Zondag, 1 april 2018

Zaandam – Tiel

Dag Datum Wind Weer
Zondag 1 april 2018 West 3 – 5 Bf Regen, koud, guur, later beter
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 07.30 uur 16.30 uur 29153 (88 km) 3106,9 (9,1 uren)

Half acht. Tis een toestand. Ik was om 05.00 uur al wakker. We wilden te 06.00 uur weg, als het een beetje licht begon te worden. Ik kon niet meer slapen en ben maar gaan lezen in bed. Nou blijkt verdimme dat het nog steeds niet helemaal licht is. Dat komt door een volledig betrokken lucht met dikke, donkere bewolking en het regent dat het giet. Op z’n Hollands gezegd: pokkeweer. In bed liggend kon ik aan het licht buiten niet afmeten hoe laat het was, daarbij komt dat ik geen horloge (meer) heb en wij niet beschikken over een wandklok in ons slaap-kombofje. Zou zo’n klok duur zijn, zo vroeg de man die van plan was een stabilisatiesysteem ter waarde van een flinke Subaru Outback Executive onder z’n boot te laten hangen zich af?

De motor draait. De dynamo’s blazen diverse accubanken vol. Meteen al, terwijl het toerental stationair is. Kijk, dat voelt goed, dit miste ik, al wist ik dit niet. We gaan. In de ark naast ons is geen leven te bespeuren. Geeft niet, we hebben gisteravond al gezoend. Ingeborg is buiten de landvasten aan het inhalen en als dat gedaan is vaar ik voorzichtig achteruit het kanaal in. Ik zeg voorzichtig, want het gaat een beetje houterig zie je, het seizoen en de routine moeten nog groeien. Met een enigszins slingerende koers plokkeren wij langs de werf van Klaas Mulder en langs de kale grauwe muren van de Bruynzeel restanten, onder de brug in de provinciale weg door, langs een binnenschip dat in alle vroegte in de Thomassen-haven gelost wordt door een grote kraan, hop bakboord uit het Noordzeekanaal op, richting Amsterdam. De regen slaat tegen de kajuitramen, de ruitenwissers maken overuren. Een rivier cruiseboot ligt op tegenkoers. Dat die dingen niet spontaan in tweeën breken snap je niet. We zullen ze nog vaak tegenkomen op het Amsterdam-Rijnkanaal.

DSC_6364

Ingeborg gaat iets van een ontbijt regelen terwijl ik de Wing V met een vaart van 12 kilometer per uur over de Coentunnel heen jaag. Op het IJ komt ons een groot motorjacht, de Boudicca, tegemoet. O nee, het is alweer een cruise boot, maar dan meer eentje voor op zee.

DSC_6367

Die heeft natuurlijk ook stabilisatoren – ik kan aan niks anders meer denken tegenwoordig, beetje hysterisch eigenlijk.

Ik ben onzeker, denk steeds aan de nieuwe spullen onderin het schip, of ze het wel blijven doen en zo. Dit ondanks de geslaagde proefvaart die we samen met de Laga op het Noordzeekanaal maakten op 27 maart.

DSC_6358

Bij verschillende toerentallen bleef de nieuwe dynamo uitstekend presteren en alle snaren voelden na afloop nog immer dito-strak. Het was wel zo dat die proeftoer maar 2 uur duurde, inclusief brandstof innemen bij Anton van Meegen in de Voorzaan, niettemin toch al een beetje een goed gevoel. Maar nu staan we voor een langere test: vandaag zullen we wel een uur of negen constant draaien in een plezierjacht-vijandelijke omgeving (A’dam-Rijnkanaal en Waal). Gelukkig is het eerste paasdag, zodat de drukte wel zal meevallen. In ieder geval is er op het IJ tot op heden geen beroepsvaart te bespeuren.

