13 oktober 2017 t/m 25 december 2017

Zaandam

13 oktober 2017

DSC_6139

We genieten weer een tijdje van de gastvrijheid van Joke en Willem

Hoppa, meteen de volgende dag na onze laatste trip aan de slag. De drinkwatertank moet leeg, ik moet weten wat die roestbruine vervuiling betekent, verdomme. Eenmaal leeg dweil ik de tank droog. Met de dweil komen allemaal platte, zwarte stukjes mee en een heleboel gruis. Godver, ik heb echt een probleem denk ik. Het is allemaal roest. Hoe kan dat nou bij een rvs tank?! De tank is moeilijk te inspecteren via het inspectiegat, maar ik krijg wel een vaag vermoeden waar de oorzaak zit, vooral als ik de tank van buiten bekijk (dat gaat ook moeizaam, via het boilerhok). Ik zie namelijk dat bij de aftaptule onderop de tank een krans van verkleuring zit en daaronder ziet het er ook niet fris uit. Je kunt het niet goed zien, laat staan dat je er makkelijk bij kunt.

DSC_6127

Daar zou best een keer iets kunnen barsten. De vraag is wanneer. Voorlopig moeten we maar hopen dat het een tijd gaat duren, want ik weet niet hoe dit op korte termijn moet worden opgelost, vervangen en/of gerepareerd. Je kunt er zo onmogelijk bij en als de tank eruit zou moeten, moet de hele keukenvloer gesloopt worden. Ons schip gaat in april 2018 bij Nicolaas Witsen in Alkmaar de kant op voor een onderwater schilderbeurt en nieuwe anodes. Ik zal ook eens aan hen vragen hoe of wat. Ik vrees dat dit verhaal een vervolg krijgt. Moving on.

Ik had het hierboven over ons “schip”. Een tijdje terug vroeg ik me af of de Wing V een boot of een schip is. Ik ben er inmiddels achter aan de hand van de definitie, in Wikipedia, van een badeend: een badeend is een plastic stuk speelgoed in de vorm van een eend, dat in een badkuip kan drijven. Het is daarom een geijkt badspeelgoed voor jonge kinderen – vaak piept de eend als er in geknepen wordt. Vervolgens vond ik ergens anders de volgende redenering: ook een badeend is officieel een schip. Een nieuwe badeend vers uit de verpakking is nog geen schip – hij is wel bedoeld om te drijven, maar hij drijft nu niet en hij heeft nog nooit gedreven. Tenzij de badeendfabriek de eend aan een kwaliteits-controle heeft onderworpen: dan heeft de eend gedreven, en is hij dus een schip. Deze redenering doortrekkend naar de Wing V, kun je zeker stellen – nog afgezien van het in de discussie betrekken van allerlei andere criteria zoals afmetingen, constructie, vaargebied en gebruik – dat ons schip een schip is in de ware zin van het woord en voor ons een onontbeerlijk stuk speelgoed, ook al piept het (“zij” eigenlijk, maar dat is een andere discussie) niet als je erin knijpt. Overigens zal ik naar believen de betiteling “boot” eveneens te pas en te onpas blijven gebruiken.

Ik vul de tank na afloop met kostelijk water uit de kraan van Zwager Willem. Heerlijk fris, blank water. Als ik de kranen in de boot (!) laat doorlopen blijkt de waterpomp prima te werken! Hij bouwt weer druk op in de expansietank en het trippen is afgelopen. Dat weten we dan ook: als ie gaat trippen moeten we de roestvlokken verwijderen.

DSC_6128

Hij doet het weer!

Nu ik er toch ben ga ik met mijn multitool een vloerplank doorzagen in de machine kamer zodat ik in de ruimte eronder kan komen, want daar liggen vaak onbereikbare onderdelen en gereedschappen die ik wel eens uit de poten laat vallen. Niet veel werk, wel bevredigend: ik heb m’n beschermbeugel van een lamp, een schroevendraaier en een steeksleutel terug en nog wat tie-rips.

DSC_6135

Dicht….

DSC_6131

……open

16 en 17 oktober 2017

De boot laat me niet los in het weekend, ik moet steeds denken aan dat vieze, groene teakdek. Ik weet inmiddels dat vele methoden bestaan om alg en vuil te bestrijden maar die hebben allemaal nadelen voor het milieu en/of voor het teak en je kan aan de gang blijven. Nu heb ik het volgende bedacht: de kajuitopbouw vertoont hier en daar roestblaren die op lijken te stijgen vanuit het deknadenrubber tussen opbouw en teak.

DSC_6124

Dat betekent dat het onder het teak ook wel zal roesten. Uiteraard ga ik (binnenkort) het zichtbare roest te lijf met schrapertjes, rustbuster, primocon, plamuur en verf.

