Maandag, 2 april 2018

Tiel – ‘s-Hertogenbosch

Dag Datum Wind Weer
Maandag 2 april 2018 geen (of wel?) grijs
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
 07.45 uur 11.00 uur 29178 (25 km)  3109,7 (3,1 uren)

Maandag, tweede paasdag, kwart voor acht. We zijn vertrokken uit Tiel. Stuurboord uit de Waal op. Dag Tiel. Het is weer regenachtig, what’s new. Veel tegemoetkomende scheepvaart. Gek genoeg is er helemaal geen afvaart (zo heet dat: schepen die met de stroom mee varen, richting zee). Het stroomt hier als een gek. We varen 16 kilometer per uur bij 1400 toeren over de grond en dat vinden wij wel fijn. Normaal haal je dat soort snelheden niet. Door het water lopen we 11 kilometer, dus de stroomsnelheid bedraagt 5 km. Niet verkeerd. Een eindje verderop zullen we de Waal verlaten en het Kanaal van St. Andries invaren om daar meteen de sluisprocedure weer te oefenen in de gelijknamige sluis. Ik schiet plaatjes van de rivier en de oevers, dat het een lieve lust is, ondanks de grijze omstandigheden.

Kwart over acht. Nog een klein stukje naar bovengenoemd kanaal. Alle kribben langs de rivier staan onder water, zo hoog is de waterstand. Gelukkig staat op elk uiteinde van een krib een kopbaken. Slim systeem, dan weet je waar je moet varen. We lopen 17 kilometer over de grond. Nog steeds geen oplopers. Wel schepen in de opvaart die in de bochten soms de verkeerde oever kiezen, terwijl ze een blauw bord met een knipperlicht tonen. Ik word dan wel een beetje zenuwachtig als tegelijkertijd een ander tegemoetkomend groot schip aan de “goede” kant blijft varen, waardoor ze met z’n tweeën de boel “op slot” gooien. Moet je dan in het midden gaan varen of toch maar stuurboord wal houden? Als ze dichterbij komen blijkt de Waal breed genoeg te zijn om dat laatste inderdaad te doen.

Kwart voor tien. De sluis van St. Andries was een eitje en het gelijknamige kanaal lekker rustig. Nu varen we op de minder snelstromende Maas. Vergeleken met de Waal is het hier uitgestorven, geen schip te zien, slechts 1 snelvarend sportbootje zien we langs scheuren. Dat komt natuurlijk ook doordat het seizoen nog pril is. Best een mooie rivier om te bevaren en een prachtig watersportgebied met hier en daar flinke plassen waar watersportverenigingen te vinden zijn. De oevers zijn schilderachtig, met fraaie bomen die niet allemaal overeind zijn blijven staan. Men laat de boel hier een beetje verwilderen. Goed zo. Heel fotogeniek allemaal.

Tien over half elf. We hebben de sluis van Engelen gehad, ook een eitje en tuffen onder de Dieze brug door over de gekanaliseerde Dieze, richting ‘s-Hertogenbosch, dat niet ver is. Ik heb Patrick Noor van Dynamic Marine Systems gebeld dat we eraan komen. We moeten een eindje verderop in de Rietveldenhaven zijn.

Het is nu elf uur en we liggen aan de drijvende steiger van Moonen Shipyards, tegenover een containerterminal waar een grote portaalkraan bezig is een groot binnenschip te vullen met containers.

DSC_6411

DSC_6412

DSC_6413

DSC_6415

Daar liggen we dan in the middle of nowhere, maar de kachel brandt en we drinken een bakkie koffie met een halve stroopwaffel erbij, terwijl we wachten tot Patrick komt om ons de sleutel van de poort van de werf te brengen, zodat we desgewenst het terrein afkunnen.

13.00 uur. Patrick heeft ons net teruggebracht naar de boot. Hij en zijn vrouw Amanda kwamen speciaal voor ons van huis om de sleutel van het hek te brengen en hij nam ons mee naar hun bedrijf een eindje verderop, waar zijn vrouw ons gastvrij onthaalde op een heerlijke kop koffie met paasbrood. Lekker hoor. Patrick liet het bedrijf zien en we konden nog eens de proefopstelling van de Magnus Master bewonderen, een solide systeem, compact en krachtig zoals we tijdens de proefvaart konden ervaren.

fullsizeoutput_cf61

Dit is em. Bij ons wordt ie zwart

Morgen gaat ons schip de kant op met de botenlift van 150 ton die we al zagen staan bij Moonen. Ik ga nu eerst de gemaakte foto’s op de computer zetten en daarna de stad in, op de elektrische klapfietsen, want lopen is te ver is ons duidelijk gemaakt. Godgloeiende! Ik ben gisteren vergeten het geheugenkaartje terug te stoppen in het fototoestel; al mijn fotografische inspanningen van vanmorgen zijn vergeefs geweest. Geen foto’s dus van de Waal en de Maas en van de Andries en Engelensluis. Shit, shit, shit! Wat ben ik toch een grote l.l.! Ja, ken uzelve, dan gaat het daarna beter zeggen ze. Nou, dat gaat voor mij niet op, keer op keer flik ik het weer. Moving on.

15.00 uur. We zijn terug van een aangenaam fietstochtje naar het centrum van de stad van Hiëronymus Bosch. Dat is nog een behoorlijk eind weg van waar wij liggen, moet ik zeggen. Wij weten heg noch steg in deze stad maar uiteindelijk kwamen we toch uit bij het hoofddoel, de Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist, gewoonlijk aangeduid als de Sint-Janskathedraal. We wilden het Mariabeeld zien dat onlangs onderhanden genomen is en recentelijk teruggeplaatst. Dit beeld wordt al sinds 1380 vereerd en dat is toch wel bijzonder lang. Het was stervensdruk in de kapel met mensen die naar het vers geverfde beeld kwamen om het te bewonderen en/of te vereren. Menig waxinelichtje werd gekocht en aangestoken à raison van 1 euro per stuk. Goeie business. Helaas mocht ik in de kapel geen foto’s maken, dat was uitdrukkelijk verboden. Heb ik weer, met m’n verse geheugenkaartje in mijn toestel. Het oude gebouw zelf is verder bijzonder fraai. Dat uit zich door prachtige glas-in-loodramen en een vloer bezaaid met zeer oude grafstenen in reliëf. In de kerk heb ik trouwens wel fotootjes gemaakt.

DSC_6410

DSC_6403

DSC_6404

DSC_6405

Ach, ach wat mooi allemaal. Mooi centrum trouwens heeft Den Bosch en erg druk is het er ook.

Het is hier rustig en stil nu het containerschip beladen is. Na een toastje met makreel en een stukje kruidenkaas en een slokje drinken (Beerenburg) gaan we verder met het leeghalen van de “kelder”, waar de stabilisatoren in moeten. De salon en onze slaapkamer worden opslagplaatsen van dozen en kratten, terwijl de fietsen naar het voordek verhuizen. Wat een bende. Tisnietanders.

Kwart voor zes.

Wat een gedoe.

We zijn moe.

Ik masseer mijn knoken.

Ingeborg gaat eten koken.

Het was een fijne dag,

als ik het zeggen mag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Maandag, 2 april 2018

  1. Bert Bottenberg zegt:

    Prachtig gedicht.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s