Donderdag, 4 januari 2018

Enkhuizen – Zaandam

Dag Datum Wind Weer
Donderdag 4 januari 2018 W – ZW 4 – 5 Bf Regenachtig
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 08.45 uur 14.30 uur plm. 32,9 mijl 3094,6 (5,7)

Half negen. Half tien gaan we weg, naar huis, da’s al afgesproken. De wind is afgenomen, het ziet er betrekkelijk rustig uit. Buiten zal het nog wel flink wapperen maar volgens de verwachtingen zal de wind in de loop van de dag afnemen en dan is het goed te doen. Vannacht begon de koelkast te “trippen”: aan-uit-aan-uit enz. Wat nou weer? Dat is niet goed, dacht ik en inderdaad: de spanning van de lichtaccu was drastisch minder dan vereist voor een ongestoorde leverantie: 22,8 volt om precies te zijn. Het was koud ook in de boot, de c.v.-pomp sloeg niet meer aan. Tegenvaller, je kan tegenwoordig niet eens meer anderhalve dag stroom gebruiken zonder ingeplugd te zijn met de Duitse landvast. Dat krijg je hè, als de zon niet of nauwelijks schijnt. Goddammit. Hop, de generator erop, de C.V. gereset en gauw weer tussen de klamme lappen achter kaap kont (zou Joop zeggen, ik niet, ik zou dat niet doen, dat hoor je mij niet zeggen). Nu, om half negen staat ie nog steeds te stampen op “bulk”. Beetje teleurstellende gang van zaken, dus. Die accubank moet in de toekomst groter, zoveel is zeker. Tot overmaat van ramp (nou ja, ramp; een beetje een groot woord want ik ben niet echt computer-verslaafd) is mijn internet-tegoed op en de wifi van deze haven is op zijn zachtst (of is het tegenwoordig: “meest zacht”?) gezegd niet zo best, althans niet op de plek waar wij liggen; de story of our life. Ach, wat zijn we zielig, hihihi. Ik heb nog een taakje te doen: het vetpotje op de schroefas bijvullen met mijn houten spateltje, afkomstig van een ijsje op een stokje waarvoor ik geen reclame wil maken omdat ik er weleens misselijk van wordt (van dat ijsje). Als dat gebeurd is zijn wij er klaar voor denk ik, voor vertrek bedoel ik. Op de t.v. loopt een mevrouw met een telefoon streepjescodes te controleren in een supermarkt om te kijken of het product wel in de “schijf van vijf” thuishoort, of het een gezonde keus is of niet, lache man. Bovendien meldt Martine van Os dat de bussen staken! Gelukkig zijn wij met de boot. Ingeborg puzzelt, ik drink thee en nu ga ik het vetpotje bijvullen.

Vijf voor half tien. We zijn de sluizen van het naviduct al gepasseerd en plokkeren nu het Markermeer op. Met de golven valt het alleszins mee, zelfs hier aan lagerwal. Willem zei in de sluis dat hij op de radio had gehoord dat het vanmiddag weer zou gaan stormen. We gaan het zien. Volgens Windguru klopt daar niets van. Afwachten maar. Ik denk dat we dan al hoog en breed in Amsterdam zitten.

Tien over half elf. Zoals door mijzelve voorspeld bevinden wij ons nu dwars van het Paard van Marken, na een fantastische trip door betrekkelijk rustig water. De wind bleef weg en zal de rest van de dag ook wel wegblijven, neemt verder af. Een makkelijk tripje, no problemo’s. Dáág, oost-cardinaal tonnetje bij Marken. Ondertussen kijken we naar “Homes under the hammer” op BBC One. “Koffietijd” met Quinty vonden we ook al gezellig.

Half drie des middags komt er in de Schiethaven te Zaandam een eind aan deze gedenkwaardige tocht, gedenkwaardig omdat ie anders was dan anders en dat komt weer doordat geen enkele tocht hetzelfde is.

PS. Vergeten foto’s te maken, hoogst (of is het: “meest hoog”?) betreurenswaardig.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s