Woensdag, 3 januari 2018

Enkhuizen 2

Het is alweer 3 januari zeg. We liggen in Enkhuizen. Het is vijf voor half negen en we hebben inmiddels 5 of 6 journaaluitzendingen op NPO 1 langs zien trekken. De laatste konden we letterlijk mee oplezen. Volgens de weerman stormt het. Ik kijk naar buiten maar ik zie daar niet veel van, alhoewel de boot door de golven die toch de buitenhaven binnenlopen, wel akelig ligt te rukken aan zijn landvasten. Ik ga daar wat aan doen met een roestvrijstalen landvastveer; dat scheelt aanmerkelijk. Winters sfeertje hier. De haven ligt vol met schepen van de Bruine Vloot. Voor de kleine pleziervaart is er eigenlijk betrekkelijk weinig plaats, maar wij liggen gelukkig prima aan het stukje kade dat aan bakboord nog vrij was.

Vijf over één. We hebben net gegeten. De hele oggend gekeken naar BBC-programma’s op de televisie omdat die goed zijn en geen reclameblokken kennen. Nu stormt het serieus over de haven, de landvastveer doet goede zaken. Het weerbericht spreekt van windkracht 10 met uitschieters naar 11, uit westelijke richtingen en af en toe geselt een verschrikkelijke regenbui de schepen. Blij dat we niet vertrokken zijn. Mijn boek is uit, ik heb niets meer te lezen, da’s jammer. Vanmorgen kwam de havenmeester op zijn fiets langs om te registreren wie er zoal verwaaid liggen. Tegenwoordig moet je in de winter in bijna alle havens betalen, al is het dan tegen gereduceerd tarief. Zo ook hier in Enkhuizen. Nou, dan gaan we maar even naar de betaalautomaat bij het havenkantoor aan de overkant van de haven. Dat combineren we meteen met een bezoek aan het Zuiderzee museum (het binnenmuseum dan; het buitengebeuren is gesloten), want we hebben tenslotte niet voor niets een museumkaart. Joke en Willem gaan ook mee. Langs de buitenkant lopen we naar het museum. We worden zowat van de sokken geblazen.

DSC_6048

DSC_6051

In het museum is het warm en windstil. We doen onze jassen en kostbaarheden in een kluisje en gevieren dwalen wij langs de tentoongestelde artefacten. O, o, wat mooi en interessant, heel educatief mag ik wel zeggen. Ik ga niet verklappen wat we allemaal aantroffen maar een kleine bloemlezing van foto’s kan wel. Hier komen ze:

DSC_6060

DSC_6062

DSC_6068

DSC_6070

DSC_6074

DSC_6076

DSC_6077

DSC_6079

Je kon er ook uit het raam kijken (op de eerste verdieping)

DSC_6082

DSC_6084

Met zo’n tjalk vervoerde mijn opa aan het begin van de vorige eeuw hooi en turf over de Zuiderzee en de Waddenzee

DSC_6086

DSC_6090

DSC_6091

DSC_6092

Een bijzonder aardige manier om op zo’n verwaaidag tijd door te brengen. Aan het eind van de middag verzamelden wij ons op de Laga voor een laten we zeggen zeer voedzame maaltijd van wortelstukjes en nog meer lekkere dingetjes die we in een heerlijke kaasfondue dipten. Die Joke toch, hoe komt ze d’rop!? Ik wist niet dat het kon. Heel gezellig en de Beerenburg smaakte zeer goed, zo toepasselijk ook met die loeiende storm om je heen. Te 18.30 uur breiden wij er een eind aan, aan deze schranspartij, anders was de loopplank gebroken als we die hadden gehad. We brengen de avond door in eerbiedig zwijgen en luisteren naar het geweld om ons heen (en op de televisie: A Bridge Too Far). Oh ja, we gingen saves nog naar bed ook. Het was een fijne dag in weerwil van de apocalyptische weersomstandigheden. Morgen maar naar huis, denk?

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s