Maandag, 23 april 2018

Wemeldinge – Antwerpen

Dag

Datum Wind Weer

Maandag

23 april 2018 ZW 3 – 4 Bf

 Zonnig, maar een stuk frisser

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

08.15 uur

15.15 uur

29340 (53 km) 3129,1 (7 uren)

Wemeldinge – Antwerpen

Zeven minuten voor half negen. 

Zes uur was ik op. 

Half zeven zat ik te tiepen. 

Acht uur was ik klaar. 

Kwart over acht gooiden wij los.

Nou ja, klaar. 

Hij moet nog op het net. 

De foto’s, die heb ik wel al klaargezet.

We varen op de Oosterschelde, de Schaar van Yerseke heet dit stuk water om precies te zijn en we hebben de stroom mee. Da’s geluk hebben want daar heb ik helemaal niet naar gekeken. Dag Wemeldinge, je was fantasties.

DSC_6718

Dag Wemeldinge

Half negen. Het is zonnig. We kijken er recht tegenin want we varen naar het oosten, richting Bergse Diepsluis. Daar hebben we weleens gedoken met onze duikvereniging Trilobiet tijdens de Hemelvaart en Pinkster Duikfestijnen. Ingeborg heeft een lekker vruchtenslaatje gemaakt en een lekker bakje joggert met muuslie.

DSC_6719

Hallo Bergse Diepsluis

Tien uur. Half tien arriveerden wij bij de Bergse Diepsluis. Kort daarvoor wilde ik de stabilisatoren gebruiken omdat het een beetje begon te wiebelen door golfjes die dwars inkwamen. Dat lukte niet. Er verscheen een melding op het schermpje: Alarm Motion Sensor. Dat was even schrikken. Ik heb Arnold van Aken van DMS gebeld en die leidde mij telefonisch door de narigheid heen. Na het resetten deed ie het weer, maar volgens Arnold mag dit absoluut niet gebeuren en hij zal sowieso naar ons toekomen in België om te controleren en te zorgen dat het niet weer voorkomt. Helemaal goed! Nu tuffen wij op ons gemak achter de Namasté aan naar het Schelde – Rijn kanaal. Ingeborg zet koffie. 

Vijf voor half elf. In de verte zie ik de Kreekraksluizen liggen. Het is niet echt druk op het kanaal. Dit is een gigantisch kanaal, enorm breed. Dat moet wel want hier varen enorm grote schepen. Op het stuk waar wij varen is betonning waar je als klein schip achter kunt blijven maar dat is nu niet nodig. Cees denkt dat ie een duwbak is en blijft in het midden varen, oh nee, nu gaat ie toch naar rechts, stuurboord bedoel ik. Ik kijk achterom: ik denk dat ik ook maar iets meer aan de kant ga. Jezus, wat is het hier breed! Een schitterend vaarwater, ook voor kleine bootjes.

Tien voor elf. We dobberen voor de Kreekraksluizen, een hele grote sluis, goed passend bij dit kanaal. Nog steeds zonnig, wel pittige wind, een hoge 4 Bf. We moeten wachten op twee tankers, ieder meer dan 100 meter lang, die de bakboordsluis in gaan en achter elkaar aan stuurboord vastmaken. Van de sluismeester moeten we achter de tweede vastmaken, ook aan stuurboord. Het duurt een tijdje voordat die schipper zijn schroef stilzet en wij de sluis in kunnen varen. Verdomd er is nog ruimte. Cees gaat voor en ik achter hem. Ik moest van de sluismeester wel een stukkie naar voren opschuiven, anders kreeg ik de verticale sluisdeur op mijn harses.

DSC_0133.jpg Onderweg van Wemeldinge naar Antwerpen

DSC_0140

Half twaalf. Sluis uit.

Tien voor half een. We varen nu België binnen. Anneke marifoneerde en wees ons op een klein wit, puntig paaltje dat op de oever ergens tussen de bosjes staat en de landgrens markeert. Dat is alles. Geen bord met Welkom in België of zoiets. Kale boel. Kort na de sluis was ik al op het dak gekropen om de Belgische gastenvlag aan de mast te knopen.

DSC_6730

DSC_6729

DSC_6725

Bij de eerste Belgische brug, de Noordlandbrug, moet je je melden met je Financiële Diensten nummer, het FD nummer dus. Dat heb ik niet maar kun je bij de brug via de marifoon aanvragen. Je moet je scheepsgegevens en je naam en adres en e-mailadres opgeven en dan krijg je een nummer toegewezen waar vaak naar gevraagd zal worden in jachthavens, bij bruggen en sluizen. Een soort registratiesysteem waarmee ze je kunnen volgen en je indien nodig een rekening kunnen sturen (boetes, andere kosten etc.). Heel slim van die Belgen. Ik vraag zo’n nummer bij de Noordlandbrug, maar die verwijst me vriendelijk naar marifoonkanaal 20 als we bij de Siberiabrug zijn. Dat is de brug waar je het zeehavengebied verlaat en toegang geeft tot de stadshaven. Ok, goed dan. We mogen, voorlopig zonder FD nummer, doorvaren. Ingeborg gaat een kwarktaart maken voor morgen bij de koffie, want ik ben dan jarig zie je (we gaan dan standje 69 proberen).