DSC_6136

Toch vrees ik dat ik op enig moment aan de beurt ben voor ingrijpender acties, zoals bijvoorbeeld teak verwijderen en (laten ) vervangen door een ander systeem (Nieuw Teak? Antislip Verf? Flexiteek?), maar dat moment laat ik afhangen van wat ik bij het krabben aantref én/óf ik laat het afhangen van hoe lang het duurt voor ik het dek eraf geschuurd heb! Want dat is wat ik namelijk ga doen: steeds met de schuurmachine het vuil en groen op beide gangboorden en voordek wegnemen zodat ik altijd over een (betrekkelijk) schoon en vooral vlak teakdek beschik. Dus als een ander met zijn dekschrobber de zachte delen tussen de nerven weg boent ga ik een dagje lang met mijn multitool op mijn knietjes door het gangboord. Weet je wat? Ik kan Nicolaas Witsen ook wel eens vragen wat het kost om een teak dek te verwijderen en de boel repareren en schilderen!

Goed, dat is dus wat ik deze maandag en dinsdag heb gedaan: het teakdek geschuurd. Deze eerste keer kostte me weliswaar twee dagen maar dan had ik ook wat: een strak, als nieuw, teakdek.

26 oktober 2017 

Trouwe lezertjes (kunnen) weten dat onze zoon Marijn sinds december 2013 bezig is met het bouwen van een 17e eeuwse scheepsmodel, de “Friesland” uit 1663. Dat is zachtjes uitgedrukt “een heel werk” als je bedenkt dat hij “geen dunne vingers heeft en de gaatjes waar de touwtjes doorheen moeten heel klein zijn”. Nu heeft hij beloofd dat de bouw tegen de kerst voltooid zal zijn, zodat ie bij ons komend jaarlijks kerstdiner op de kast kan staan pronken! Jééé! Ik moest dus zelf ook aan de bak want ik wilde een stofkap van perspex bouwen en een mooie voetplaat maken waar ie op kwam te staan.  26 oktober had ik hem klaar: de kap zit in elkaar. De perspex platen had ik op maat besteld bij “Dokter Plexiglas” in Diemen. Ik wilde eerst zo’n ding door hunnie laten maken, maar dat kostte in dit geval dan 800 euro en dat vond ik iets te duur. De losse platen kostten 150 euro en na enige research naar hoe ik dat nou het beste kon doen besloot ik met pure aceton in gebruikte injectiespuiten (van mijn moeder gekregen) de platen aan elkaar te lassen tot een mooie stofkap. De zaagsneden moeten wel volkomen haaks en vlak zijn anders kun je het vergeten, gelukkig kon ik dat wel aan Dokter Plexiglas overlaten.

IMAG0261

Hij is nog groen van de beschermfolie

Zwager Willem heeft voor mij een aantal stukken teakhout op maat gezaagd die ik vervolgens aan elkaar lijmde, schuurde, met een freesmachine bewerkte en lakte. Het werd een fraai geheel mag ik wel zeggen. Dat werkje was klaar op 5 november.

IMAG0262

Eerst even oefenen op een ouwe plank, om strak werk te krijgen

DSC_0979

Oh, wat zal ie er mooi in staan! Zie je die plank?

Laat nu ons 17e eeuwse linie-schip maar komen!

11 november 2017

Ik heb de oude rubberboot verkocht, met buitenboordmotor. Je vraagt af: is dit interessant? Nee, dat is het niet, maar wel het feit dat het complete spul binnen 2 uur na registratie op Marktplaats verkocht en afgeleverd was.

DSC_5963

Beetje vies vloertje maar voor de rest had de koper een koopje.

Tussen de werkzaamheden aan de “Friesland” door maakte Marijn een model van de FRISC (Fast Raiding Interceptor and Special Forces Craft). Dit is een heftig “bootje” van de mariniers waar hij onderhoudstechnisch voor verantwoordelijk is. Op zicht gemaakt van houtjes, paperclips en andere wegwerpspullen. Best wel geinig.

IMG-20171203-WA0006

De mariniers wilden hem al kopen, maar dat feest ging niet door

15 november 2017 (of daaromtrent)

Willem en ik zijn al een tijdje aan het klooien met de generator die nog steeds ons zorgenkindje is. Hij start nu helemaal niet meer. De solenoid van de voorgloeifunctie wordt eraf gesloopt en dan blijkt dat de koperdraadjes van de spoel zijn doorgebrand en de contacten zien er ook niet helemaal jofel meer uit. Alles is nu in feite in orde: de elektronica, de bediening, de waterpomp, de koelfunctie, de accu; alles hebben we onderhanden gehad. Je zou kunnen zeggen dat we met de solenoid de laatste hand leggen aan een (straks) perfect werkende generator. Dat de solenoid verbrand is, is een gevolg van het vele starten en vaak ook te lang doorstarten op de momenten dat de hiervoorgenoemde dingen niet in orde waren. Ik hoop maar dat de redenering klopt en dat we straks van de problemen af zijn; maar het in de toekomst onvoorwaardelijk vertrouwen op het apparaat kan ik vermoedelijk niet meer opbrengen. We gaan het zien en meemaken zodra de nieuwe solenoid binnen is.

