Zaterdag, 21 april 2018

‘s-Hertogenbosch – Volkeraksluis

Dag

Datum Wind Weer

Zaterdag

21 april 2018 Oost 3 – 4 Bf, later windstil

Prachtig! Zon! Warm!

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

13.15 uur

19.00 uur

 29243 (65 km) 3116,5 (6,8 uren)

Tien over twee. Het is niet te geloven. We varen al een uurtje of zo, op de Maas, richting Biesbosch en Zeeland. Vertrokken Bij Moonen Shipyards, in de Rietveldenhaven te Den Bosch, na een hectische periode van een kleine drie weken waarin de Wing V werd voorzien van het Magnus Master stabilisatiesysteem. Hectisch vooral vanwege het bijna dagelijks heen en weer reizen met de auto. Ik ben een volleerd file-tijger geworden, alleen heb ik me niet laten verleiden tot het overnemen van de agressieve bumper kleef gewoonten van (de meeste) Audi- en BMW-rijders. 

Op 3 april werd de boot met de 150-tons bootlift op de kant gehesen en in de hal opgebokt, waarna de lasser en de electricien aan de slag konden. De dagen en weken die volgden vorderden de werkzaamheden gestaag en hield ik mijzelf onledig met slijpen, schuren, primeren en antifoulen van het onderwaterschip. Oh ja, zwager Willem heeft voor ons ook nog een extra afsluiter in de bodem aangebracht en goochelwerk verricht met stugge slangen op onmogelijke plekken! Nadat de lasser het laswerk had afgerond, de electricien klaar was met de 230 en 24 volts aansluitingen en de schakelkast was opgehangen in de “kelder” kon Arnold van Aken van DMS de stabilisatoren (150 kilo per stuk) in de ingelaste bussen hijsen en de installatie afwerken. Ondertussen genoot ik van de gastvrijheid van Moonen Shipyards in de vorm van kopjes cappuccino uit de koffiemachine. Ik zet hieronder wat fotootjes die een en ander globaal in beeld brengen.

DSC_6424

DSC_6451

DSC_6490

DSC_6578

Zware jongens

DSC_6504

De lasser overdenkt hoe hij het gaat aanpakken

DSC_6505

Werkoverleg met Rens van DMS

DSC_6516

Vermomd

DSC_6519

Fraai laswerk

DSC_6523

DSC_6545

Twee lagen gingen erop

DSC_6556

DSC_6579

DSC_6581

DSC_6583

De rotor moet nog aangebracht worden

Om een lang verhaal kort te maken: gisteren kon de boot eindelijk weer te water (nadat binnen eerst een hele stapel spullen verschoven werd naar de hut, de keuken en het voorschip) en konden we de stabilisatoren in gebruik nemen en beproeven tijdens een korte proefvaart op de dichtbijgelegen Ertveld Plas. Arnold ging met ons mee om de installatie in te regelen en het paneel te testen. Alles werkte naar behoren, op kleine “hick-ups” hier en daar na, welke door Arnold rap verholpen werden. Het moet voor de paar andere boten die we tegenkwamen een heel raar gezicht zijn geweest dat ons schip op volkomen vlak water zonder enige aanleiding ineens heftig begon te schommelen. Dat doen wij met de “Forced Roll” functie. DMS heeft dit in het menu in het Nederlands vertaald naar de fraaie term “Opslingeren”, goed gevonden vinnik.

DSC_6593

DSC_6598

De rotoren zitten erop, ze zijn van carbon, ik moet ze nog in de antifouling zetten

 

DSC_6603

De boot gaat weer op de kar

DSC_6605

bijplekken

DSC_6622

DSC_6631 (1)

DSC_6649

Die rotor staat naar buiten, dat was nog een puntje maar het kwam goed.

DSC_6661

Proefvaart met Arnold van Aken, de technische man van DMS

DSC_6662

Een smaakvol paneeltje moet ik zeggen

Terug aan de steiger van Moonen nam Arnold afscheid van ons omdat ie naar Meppel moest, maar een half uur later stond ie alweer voor onze neus, want hij wilde voor de zekerheid toch nog iets controleren. Kijk, dat bedoel ik nou: zorgvuldigheid voor alles! Dat doen ze goed bij DMS. Vervolgens kwam de schilder om aan de “kelder”ruimte de laatste hand te leggen met een laag verf. Zulk stinken, die verf, maar wel goed spul, jammer dat we daardoor niet toekwamen aan het inruimen, want we weten niet waar we met de spullen naar toe moeten, zo langzamerhand. Morgen dan maar. Ondertussen kwam de werkster de boel binnen afstoffen, onder regie van Ingeborg. Tenslotte zijn we van 15.00 uur tot 18.00 uur bezig geweest het schip met water en dekwasser grondig te reinigen van al het stof en vuil dat zo’n werf-klus nu eenmaal met zich meebrengt.  Volkomen afgepeigerd en verhit konden we eindelijk naar huis afreizen, nadat we eerst nog even de drinkwatertank hadden bijgevuld. Meteen maar even langs Ma om nog een laatste keer gedag te zeggen. Pfff, wat een dag zeg en mooi weer dat het was! 