Tien voor een. Wij komen nu, terwijl de gelatine-dampen uit de keuken in mijn neus kruipen en wij opgelopen worden door een 220 meter lange containercombinatie, in de “outskirts” van het Antwerpse havengebied. Gigantische insteekhavens hebben ze hier waar zeeschepen liggen en een heleboel binnenvaartverkeer door elkaar heen krioelt. Gelukkig kunnen zij ons goed zien door het AIS-systeem. De Namasté werd uit voorzorg net al aangeroepen door een tanker. Dat gaat goed. Heel veel tankers hier. Het stinkt hier ook zo nu en dan. Het water wordt rommeliger en schommeliger. Ik zet de stabs aan om te kijken of ze het doen en ja hoor, ze doen het! Cees schommelt een beetje en ik schommel niet.

DSC_6743

DSC_6745

DSC_0204.jpg Haven van Antwerpen

DSC_6753

Tien voor twee. We zijn er nog niet doorheen, door die havens. Zeer indrukwekkend, mega groot en uitgestrekt en erg druk. Toch goed te doen en leuk ook, als je maar voortdurend achterom kijkt want het ene moment zie je niks en het andere zitten ze op je kont.

Vijf voor half drie. Eindelijk, na anderhalf uur varen, zijn we door die zeehaven heen. Bij de Siberiabrug kreeg ik na het verstrekken van mijn gegevens een FD nummer: 108804, dat vergeet ik niet meer. Hier vaar je de Stadshaven binnen, het Kattendijkdok, aan de rand van het centrum van Antwerpen. Meteen aan je linkerhand een modern, raar doch karakteristiek gebouw. Omdat je in het Kattendijkdok nauwelijks aan kunt leggen (de bolders staan te ver uit elkaar)  blijven we drijven tot om drie uur de Londonbrug naar het Willemdok, waar de jachthaven is, opengaat. In de tussentijd haal ik 8 liter water uit de bilge, heb ik wat te doen.

DSC_6756

Tien voor vier. We liggen! De havenmeester kwam ons in het Kattendijkdok begroeten in zijn RIB. Heel vriendelijke ontvangst hier. Mooie jachthaven dicht bij het centrum. De omgeving ziet er gezellig uit. We rekenen het liggeld af (60 euro voor twee nachten, incl. stroom) en trekken de wandelschoenen aan want we gaan meteen met z’n vieren de stad bekijken.

Half zes. Terug van wandelen. Cees en Anneke liepen nog even verder naar een supermarkt. Wij trokken dat niet meer. Heel mooie stad, Antwerpen. Te veel te zien om in een paar uur te doen. We liepen over de boulevard langs de Schelde, naar Het Steen, een soort kasteeltje, bekeken de OLV kathedraal van buiten (entree kostte geld en “daar zijn wij niet van”, niet voor een kerk), fotografeerden de prachtige gevels en het standbeeld van de Handwerper op de Groenplaats.

DSC_6760

DSC_6766

DSC_6772

DSC_6778

DSC_6782

DSC_6787

DSC_6788

DSC_6791

DSC_6800

Af en toe had ik eigenlijk wat meer moeten gaan zitten vanwege mijn knieën die weer beginnen op te spelen, maar misschien moet ik blijven bewegen om ze te smeren; wat is verstandig? Ingeborg is ook niet zonder klachten: haar rug, zie je. Zou de leeftijd ons parten gaan spelen? Ik kan het haast niet geloven.

DSC_6799

DSC_0276.jpg Antwerpen

We drinken een borreltje en ik ga lezen, m’n boek moet uit (De Kleine Getuige van Jodi Picoult, over een openbaar aanklager die de (vermeende) verkrachter – een priester – van haar 5-jarig zoontje in de rechtszaal voor zijn kop schiet! Het moet niet gekker worden).

Na den eten (zuurkoolschotel en een ei) besteden we de rest van de avond aan het zoeken naar tv-zenders, computeren en puzzelen. Morgen krijg ik taart bij de koffie en gaan we weer wandelen, op zoek naar een watersportzaak, voor kaarten van Frankrijk. Misschien is er ook wel een VETUS-dealer want ik moet een rubber ring hebben voor de dop van de koelvloeistofexpansietank. Heel leuke stad, Antwerpen, het is hier goed toeven, nog veel te zien, als je maar genoeg knieën, voeten en ruggen had. 

Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Maandag, 23 april 2018

  1. Bert Bottenberg zegt:

    Pal naast de jachthaven is een watersport winkel.
    Succes met uw rubbertje.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s