Donderdag, 26 april 2018

Rupelmonde – Gent

Dag

Datum Wind Weer

Donderdag

26 april 2018 Harde wind

 Koud, af en toe zon

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

09.40 uur

16.30 uur

29.437 (60,5 km) 3142,5 (6,8 uren)

Tien voor half negen. Half vijf wakker geworden. Vijf uur eruit gegaan voor een sanitaire stop. Terug naar bed gegaan en pas om half acht eruit gekomen. Het is buiten winderig. Eigenlijk werden we wakker van het harde klotsen van de stroom tegen de boeg. De zon schijnt wel tussen de bewolking door, maakt het allemaal wat vrolijker. Het is laag water. We kijken tegen de bagger aan onder aan de kade. Ik wou schrijven, maar ik kom er niet toe. Ik denk dat ik het maar eens ga uitstellen. Om elf uur gaan we weg, tegen die tijd gaat de stroom meelopen. Genoeg tijd om een wandelingetje te maken in Rupelmonde. Ik ga vast even kijken of de code van het hek werkt.

09.50 uur. Halsoverkop vertrokken. Ik was even naar boven gelopen om het dorp te verkennen en foto’s te maken (de code werkte). Rupelmonde is een aardig plaatsje. Er staat een watermolen en een oude toren vlakbij de rivier. In die toren heeft Gerard Mercator in de zestiende eeuw kort gevangen gezeten vanwege vermeende ketterse praktijken, in zijn eigen geboorteplaats notabene!

DSC_6886

DSC_6892

DSC_6891

DSC_6893

Terug op steiger stond Cees al te wachten: kom op, we gaan! En we zouden het dorp nog bekijken voor elf uur! Nee, de stroom is al gekenterd man! Kijk dan! En verdomd, daar gaat ie: de goeie kant op. Hop, alle springen ontwarren en wegwezen. FOTO’S RUPEL

Kwart over Tien. Dwars van het plaatsje Temse. We zijn net de Temsebrug gepasseerd. We deden dat met een snelheid van 5,9 knoop door het water en 7,2 knoop over de grond; we hebben de stroom nu goed mee en het is stervenskoud buiten.

DSC_6895

Temse

DSC_6902

Ook Temse

Tien voor elf. De zon schijnt weer een beetje. Het is druk op de rivier met spitsachtig uitziende binnenvaartschepen. Ze zijn allemaal net iets groter dan een spits, zo’n veertig tot vijftig meter lang. De hele grote zien we niet meer. Het landschap begint te veranderen, de begroeiing van de oevers wordt fraaier, komt ook dichterbij want de Schelde wordt allengs smaller. Best mooi, de modderbanken, het verkleurde riet en de mangrove-achtige bossages.

DSC_6908

DSC_6910

Kwart over een. We naderen Wichelen en daarna komt Nederkouter. Het lijkt hier een beetje op de Hollandse IJssel. Alleen een beetje smaller. Sinds Kastel (ook een plaatsje) zijn we geen vrachtvaart meer tegengekomen, ook geen plezierjachtjes trouwens.

DSC_6921

Dit is Kastel geloof ik

DSC_6917 

Kwart voor twee. We passeren Schellebelle. Bij Melle (dorpje) zagen we een vliegtuig heel langzaam landen maar toen we dichterbij kwamen zagen we dat ie op het dak van een fabrieksgebouw stond. Grappig.

DSC_6924

Kwart voor drie. Voor een brug, ergens vlak voor het Merelbeke sluizencomplex lag een diep geladen motorschip aan de grond met draaiende schroef. Hij lag daar gewoon te wachten tot het water nog iets verder steeg om verder te kunnen. Wij moesten aan bakboord onder de brug door, de kant met het verbodsbord. Twas niet anders.

Half vier. De Merelbeke sluis gehad. We varen de ringvaart van Gent op en laten een heel pak haastige bootjes achter ons die allemaal direct na de sluis een afslag nemen richting Centrum van Gent. Cees weet dat zij onderweg mogelijk gestremde bruggen tegenkomen, vandaar dat wij de langere route nemen. Cees weet de weg.

DSC_6930

De sluis van Merelbeke, waar je de het getijdedeel van de rivier verlaat

Tien voor vier. We passeerden daarnet met negen knopen een spits (ik noem het maar een spits) omdat we een beetje tijdig de beoogde ligplaats willen bereiken, met het oog op de kapers op de kust die daarstraks rechtsaf waren geslagen. Nu moet de mast omlaag want we gaan in de stad een paar bruggen tegenkomen van maximaal 4.20 meter hoog. 

16.30 uur. We liggen in de Lindeleie midden in de stad tegen het oude, historische centrum aan! Langs de openbare weg dat wel, maar daarvan gescheiden door een gaashek. De jachthaven (een langs steiger eigenlijk met stroom en water) wordt beheerd door een ouder echtpaar dat op een motorbootje bivakkeert. Hij hielp ons bij het aanleggen.We gaan meteen bij hem afrekenen voor twee nachten: een bijzonder schappelijk prijsje van 24 euro (voor twee nachten!). We nemen geen stroom.

DSC_6970

Daar liggen we dan, midden in Gent

Het is nu zeven uur en we zijn net terug aan boord. Na de boel een beetje aan kant te hebben gemaakt zijn we met zijn vieren de stad in gegaan. Jongens, wat een geweldig mooie stad is Gent toch, welk een fraai aanzicht bieden al die op een rij staande kerken en kathedralen, dat Belfort, Het Steen, de oude patriciërshuizen, ontelbare prachtige gevels, een echt kasteel van 1000 jaar oud, de grachtjes, de mensen, wat een drukte hier! Werkelijk magistraal, hoe kunnen mensenhanden het maken? Ik fotografeerde me te pletter. Het is maar een doordeweekse dag en dan zo druk! Niet te geloven.

DSC_0383

DSC_6947

DSC_6944

DSC_6946

DSC_6950

DSC_6956

DSC_6957

DSC_0388

DSC_0396

DSC_6965

De laatste tijd heb ik weer last van mijn knieën dus de Belgische kasseien deden er geen goed aan. Ik hield vol, want dit moet je gezien hebben. Op een terrasje dronken we een Belgisch biertje om het te vieren. En nu zijn we terug op de boot. Morgen gaan we weer de stad in om nog eens goed te kijken. Bovendien moeten we ook op pad voor een vaarwegenvignet, dat schijnen we te moeten halen bij een Tolhuis aan de andere kant van de stad en dat moet op de fiets.  Ingeborg staat nu eten te koken. Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Donderdag, 26 april 2018

  1. wingiv zegt:

    Hee, Jaap en Marianne, leuk van jullie te horen. Het was inderdaad een belevenis, heel mooi! Groetjes van ons.

    Like

  2. Jaap & Marianne Schouwe zegt:

    Leuk Willem en Ingeborg, Gent is inderdaad een mooie stad. Zijn daar een paar jaar geleden met de Belgische platbodemclub geweest. Geniet er van

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s