Zenuwachtig (ik, Ingeborg puzzelt) draaien wij rond negen uur het op dat moment praktisch verlaten A’dam-Rijnkanaal in. Na Weesp en tijdens het eerste bakje koffie wordt het toch drukker hoor! Op de AIS zie ik vooral de rivier-cruise boten met een gang van zo rond de 17 kilometer per uur op ons afkomen, zowel van achteren als van voren. Daartussendoor verschijnen dan ook nog eens container- en bulkschepen van 3000 ton plus, zowel geladen als ongeladen. Zucht. Dat is dan de “paasluwte”, goddammit. Ons bootje (want je gaat je steeds kleiner voelen) blijft evenwel uitstekend “performen” (= Duits voor: presteren). Hij neemt de boeg en hekgolven prima (stabilisatoren zouden nog meer bijdragen aan de feestvreugde). De truc is om als zo’n monster je tot op tweehonderd meter van achter genaderd is, je snelheid van 12 naar 7 tot 9 km te minderen, zoveel als veilig is stuurboordswal houdend, zodat ie sneller kan passeren. Ik merk dat die schippers dat bijzonder waarderen want ze steken in het voorbijgaan spontaan hun hand op (zonder gestrekte middelvinger) als dank voor het getoonde inzicht. Bovendien zijn ze eerder geneigd jou meer ruimte te geven, verdomd als het niet waar is. Het is ook veiliger om in te houden vanwege het feit dat in veel gevallen een schip op tegenkoers ligt waardoor je als je persé wil vasthouden aan je snelheid het gevaar loopt enige tijd met z’n drieën naast elkaar te varen en dat wil je niet, ik niet in ieder geval.

Tien voor half twaalf. We varen nu onder de brug bij Maarssen door. We gaan goed. Het regent niet meer, maar de dreiging is er wel degelijk. De lucht is nog volkomen grauw en grijs, nog net niet antraciet grijs. We hebben zojuist ons tweede bakkie koffie naar binnen geschoffeld, met ieder een halve stroopwaffel, oh wat was dat lekker! Utrecht is in zicht. Ik vergeet fotootjes te maken, het weer is er ook niet naar. We passeerden zo-even een zeiljachtje van een meter of 7 met de mast plat, dat dicht langs de wal plokkerde, voortgestuwd door een buitenboordmotortje. De niet zo jonge schipper en zijn vrouw die evenmin een ‘spring chicken” (= Frans voor voorjaarskuiken) genoemd kon worden, zaten, dik ingepakt, kleumend in de kuip opgewekt naar ons te zwaaien. Vast en zeker op weg naar hun zomerligplaats. Aaaah, nostalgie! Ik verlang zo terug naar dat zeilen….not.

Tien over twee. We liggen in de westelijke kolk van de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede. Achter ons liggen twee van die rivier-cruise boten, elk 135 meter lang en 11 meter breed. Het zijn zusterschepen van dezelfde rederij. Kijk, dat is nog eens een sluisje. Om precies te zijn: 350 meter lang en 18 meter breed. Wij mochten als eerste de sluis in. Geen onverdeeld genoegen blijkt nu want onze achterbuurman laat zijn boegschroef tijdens de gehele schutperiode volaan staan. De grootste ergernis evenwel is de stank van de uitlaatgassen, ook van onze eigen motor die we voor de zekerheid maar lieten draaien. We moesten zo ver mogelijk naar voren gaan liggen. We pakten aan bakboord de laatste trap en een bolder, want de afstand tussen de bolders is voor ons echt te groot. De gehele schutprocedure voltrok zich overigens heel gemoedelijk, no problems.

