Zaterdag, 31 maart 2018

Zaandam

Kwart voor zes, namiddag. Eindelijk weer eens met z’ n tweeén aan boord neergestreken. De kajuit is betrekkelijk opgeruimd en de kasten zitten vol met van alles. Het grote avontuur kan beginnen. Maar daar is wel wat aan vooraf gegaan, zeg. Weet u het nog? We zouden nog eens flink in de bus blazen en de boot uitrusten met een anti-rol voorziening. De afgelopen twee maanden waren spannend en hectisch: eerst was daar het moment van beslissen welk stabilisatiesysteem we zouden kiezen en daarna de periode waarin we moesten “dealen” met de noodzakelijke voorbereidingen en aanpassingen in het schip, alvorens de daadwerkelijke inbouw een aanvang kon nemen. Het begon op 2 februari toen Patrick Noor van Dynamic Marine Systems bij ons aan boord kwam kijken om te bezien wat de mogelijkheden waren en om een offerte uit te brengen. Tevens regelde hij voor ons op 7 februari een proefvaart met een 35 tons Boarnstream van de gelijknamige Friese werf, dat ook is uitgerust met het Magnus Master stabilisatiesysteem.

DSC_6166

DSC_6168

Deze proefvaart was een openbaring voor ons en ook voor zwager Willem die zelf vinnen onder zijn boot heeft maar onder de indruk was van de werking van dit systeem. Tsjonge, wat een krachtig spul zeg! We moesten ons echt vasthouden bij de zogenaamde “forced roll”, een soort testfunctie van het systeem, waarbij een slingering wordt ingezet die onmiddellijk kan worden gestopt. Deze Magnus Master is een volledig elektrisch, niet hydraulisch, aangedreven slingerdemping systeem voor jachten tot 30 meter, op basis van het Magnus effect. In plaats van traditionele vinnen wordt gebruik gemaakt van snel roterende cilinders, die afhankelijk van de draairichting, een op- of neerwaartse druk genereren. Na de proefvaart beslisten we nog niet direct, maar ons hart ging wel al een beetje de kant van Magnus Master op.

Op 13 februari bezochten we tijdens Boot Holland te Leeuwarden de stand van Kemper en van Twist, de importeur van de Seakeeper (het Gyro systeem) en werden door Rob de Wijs vakkundig voorgelicht over de voordelen van deze optie. Ik was echter al een beetje bevooroordeeld en wij besloten diezelfde avond nog de Magnus Master te bestellen, de ruimtebesparing en de vrijwel geluidloze werking gaven de doorslag.

Pffff, dat hadden we achter de rug. Nu de voorbereidingen en aanpassingen. Het systeem zal op 3 april in ‘s-Hertogenbosch door Moonen Shipyards worden ingebouwd. Dit is een werf die superjachten bouwt en met DMS een goed werkende relatie heeft wat betreft de inbouw van het Magnus Master slingerdemping systeem (DMS is trouwens slechts op een steenworp afstand van de Moonen werf gevestigd, dus dat is ook erg handig). De afspraak met Nic. Witsen voor het onderwaterschip kon dus niet doorgaan, temeer omdat we na de inbouw en de proefvaart vanuit ‘s-Hertogenbosch meteen op vakantie gaan met Cees en Anneke van de Namasté. Bovendien mogen we bij Moonen zelf aan ons schip werken; antifouling aanbrengen, een afsluiter erbij, dat soort dingen.

Toen begon de “ellende” pas. Het electrische systeem van ons schip moest op de schop om de stabilisatoren aan te drijven. Het kon wel met de generator, maar ik heb geen zin om op één paard te wedden dus moest er een grotere omvormer en een krachtiger dynamo komen. De accu’s (470 Ah aan 24 Volt) zijn betrekkelijk nieuw (voorjaar 2016) dus daar moeten we het voorlopig maar mee doen. Voor de toekomst denk ik aan twaalf 2-volts accu’s van 580 Ah, waar ik midden in het schip en dus niet in de warme machinekamer een mooi plaatsje voor heb. Na veel “vijven en zessen” gingen we met AVL Yacht- en Electro Service in zee voor de levering en installatie van een Mastervolt Mass Sine Ultra 5000 W omvormer en een Mastervolt Alpha 24/150 MB dynamo met Alpha Pro drietraps-regelaar. Maar alvorens met name de dynamo kon worden geïnstalleerd moest er eerst een beugelconstructie komen om dat loeizware kreng (ruim dertien kilo) aan de motor op te hangen, naast de bestaande dwerg dynamo (55 Ah). Daar was niets voor te vinden bij de leveranciers en dat leverde het grootste obstakel op. Overigens ook het vinden van een geschikte pulley die op de trillingsdemper moest worden gemonteerd, was bepaald geen sinecure.

