Donderdag, 3 mei 2018

(Ecluse de) Merville – Béthune

Dag

Datum Wind Weer

Donderdag

3 mei 2018 Weinig

Zon, fris

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

08.30 uur

14.15 uur

29.621 (45 km) 3166,6 (5,6 uren)

Tien over half acht. Ik heb gedaan wat ik gisteren al schreef: tot half acht heb ik in bed liggen lezen, vanaf half zes, in mijn iPad boek “Daddy”. De zon schijnt nu volop en het is windstil, dat belooft wat. De rivier lijkt niet meer te stromen. Naar weerberichten kunnen we niet meer luisteren want de radio-ontvangst is nul komma nul. Cees is zijn boot aan het poetsen. Ik loop maar even naar hem toe om te overleggen. Hij heeft zijn vignet al geprint en op het raam geplakt. Oe, dat kan ik ook wel even gauw doen. Ik ben een kwartiertje aan het etteren en dan kan ik het stickie met het vignet-bestandje aan Cees geven om af te drukken, want wij hebben nog steeds geen inktpatronen kunnen vinden voor onze eigen printer. 

Tien voor negen. Cees en ik zijn rond half negen naar de sluis gelopen om daar te wachten op de dame die ik gisteren gesproken heb. Ja hoor, precies om half negen kwam een autootje van de VNF aanrijden met een sluiswachtster erin, een pittige jongedame. Zij gaat ons na deze sluis in haar auto achterna om de volgende drie sluizen en een brug open te doen, op een traject van ongeveer 25 kilometer. Daar zal ze de hele oggend mee bezig zijn. Geweldig, een privé-sluiswachter, voor ons alleen want er is verder niemand. Het losgooien was nog een dingetje want ik vergat dat de pinnen nog uit de grond moesten. Dit is onze eerste sluis in Frankrijk van deze benauwde afmetingen, plm 5,5 meter breed. Het gaat wonderwel uitstekend, roer in de midden en alleen sturend met de boegschroef. Af en toe vliegt er wel een stootwil de lucht in maar dat is te overzien. Nu liggen we erin en we stijgen twee meter. Als ik over de sluismuur kan kijken neem ik wat fotootjes. Cees geeft de afstandbediening terug aan het meisje, de deuren gaan open en we kunnen zachtjes het sluisje uit dobberen.

DSC_7210

DSC_7213

Vijf over negen. We zijn onderweg. De rivier wordt smaller.

10.00 uur. Sluis Saint Venant achter de rug.

DSC_7215

DSC_0033

11.00 uur. Sluis de Cense à Witz achter de rug, gevolgd door een brug.

DSC_0039_1

DSC_0012

Deze sluisjes hebben allemaal de “spits”-afmetingen, dwz er kan net een spits van 5 meter breed en 38 meter lang doorheen. Wij passen er dus ook prima in, achter elkaar, maar dan is de sluis wel praktisch vol. Het gaat uitstekend, onze sluiswachter staat telkens geduldig op ons te wachten bij de bedieningskastjes, terwijl de sluis open staat. We kunnen meteen invaren en zij pakt onze lijntjes aan. Het schutten duurt niet langer dan een minuut of tien.

Versie 2

Vlak voor de laatste sluis, Fort Gassion, wordt het behoorlijk ondiep, af en toe slechts 20 centimeter onder de kiel en de zuiging is enorm. Je moet echt in het midden blijven varen. Het landschap is mooi en we maken veel foto’s.

DSC_0010

DSC_7229

DSC_7233

 

Vijf voor twaalf. We zijn linksaf geslagen na de laatste sluis, waar we afscheid namen van onze sluiswachter, met dank voor de bewezen diensten. Welbeschouwd is 5 euro per dag voor zulke dienstverlening niet eens zo duur. Varen nu op het Canal d’Aire in oostelijke richting naar Béthune waar Cees een overnachtingsmogelijkheid weet.

We lopen zes knopen bij 1300 toeren, er is vrijwel geen stroom bij een diepte van plm 4,5 meter. De boot loopt weer een stuk lekkerder door het water.

Vijf voor een. Heerlijk geluncht met knakworst, ui enz. op brood. De automaat stuurt. Het is op zich een saai kanaal, heel recht, weinig te beleven op de oevers en er is geen beroepsvaart te zien en ook geen jachies.

Half twee. Het landschap begint een beetje te veranderen, wordt glooiender en lieflijker.

DSC_7242

DSC_7247

DSC_7250

Kwart over twee. We liggen tegen de Namasté aan in een zijarm van het Canal d’Aire, direct achter een brug. Heel langzaam varend met de kiel over de bodem schurend doken wij erin. De zon schijnt, korte broek aan, trui uit en we gaan in het zonnetje zitten, ook al is de wind een beetje fris in de nek.

DSC_7255

Kwart voor vier. Er is niet veel gebeurd. Oh ja, ik heb gewerkt: de motorkamer gestofzuigd want er lag nog steeds ijzervijlsel van de werkzaamheden bij Moonen in de bilge en ik heb met Polymax Transparant een stuk geluidsisolatie plaat op een wrijfhout geplakt, voor als we straks de tunnels in gaan en ik heb de wierpot schoongemaakt. 

Tien voor half zeven. Ingeborg staat te koken. Ik heb de rest van de middag met zalig nietsdoen doorgebracht. Ingeborg ging met Cees en Anneke wandelen naar het centrum van het stadje.

DSC_0053_1

Ik bleef op de boten passen, lezend op de kuipbank onder de tent want ik kreeg het toch weer koud.

Half elf saves. We gaan naar bed na een intensieve computer- en puzzelavond. Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Donderdag, 3 mei 2018

  1. Bert Bottenberg zegt:

    Het is toch wat. Dure Anti Rol Rollen aan laten brengen en nu op smalle riviertjes en kanalen varen.
    Gaan jullie tenslotte terug buitenom?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s