Vrijdag, 27 april 2018

Gent 2

Half tien. Goed geslapen vannag. Niks gebeurd, ondanks dat we “aan de straat” liggen. Om half zeven eruit, zitten te schrijven (bericht van eergisteren). We gaan straks weer de stad in maar eerst moet ik met Cees op de fiets op jacht naar een vaarwegenvignet, maar nu eerst een bakkie koffie drinken. De dag is weer begonnen zullen we maar zeggen. Het is koud, de kachel loste dat echter snel op. Kan nu weer uit. De klapfiets staat klaar op steiger.

Tien voor half een. We zijn terug van een wilde citytrip door het centrum en de suburbs van Gent. Het leek wel een “wild goose chase” (= wilde ganzen jacht) te worden naar dat verdomde vignet. De sluiswachter op de Tolhuiskaai aan de andere kant van Gent zat niet op zijn post. Cees belde de Belgische Waterwegen (nummer stond op het sluiswachtershuis). De vriendelijke mevrouw ging voor ons bellen, of we over tien minuten haar weer wilden contacteren, want zij mocht niet bellen met een buitenlands nummer. Tuurlijk. De sluiswachter bleek elders bezig te zijn, kon over een half uurtje misschien wel terugkomen. Of we wilden wachten? Nou nee, geen andere mogelijkheden? Ja, je kan op het sluizencomplex van Evergem een vignet kopen. Waar is dat dan? 6 kilometer verderop. Nou, doen we dat toch. Wij fietsen. Onderweg zagen we een gebeurlijk ongeluk (zo zeggen de Belgen dat: de Koninklijke Gentse Watersportvereniging heeft in hun jachthaven een bord staan: wij zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen), waarbij een motorfietser door een mevrouw was aangereden, een hoop sirenes. We vonden de sluis en met de fietsjes aan de hand liepen we over de sluisdeuren naar de andere kant, naar het bureel. De vriendelijke beambte die een paar onderdelen miste (een deel van zijn rechterarm en een paar vingers van de linkerhand) hielp eerst Cees. Dat ging snel want de Namasté staat al in het systeem. Toen was ik. Dat ging ook snel want hij hoefde eigenlijk niet echt veel te weten. Wat ik wel een beetje een gebeurlijke narigheid vind is dat zo’n vignet voor minimaal drie maanden wordt afgegeven en 85 euro kost; erg duur dus voor een paar dagen België doorcrossen. Tis wel een mooie sticker, een mooie grote ronde.

DSC_7099

Op de terugweg pompten wij de bandjes van de fietsjes op bij een tankstation, tot 4 atmosfeer. Dat fietst pas lekker op die kinderhoofdjes! Terug op de boot (we hebben heel Gent gezien, Cees en ik) het fietsje weer de kelder in en koffie drinken bij Anneke, met een Piekolientje erbij, omdat het Koningsdag is. 

Tien over half vijf. We zijn afgepeigerd (ik) teruggekomen van een uitgebreide wandeling van tweeënhalf uur door het stadscentrum van Gent. De afstanden zijn niet echt groot, maar door het karakter van zo’n wandeling (lopen, stilstaan, ronddraaien, kijken en weer lopen, maar niet te snel) invaliderend. Nu iets aandachtiger de bezienswaardigheden van dichtbij bekeken en informatie gelezen over het Belfort, de St. Baafskathedraal in geweest, mooie pleintjes, straatjes en steegjes ingelopen en vooral veel foto’s gemaakt.

DSC_7038

 

DSC_7036

DSC_6989

DSC_7000

DSC_7019

DSC_6977

DSC_0412

DSC_6974

DSC_0452

DSC_7030

Ingeborg was blij dat ze in de Middeleeuwen al aan ons toeristen gedacht hebben door alles zo dicht op elkaar te zetten, dat is wel fijn. De gebeurlijke concentratie van een groot aantal toeristen op een betrekkelijk klein oppervlak is dan weer een nadeel natuurlijk. Eigenlijk zou ik nu aan de gang moeten met het koelvloeistofprobleem (lekkage aan de dop van de expansietank op de motor) maar als ik nu de motorkamer in moet, breken mijn onderbenen bij de knieën af en kan ik ook vaarvignetten gaan verkopen.

Half acht. Er is veel gebeurd: ik heb zitten lezen op de bank buiten en Ingeborg heeft zitten puzzelen en lezen op de bank binnen en ze heeft heerlijk eten gekookt, kan niet anders zeggen. Zelf gemarineerde knapperige kipkluifjes. Straks gaan we met beide bemanningen de “lichtroute” lopen, dezelfde als vanmiddag maar dan in het donker als alle gebouwen verlicht zijn. Ik zou naar de lekkende dop kijken maar ben er te beroerd voor. De tv staat nu aan en we zijn een beetje slaperig, moe en slap. We moeten weer energie verzamelen om straks te kunnen trotten en fotograferen, vooral omdat ik het zware geschut meeneem vanwege de lichtsterke lens. De accu ligt aan de oplader. Voor de rest genieten van de omgeving hier, we kijken om ons heen naar de mensen die langs wandelen en fietsen op de kade. De generator staat aan ook na het koken want je merkt toch dat je naast andere stroomverbruikers drie koelkasten hebt draaien en als de zon het laat afweten moet je wel. We hebben het reuze naar de zin. Morgen varen we verder onder leiding van onze reisleiders Cees en Anneke, die hier eerder waren.

Kwart over acht. Ik krijg ineens de kriebels. Die lekkende rotdop! Ik ga met Ingeborg halsoverkop aan de gang om een afdichtring te prutsen. Terwijl ik het extra expansievat boven de motor demonteer en onder het niveau van de dop op de motor breng, knipt Ingeborg van een stukje neopreen (konden niks anders vinden) een passende ring. Ik zet hem op de dop, schroef de dop erin en plaats het vaatje terug omhoog. Ingeborg start de motor en ik zie ogenschijnlijk geen lekkage meer, zal wel goed zijn. Morgen verder, nu gauw, gauw klaarmaken voor de wandeling. Cees en Ann staan al te wachten. 

Vijf over half elf. Ik ben nu dood. Waar zijn mijn krukken? Vanaf ongeveer negen uur hebben we anderhalf uur door de stad geslenterd en genoten van de prachtige, meer of minder verlichte monumenten in deze stad, druk fotograferend; er zitten vast mooie bij. Het was erg druk, Gent doet ook s’avonds goede zaken, de terrassen zaten vol. Het was een beetje zwoel vanavond maar op het laatst koelde het af en begon het te regenen, hetgeen onze wandeling min of meer afkapte. 

DSC_1404

DSC_1406

DSC_1412

DSC_1415

DSC_1421

DSC_0534

DSC_1428

Het is half twaalf. Ik heb daarnet nog even het koelwatervaatje vastgezet in zijn klemband. We gaan maar naar bed, denk? Het was een invaliderende doch fijne dag. Gent is fantasties!

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Vrijdag, 27 april 2018

  1. Linda zegt:

    Mooie plaatjes geschoten bij die lichtjesroute pap!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s