn vroeg vandaag, Cees heeft al betaald voor afgelopen nacht bij de havenmeester in zijn hokje helemaal op het Westeinde. De naam zegt het al: het was een eind lopen naar het eind van het Westeinde. Ja echt, er zat een havenmeester, een vriendelijke. Hij ging speciaal voor ons daar zitten denk ik, want veel leven zit er niet meer in hier, deze tijd van het jaar. Het havengeld bedroeg 0,83 cent per lengtemeter meen ik me te herinneren. Cees had gisteren bij ons aan boord al gepalaverd over wat we vandaag gaan doen. Het wordt Giethoorn want we zijn nu zo dicht in de buurt dat we dat weleens willen zien.

IMG_5352 - kopie

Te 09.15 uur gooien we los en heel langzaam drijven we achter de Namasté aan het Meppeler Diep op, terug richting Zwartsluis. Het eerste stuk is niet zo boeiend, beetje industrieel, niet echt schilderachtig. Een overslagbedrijf, een containerterminal aan bakboord en aan stuurboord een jachtwerfje, een jachthaven, een bouwmaterialenfabriek en een zgn. Wachthaven waar grote binnenvaartschepen liggen. Maar daarna wordt het landschap godzijdank fraaier en na een paar kilometer sturen we stuurboord uit de Beukers sluis in. Anneke op de Namasté zegt in het voorbijvaren een sportvisser aan de rechteroever vriendelijk goedendag en krijgt vervolgens een scheldkanonnade over zich heen waar de honden geen brood van lusten; de vreselijkste ziektes en verdere onaangename verwensingen komen uit s’mans keelgat. Het leek wel een zombie. Deze man doet Noordwest Overijssel geen goed! Erg zielig. Het kan natuurlijk zijn dat ie uit een andere provincie komt, we moeten wat dat betreft dus een slag om de arm houden. De bediening van de sluis verloopt vlot en voor we het weten varen we op de Beukersgracht richting Belterwijde. Dit is een grote plas waar dwars doorheen een weg is aangelegd. De vaargeul loopt parallel aan deze weg; het meer opvaren is geen optie voor ons: te ondiep. Er is niet veel verkeer. Een enkele motorboot passeert ons of loopt op. Bij de Blauwe Hand, een gezellig kruispunt van wateren en wegen, moeten we een brug nemen die ons naar het Beukers-Steenwijk kanaal (ja, zo heet ie echt) voert.

IMG_5355 - kopie

DSC_5873

We zouden na de brug linksaf de Beulakerwijde op kunnen varen, richting Blokzijl/Ossenzijl, maar dat doen we niet. Eerst Giethoorn zien.

IMG_5361 - kopie

Een flink eindje voor de Cornelisgracht brug leggen we te 11.20 uur aan stuurboord aan. Er zijn heel veel afmeergelegenheden in het kanaal, men is hier goed voorbereid voor het drukke seizoen. Ik denk dat je desondanks hier dan niet moet wezen. We spreken af na een (vroege) lunch op expeditie te gaan. Het is regenachtig dus gewapend met paraplu’s (Cees en Anneke dan, hè? Wij vergeten die dingen natuurlijk weer) gaan we op pad. Giethoorn is best leuk om een keertje doorheen te lopen, alhoewel het voor krammenakkige knietjes een behoorlijke tippel landinwaarts, linksaf, retour en rechtsaf is.

IMG_5363 - kopie

IMG_5390 - kopie

DSC_5882

Fraaie panden, leuke boerderijtjes, huisjes, bruggetjes, geveltjes, souvenirwinkeltjes en veel Japanners en Chinezen waarvan er eentje achteruitvarend in een elektrisch bootje zijn weg probeerde te zoeken. Ondanks de slechte weersomstandigheden (druilerig, geen zon) knippen we erop los, Ann en ik.

DSC_5877

IMG_5382 - kopie

IMG_5364 - kopie

IMG_5389 - kopie

IMG_5405 - kopie

DSC_5893

DSC_5891

DSC_5894

DSC_5887

DSC_5886

IMG_5418 - kopie

Als herinnering aan de Bert Haanstra film Fanfare (Feel f’s) staat aan het begin van het pad een standbeeld van Albert Mol, een hoofdrolspeler in de film. Geinig. Stevig ding die Albert (alhoewel hij mij in het echte leven een stuk brozer toeleek), je kunt er goed tegenaan leunen.

IMG_5377 - kopie

DSC_5878

DSC_5880

Dit was een mooi bezoekje aan Giethoorn. Gelukkig hoefden we niet over de hoofden te lopen, de drukte viel mee.

Te 13.30 uur zijn we terug op onze respectieve boten en varen terug. Cees stelt voor te gaan overnachten aan de steiger die we ergens onderweg op het Beukers-Steenwijk kanaal aan bakboord hadden zien liggen. Daar lig je met vrij uitzicht op de Beulakerwijde. Helemaal goed. Zo gezegd zo gedaan. Na een half uurtje liggen we en neemt het rieleksen een aanvang. Borreltje, hapje, benen omhoog! Heerlijk!

DSC_0869

DSC_0870

DSC_0877

DSC_0879

Als ik uitgerust ben ga ik uitrekenen wat we sinds juni 2017 aan brandstof hebben verbruikt: 126 uur gedraaid en 675 liter diesel lichter: 5,3 liter per uur, inclusief centrale verwarming en gebruik van de generator die we elke dag nodig hebben voor het koken. Vandaag hebben we uiteraard niet zo hard gevaren: gemiddeld 8,5 à 9 km per uur bij plm. 1000 toeren en dan schat ik het verbruik op nog geen 4 liter per uur. Niet gek voor een 6-cilinder, 160 pk dieselmotor.

Het was ondanks de sombere uitstraling, geringe transparantie en grijze kleurstelling (dat zijn termen die ik in woonprogramma’s heb opgepikt) van het weer was het een fijne dag. Ik weet niet meer hoe laat we naar bed gingen. 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s