Tien over half drie. We zijn de sluis uit en steken de Nieuwe Lek over naar de Prinses Marijke sluizen. Daar hoeven we niet doorheen. We moeten erlangs, onder de geheven keersluis door. Het hele complex bestaat uit twee schutkolken en een keersluis om het Betuwepand van het Amsterdam-Rijnkanaal af te sluiten van de Lek. Onder normale omstandigheden is de keersluis geopend en kunnen schepen onder de keersluis door varen. Wel jammer dat die “rivier creepers” ook de Lek oversteken in plaats van bakboord uit te gaan. Ze stuiven beiden als mallen voorbij. Wij doen het kalm aan naar de Prins Bernardsluizen aan de oostzijde van Tiel, waar het A’dam-Rijnkanaal uitmondt in de Waal. En jawel hoor, daar liggen de overmaatse strijkbouten achter elkaar aan de bakboords-remming te wachten. We mogen nu ná hen de sluis in, da’s minder. Het blijkt uiteindelijk mee te vallen, als je maar lang genoeg wacht met uitvaren opdat je niet in de sluis heen en weer stuitert in hun schroefwater.

Kwart voor vijf. Ook de Prins Bernardsluis was een “eitje” en nu liggen we, na precies negen motoruren (we hebben geen meter gezeild) in de vluchthaven in Tiel, aan de rivier De Waal, in de jachthaven van de vereniging “De Waal”. We mogen van de havenmeester, na afdracht van twintig euro, aan de meldsteiger voor passanten blijven liggen. Best een leuk haventje dit en de havenmeester is een gezellige prater. In de zomer zal het hier behoorlijk druk zijn, lijkt me zo. Van onze ligplaats zien we de grote Rijnschepen voorbij stuiven richting Rotterdam. Als echter reusachtige bakken met de kolossale duwboten van “Veerhaven” erachter, zwaarbeladen met steenkolen stroomop varen duurt het “eeuwen” voor ze uit het zicht zijn.

DSC_6371

DSC_6372

Half zes. Prettig hier, echt een leuk haventje, komt vooral door de geweldige ontvangst. Leuke ontmoetingen op steiger hadden we ook. We gaan lekker even genieten aan de Waal, in Tiel. Helemaal nieuw voor ons dit, we zijn nog nooit van ons leven in Tiel geweest en nu liggen we hier met een boot! Tistogniettegeloven! We gaan zometeen even lopen in het stadje, dat moet vast erg mooi zijn.

Half acht. Dat was me wat. We zijn wezen wandelen in Tiel, in de regen; best even lekker. Dat Tiel moet vroeger echt een mooi plaatsje zijn geweest, hoor. Het zal misschien ook wel geleden hebben onder oorlogen en dergelijke, net als Rotterdam, maar wat men (daarna) in de stadsvernieuwing en planologische herinrichting aan visie op tafel heeft gelegd en vervolgens verwerkelijkt heeft, grenst aan het…, aan het…, nee, ik vind het niet mooi. Hadden ze niet moeten doen. Gele gebouwen met een middeleeuwse kerk op de achtergrond en een lamzakkig parkeerterrein ertussen, een historische poort met twintigste eeuwse bouw”kunst” ernaast? Dat gaat te ver.

DSC_6388

DSC_6383

DSC_6392

Waar blijft het cultuurhistorisch besef op heden, meneer Sjonneberg! Niet dat ik er verstand van heb natuurlijk. Het centrum met zijn vele winkelstraten is overigens best gezellig en leverde mooie fotootjes op. Vooral de pomp op het centrale plein maakte indruk.

DSC_6378

 

DSC_6377

Tsja, wat moet je hier nou van denken?! Ingeborg wilde desgevraagd niet pontificaal naast het ding poseren.

DSC_6374

Niet veel mensen waren op de been. De wandeling verkwikte ons wel degelijk en aan de buitenkant van Tiel moet het uitzicht op de Waal in de zomer zeer aanlokkelijk zijn.  En de mensen in Tiel zijn heel aardig.

DSC_6389

DSC_6394

We gaan gebakken Pangasiusfilet eten. Weer zie ik een kolentransport traag richting Duitsland varen. Ik schat in dat ze begin mei aankomen in Düsseldorf. Maar wij liggen lekker en gaan rielekst de avond in. Het was een fijne dag en de snaren zijn strak blijven staan. 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s