22 november 2017

Getankt, samen met de Laga, bij bunkerstation van Meegen in de Voorzaan. Er ging bij mij 768 liter in en bij Willem 2200 liter geloof ik. We kregen er een gratis vlaggetje en een kalender bij!

DSC_6125

24 november 2017

De walstroom stekker gaat er vandaag in omdat ik de centrale verwarming ga laten branden (dag en nacht op een stand van 12 graden tot in maart of zo? Dat kost wel wat maar dan heb je ook wat, zoals bijvoorbeeld een volledig operationeel schip als je wil blijven varen en dat willen we). Als de kachel niet hoefde te branden hadden we de walstroom niet nodig; de zonnepanelen houden dan alles bij, maar helaas, daarvoor gaat de klimaatverandering te langzaam.

DSC_6137

11 december 2017

Waar blijft nou die solenoid?! 11 december kwam ie. Hij moest helemaal uit Amerika komen en dat ging nog een keer verkeerd ook, vandaar. Maar vandaag gaat ie er in. Willem heeft een gaatje gevonden in zijn drukke werkzaamheden en monteert het ding, terwijl ik een nieuwe drukschakelaar op de dekwaspomp schroef, want die deed het ook nog steeds niet, maar nu wel weer dus.

DSC_6132

Ook de solenoid doet zijn werk: de generator start zonder mankeren. Joehoe! We kunnen weer koken, Ing! Dit was de periode dat het heftig sneeuwde, hetgeen leuke plaatjes opleverde thuis. Voor een leuk plaatje van de boot in de sneeuw was ik helaas te laat.

DSC_1051

DSC_1053

24 december 2017

Vandaag hadden we de jaarlijkse kerstbruns bij onze duikvereniging Trilobiet. Het was heel lekker en gezellig.

DSC_1064

Versie 2

DSC_1099

Versie 2

DSC_1167

25 december 2017

Ja, en toen werd het 25 december, hè? Natuurlijk was er het inmiddels traditionele kerstdiner bij ons thuis met Ma, Linda, Ricky, Rianne en Marijn, volledig verzorgd door Ricky en Linda die daar enorm veel werk aan hebben altijd. Het viergangen diner, besprenkeld met kostelijke wijnen, was dan ook weer voortreffelijk. Ingeborg en ik probeerden zo goed mogelijk te zorgen voor een gezellige kerstsfeer met veel toeters en bellen, zoals een rvs kerstboom, veel slingers en ballen en een mooi opgemaakte tafel. Maar de klap op de vuurpijl dit jaar was toch wel dat Rietje en Marijn binnenkwamen met een compleet 17e eeuws linieschip dat wij eindelijk na vier jaar plechtig naar zijn laatste rustplaats konden dragen, nl. op de eigengemaakte teakhouten plank onder de zelf geplakte stofkap op de speciaal daarvoor bestemde kast in de definitieve hoek bij het raam, beschenen door een speciale lamp. Superlatieven te kort voor Marijn zijn prestatie. Ik kan mijn ogen er niet van af houden en zo hoort het ook, daar deden we het voor! Het was weer supergezellig en het eten was voortreffelijk, daar hoefden wij niet voor naar een restaurant; ik geef Ricky twee sterren.

DSC_1178

Daar staat zij dan! Dat is pas een schip, lijkt niet op een badeend!

DSC_1187

De bouwer; hij is er nog moe van

DSC_6118 (1)

DSC_6121 (1)

DSC_6123 (1)

DSC_1186

DSC_1193

DSC_1201

DSC_1209

DSC_1213

DSC_1219

DSC_1229

Morgen, tweede kerstdag, gaan we varen, eerst een beetje opruimen en dan gauw wegwezen naar de boot. Het is de bedoeling dat we oud- en nieuw op West-Terschelling gaan vieren, net als 2 jaar geleden. We trekken ons niks aan van de doomsday-achtige weersverwachtingen voor de komende tijd. Jéée! We gaan het weer doen!!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op 13 oktober 2017 t/m 25 december 2017

  1. wingiv zegt:

    Dank je Hans, hoe ouwer ik wor, hoe moeilijker, maar ik hou vol, hoor!

    Like

  2. Hans Mulder zegt:

    Waar ik van onder de indruk ben is de mooie boot/schip, en nartuurlijk het onverbloemde taalgebruik,prima verslagen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s