En daar kwam zwager Willem weer in het spel. Met niet aflatende ijver en doorzettingsvermogen zorgde hij bijtijds voor oplossingen. Zo heeft hij heel listig de startaccu’s verplaatst om ruimte te maken voor de dynamo.

DSC_6303

DSC_6293

Vervolgens heeft hij met zijn eigen (niet meer zo rechte) vingers een fantastische, ingewikkelde en sterke beugel gelast en gebout, waarmee de nieuwe krachtcentrale als een huis aan de fundatiesteun en de motor vastzit. Zijn meetwerk bleek eens temeer prima te kloppen toen de pulley arriveerde: de zooi stond meteen mooi strak in lijn.

DSC_6295

DSC_6300

DSC_6576

AVL hoefde alleen maar de omvormer op te hangen en de hele boel te verbinden en in werking te stellen. Toen alles nog werkte ook zoals we beoogd hadden kreeg ik tranen in mijn ogen van vreugde, blijdschap en opluchting, maar dat heeft niemand gezien. Zo’n zwager krijg ik nooit meer (ik blijf slijmen, want hij is nog lang niet klaar met mij). Nu ben ik trouwens weer bang dat mijn accu’s té snel, té vol worden geladen; tisnooitgoed.

DSC_6559

Tot zover wat voorafging. Nu weer de actualiteit. We zitten dus op de boot. Het regent als een hoetetoeter, niet normaal meer. We kunnen de boot niet meer schoonmaken. Ik was het ook niet van plan eigenlijk, maar nu kan het ook niet meer. Hij wordt vanzelf schoon; hij heeft een hoog zelf reinigend vermogen. Eigenlijk is morgen de eerste dag dat ons officiële seizoen begint, 1 april en we gaan daar ten volle van genieten. In feite begint nu de reis van dit jaar en binnen het bestek van die reis valt gewoon effe het inbouwen van een paar “flippers” (laat Patrick het maar niet horen); gewoon een integraal, ietwat duur, maar gezellig onderdeel van onze reis. We zitten nu tv te kijken, Ingeborg puzzelt gewoon door en ik neem een Schipperbittertje.

DSC_6360

Vanmiddag koffie gedronken met Joke en Willem in hunnie kantine, heel gezellig. Ik ben nog rond de klok van vijf als een haas op Willem z’n fiets naar Dekker Watersport geracet om een nieuw geusje te kopen. Heel welwillend deden ze de deur open want het was eigenlijk sluitingstijd. Morgen gaan we het Amsterdam-Rijnkanaal op. Zodra het licht is en/of wanneer ik wakker ben, gooi ik los en trek ik de boot achteruit het Schiethaven kanaal in. De auto laten we bij Joke en Willem staan. Via Tiel en het St. Andries kanaal varen we naar ‘s-Hertogenbosch en daar komt Willem ons op 3 april ophalen. Het seizoen is dus begonnen, we zitten in een opgeruimde boot, de kachel brandt met de thermostaat op 16 graden, da’s voldoende, want het was hier 12 graden en je voelt het meteen als ie gaat branden.

Half negen. Oh, oh wat is het gezellig in de boot. Ik heb de led lampjes in de koof langs het plafond aangedaan. Vermoeiend is wel dat telkens als ik een ander tv-kanaal kies de boot opeens in een discotheek (bestaan die nog?) verandert; kennelijk dezelfde frequentie. Joke kwam ons net uitnodigen voor een afscheidsborreltje bij hen in de ark. Dat slaan wij niet af natuurlijk. Oh, oh wat een feest.

Tien over half twaalf. Nog steeds 31 maart. De borrel was heel geanimeerd bij Joke en Willem. Heel gezellig maar we gaan nu slapen en morgen gaan we weg. Echt. Het was een fijne dag. 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s