De volgende oggend, vandaag dus, stond Willem al om half acht voor de deur en binnen vijf minuten hadden we de resterende spullen (duikuitrustingen, draagbare vriezer en een heleboel tassen) ingeladen en waren we op weg naar Den Bosch. Daar aangekomen gingen Willem en ik meteen aan de slag met het terugleggen van de planken op de bodemspanten in de kelder. Dat was nog een uitzoekerij. Willem heeft keurige stukken uitgezaagd waar de planken om de kabels en de bussen van de stabilisatoren moesten worden geplooid.

DSC_6664

Vervolgens de resterende spullen (fietsen, duikspullen enz.) van de steiger erin gegooid en andere spullen uit de kajuit en de hutten ook teruggegooid in de kelder. Nou ja, gooien, netjes neergezet. We zijn er nog niet klaar mee en de boot ligt inmiddels door zijn plimsoll merk heen met al dat extra gewicht. Willem had al aangekondigd dat de waterlijn omhoog moes; volgende werfbeurt maar weer. Na de lunch namen we afscheid van hem en konden we vertrekken. De reis kan beginnen! We hebben er zin an!

En nu varen we hier op de Maas naar het westen, meanderend door het mooie Brabantse land. De zon schijnt, het is prachtig weer. Het digitale paneeltje van de Magnus Master Stabs straalt ons tegemoet. Ik heb zin om er op te drukken, maar er zijn geen golven. We moeten nog even wachten. Ah, daar komt een speedboot aan. Deze keer ben ik blij met zijn komst. Helaas gaat ie te hard en stellen zijn hekgolven niet veel voor, dus parkeer ik de stabs maar weer (zo heet dat: parkeren i.t.t. stabiliseren).  We zijn op weg naar Cees en Anneke op de Namasté. Zij liggen op ons te wachten bij de Volkeraksluis. De oevers van de Maas, die overgaat in de Bergsche Maas en vervolgens de Amer (bij de Biesbosch) zijn mooi, met omgevallen bomen, pootjebadende mensen op de strandjes tussen de kribben en koeien die de schaduw opzoeken.

DSC_6669

DSC_6672

Deze waren eigenwijs; gingen naast de schaduw liggen

DSC_6675

DSC_6677

Mooi Heusden

Het is half vier, twee uur en een kwartier onderweg. Ik heb me flink vergist in de afstand die we moeten afleggen want we zijn pas bij Heusden dat we links laten liggen. Ik dacht dat het plm. drie uur varen zou zijn, daklopdusnie. We moeten nog een kilometer of 50. Fraaie omgeving en dito stabilisatoren onder de boot, jammer dat we ze niet kunnen zien. We zijn van plan om vaak te gaan duiken om ze te bekijken. We lopen gemiddeld 10 km per uur en hebben een beetje stroom mee. Het wordt al drukker op de rivier. Ik bel Anneke om te vertellen dat we vijf uur later komen.

Vijf over half vijf. We varen al een tijdje op de Bergsche Maas, zijn nu dwars van de Amercentrale, dus zal het binnenkort wel Amer heten, die rivier hier. Nog steeds prachtig weer.

DSC_6680

DSC_6683

De kajuitdeur naar de kuip staat open en het schroefwater maakt herrie, maar het is te warm om hem dicht te doen. Zo dicht bij De Biesbosch wordt het al drukker met bootjes. 13 km over de grond en 11,5 km per uur, niet verkeerd met 1500 toeren, ondanks de nieuwe uitsteeksels onder water.

Kwart voor Zes. We passeren de Moerdijkbruggen in het licht van de zon die ter kimme neigt. Het is nu helemaal windstil.

DSC_6685

Vijf over zes. Dwas van Strijensas.

Tien over tien saves. We liggen sinds kwart over zeven aan de noordelijke remming van de jachtensluis van het Volkeraksluizen complex, achter de Namasté van Cees en Anneke, met een Grand Banks er nog tussen. Zij liggen hier reeds een tijdje, kwamen van Willemstad af. Het weerzien en de ontvangst was hartelijk, feestelijk en Gezellig. Koffie natuurlijk, gevolgd door een glaasje met het een of ander. We praten bij en bespreken de plannen voor de reis naar Parijs. Morgen naar Tholen, via het Rijn-Schelde kanaal. Nu zijn we plat af en willen naar bed. Ingeborg vraagt of we genoeg stroom hebben voor vannacht. Ja hoor, zat. Het was een vermoeiende doch fijne dag. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s