Dinsdag, 10 oktober 2017

Beulakkerwijde – Blokzijl – Vollenhove

Dag Datum Wind Weer
Dinsdag 10 oktober 2017 ? Betrokken, af en toe regen
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 10.00 uur  14.50 uur 17 km 3055 (2,4 uur)

Vroege vogel als ik ben sta ik te 09.00 uur reeds te fotograferen op steiger. Ingeborg is eveneens wakker en op de been, maar wij zijn niet de enigen! Onze achterburen lopen ook al druistig rond. Ann kwam op hetzelfde idee: mooie fotootjes maken van de ochtendstond, want die heeft tenslotte …….. juist. Het is rustig somber weer, gematigd somber als het ware, alhoewel: de zon laat zich tijdens het klimmen heel even zien tussen de wolkenflarden. Het oppervlak van het water van de Beulakkerwijde ligt er tamelijk oppervlakkig bij, plat, vlak en glad dus. Maar voor hoe lang nog? Ik wacht het maar af, luister niet meer naar de weerberichten hier in de binnenlanden van ons land. Het moet hier erg mooi zijn als het mooi weer is, denk ik. Maar ook nu heeft het wel wat.

DSC_0881

 

IMG_5437

IMG_5436

IMG_5433

IMG_5443

Versie 2

IMG_5449

Vandaag staat een expeditie naar Blokzijl en Vollenhove op het programma. We bereiden ons goed voor: hete dranken in thermosflessen, warme happen worden samengesteld, poolkleding klaargelegd en de oorlammen voor prestaties in extreme omstandigheden klaargezet. Lache man. Na de koffie keert de kant het schip en klieft de kop kwik de kabbelende golfjes van de Beulakerwijde, maar voor het zover is eerst een stukje terug door het Beukers-Steenwijk kanaal. De Namasté vaart achter ons. Op het Blauwe Hand kruispunt stuurboord uit langs een mevrouw die daar is neergezet als aalscholver rustplaats.

DSC_0884

De Beulakerwijde biedt een weidse aanblik doch met een vaargeul erdoorheen waar schepen als de onze maar beter in kunnen blijven, zo ondiep is het hier. We steken de plas over in noordwestelijke richting en het duurt niet lang of we trechteren onszelf de Walengracht in.

DSC_0886

Welk een pracht en schoonheid! Heel lieflijk. We komen langs Jonen, dat een voetveer heeft. In Jonen kun je op stand wonen; wat een mooi verbouwde boerderijtjes staan daar.

DSC_0889

DSC_0896

 

DSC_0894

Op een sukkeldrafje varen we verder het Giethoornsche Meer op en dan voor een eilandje langs bakboord uit de Valsche Trog in, dat kronkelend overgaat in het Noorderdiep, dat eindigt bij de sluis van Blokzijl.

IMG_5456

Cees heeft gebeld met de sluismeester en die komt ons zo schutten. Hij blijkt dezelfde sluismeester te zijn die ook de Beukers sluis bij Zwartsluis bedient. Hij reist rond als het ware.

IMG_5462

DSC_0899

IMG_5472

Blokzijl ziet er knus uit en eenmaal door de sluis kunnen we stuurboord uit een plek innemen aan de kade, achter de sluisremming. Aan de overkant is er plaats genoeg aan de vingersteigers maar we vinden het aan deze kant gezelliger, zie je.

IMG_5477

Te 12.00 uur gaan we lekker wandelen met z’n vieren in de regen. Blokzijl is een mooi plaatsje, een vestingstadje met veel historie. Zo is er een restaurant, genaamd Kaatje aan de Sluis, een sterrenrestaurant meen ik en vernoemd naar Kaatje, een historische figuur uit de 16e eeuw.

DSC_5900.jpg

Ze leefde van 1672 tot 1732. Haar moeder heette Brecht Jansdochter, die hier vanuit Amsterdam in Blokzijl verzeild raakte en in dit stadje een herberg stichtte. Ze hertrouwde met een kapitein, die ter walvisvaart vertrok en zich nooit meer liet zien. Ongeveer een jaar na het vertrek van de walvisvaarder werd Kaatje geboren. Toen haar moeder in 1705 overleed ging Kaatje bij de Sluis wonen, waar ze een herberg opende. Kaatje had een jeugdliefde, een stuurman op de grote vaart. Ze had hem niet meer gezien, maar ze trouwde niet met een ander, want ze bleef op haar stuurman wachten. Intussen werd Kaatje een goede zakenvrouw, die handelde met kooplieden van de Verenigde Oostindische Compagnie van wie ze vruchten, specerijen en uitheemse kruiden kocht. Daarmee wist ze zeer bijzondere gerechten te maken, die wijd en zijd bekend raakten. Maar haar recepten hield ze angstvallig geheim. Ze kwam er warmpjes bij te zitten. Dat trok ongure elementen aan en in haar zestigste levensjaar werd ze vermoord. De daders werden nooit gevonden, maar haar recepten doken in de maanden daarna in verschillende Zuiderzeestadjes op. Het trieste van dit verhaal is, dat de jeugdliefde van Kaatje, de stuurman op de grote vaart, een paar weken na haar dood in Blokzijl terugkeerde… (ontleend aan het internet).

We dwalen door de straatjes, langs de kerk en langs de buitenkant van het stadje waar de stadswallen waren, tot het (openstaande) sluisje dat toegang geeft vanaf De Havenkolk tot het Vollenhover Kanaal. En we maken natuurlijk heel veel foto’s waarvan hieronder een selectie.

IMG_5488

DSC_5925

DSC_5921

DSC_5913

DSC_5918

Na de wandeling gaan we bij Grand Café-Restaurant Prins Mauritshuis lekker lunsen! Ik neem een heerlijk bord patat met kroketten en mayo, daar was ik wel aan toe, zeg! Prima bediening en lekker voedsel hier. Ik neem er een La Chouffe bij, vooruit, laten we maar eens in de bus blazen, want hoe vaak zit je nou met de bemanning van de Namasté midden oktober in Blokzijl lekker te happen?!

DSC_5932

DSC_5927

DSC_5928

Te 14.00 uur verlaten wij Blokzijl en via het Vollenhover Kanaal belanden wij in Vollenhove.  Het is maar een klein stukkie. We leggen aan in de kom vlak bij de Grote kerk. Hier zullen wij de nacht doorbrengen.

DSC_5954

Er is nog genoeg daglicht en fut in de benen om ook dit stadje te verkennen. Ze hebben hier dus een mooie grote kerk, veel fraaie gevels, een park en een kasteelruïne. Best leuk om eens langs en doorheen te wandelen.

DSC_5935

IMG_5518 (1)

DSC_5940

DSC_5941

DSC_5949

IMG_5534

DSC_5951

DSC_5952

Saves maakten we niet veel van het eten want we zaten nog vol van de patat en dat soort dingen. We gingen best vroeg naar bed geloof ik want we zouden morgen een lange dag voor de boeg hebben. Deze was in elk geval fijn. PS. Ik maakte nog wel een avondfoto van de verlichte kerk met onze schepen op de voorgrond.

DSC_0906

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s