Maandag, 7 mei 2018

Péronne – Pont l’Evêque

Dag

Datum Wind Weer

Maandag

7 mei 2018 ach

Te mooi

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

08.15 uur

16.35 uur

29.773 (48 km) 3193,4 (8,1 uren)

Kwart over acht. We varen weer, 7 mei.  Ik heb het stukje van gisteren geschreven, nog niet af, moet onderweg gebeuren, foto’s uitgezocht en klaargezet, tis prachtig weer buiten. Toen de eerste spits, Elvis genaamd, langs kwam stelde Cees voor achter hem aan te gaan, hoeven we bij sluizen niet te wachten. Dat gaan we nu doen. De eerste sluis dient zich reeds aan: l’écluse de Péronne. Nu gaan we telkens weer omhoog, naar hoger gelegen sluispanden. Na deze sluis is het een aardig eind naar de volgende: 10 km naar l’écluse de Epénancourt. Mooi, kan Ingeborg sturen en ik m’n verhaaltje afmaken.

Tien voor half tien. Ik neem de wacht over van Ingeborg. Zij gaat koffie zetten. Stukje is klaar. Ik heb er nu drie klaarstaan, die gooien we d’r straks in één keer op. De zon schijnt, we varen langs leuke plekken, mooie huizen, hoge brandhout stapels, ik zie een vennetje naast het kanaal met van die drijvende lelies erop, net een schilderij van Monet. We passeren een werkelijk schitterende plek: mooie begroeiing, soort parkachtig gebiedje met uitzicht op prachtige bebouwing aan de andere kant van het kanaal. Daar hadden we gisteren moeten gaan liggen! Ja, als je alles vantevoren weet. Arnold van DMS belde om te vragen hoe het nu ging met de stabilisatoren. Ik stond nog op zijn “te bellen” lijstje in verband met het “Alarm Motion Sensor”. Ik heb de stabs al een tijdje niet meer geprobeerd maar in Antwerpen deden ze het nog, ondanks de storingsmelding. We zullen zien als we “straks” op zee zijn. Kan nog effe duren. Als ze het dan niet meer doen zal ik hem bellen.

11.00 uur. Het heet hier overigens weer Canal du Nord. We zijn Epénancourt gepasseerd. We stoppen kort aan een kade om Elvis de gelegenheid te geven om te ontsnappen want het was voor Cees toch wel vervelend in de sluis: Elvis had last van een rusteloze schroef. Rond  11.00 uur zien we op de AIS dat ie in de sluis ligt (“Elvis has left the building”).

11.15 uur. Het kanaal splitst zich in Canal de la Somme en Canal du Nord. Deze tak van het Canal de la Somme is sinds 2003 niet meer bevaarbaar, dus blijven we uiteraard op het Canal du Nord. Ook al was ie wel bevaarbaar namen we hem nog niet want dan komen we er niet, zie je. 

13.00 uur. Na nog een sluis, Languevoisin, krijgen we het Sousterrain van de Panneterie, een schaars tot niet verlichte tunnel van 1058 meter. Spannend!

Half twee. We komen net uit die tunnel vandaan en het mag een wonder heten dat de Wing V niet van voor tot achter opengereten werd als een tweede Titanic! Wat een klotetunnel! Zeer slecht verlicht en links de kade praktisch onder water, die was helemaal gesloopt, niks geen balken waar je langs kan schuren maar beton op de waterlijn en rechts een zeer lage kade die net twintig centimeter boven water uitstak en daar moest ik met mijn kippige kop tussendoor, godverdegodver! Dan is een kilometer met 2 à 3 km per uur erg ver! Ik heb meer op gevoel gevaren dan op iets anders. Mijn zelf gefabriceerde schuurbalkje aan stuurboord achter deed prima zijn werk en kwam slechts één keer omhoog. We hebben gewoon geluk gehad. Pffff, dat was eens maar nooit weer, echt. De Namasté racete er met 8 km per uur doorheen, maar Cees kon met zijn mobiele stuureenheid, mooi buiten in het gangboord aan stuurboord staand, goed de koers bewaken. 

Nu begint het landschap pas echt mooi te worden, de bosjes worden minder aan beide kanten. Glooiingen glooien mooier, ruimer zicht. Ik zie bossen grenzen aan landbouwgrond, koolzaadvelden, kerkjes aan den einder etc. Het voorjaar is goed losgebarsten hier.

DSC_7413

100_9080

DSC_7416 

DSC_7422

Tien voor half vier, we sukkelen lekker. Net nog een bak koffie achter de kiezen. We zijn op weg naar Noyon. Ik kan KPN hier niet meer met het servicenummer bereiken. Ik wil m’n abonnement tijdelijk uitbreiden, heb te weinig giegelbijtjes. Het moet maar via het internet. Hee, ik zie een kakkedraal in Noyon, daar moet ik een fotootje van maken.

100_9084

Te 16. 35 uur arriveerden wij na de twee laatste sluizen van vandaag in Pont l’Evêque, een alleraardigst dorpje (zo te zien) op de driesprong van het Canal lateral à l’Oise, het Canal lateral à l’Oise richting Compiègne, en het Canal du Nord richting Péronne, waar wij vandaan kwamen. We dachten een leuk plekje te vinden in een Halte Nautique, een inham aan bakboord vlak voor de sluis naar de l’Oise, maar Cees die er als eerste invoer zag al meteen dat het vollag met louter lokale langliggers. Dat werd em dus niet. Ik trok de boot achteruit terug en legde hem neer aan de overkant achter een spits en Cees vleide de Namasté achter mij neer, vlak voor het watervalletje naast de sluis. Er waren nauwelijks bolders en ik ramde voor Cees twee grondpennen in het gras zodat ie springetjes kon maken. Daar lagen we dan. Tis hier fantasties. Meteen maar een borrel op de Namasté, met een kaasje en een chipje, lekker hoor!

DSC_7437

Dit dorp heeft mooie oude huizen langs het kanaal, typisch Frans, met een hoog Allo-Allo gehalte.

Tien over half zeven. Klaar met de borrel. We gaan eten. Het is heet buiten en binnen ook: 32 graden in de keuken. De deur staat open en het enige draairaam voor de stuurstand ook. De beestjes vliegen in en uit, maar dat moet maar.

Vijf voor negen. Benauwd in de boot. Ik ga een luchtje scheppen, het pad naast ons op. Enorm veel teringherrie in de buurt: de waterval naast de sluis, de eksters en de kraaien in de bomen en permanent blaffende honden in het dorp. Het lijkt hier Licata op Sicilië wel. Ingeborg puzzelt. Er zijn twee spitsen aangekomen die gebroederlijk naast elkaar afmeren voor de sluis. Ik word niet goed van het boek dat ik aan het lezen ben: De Verborgen Geschiedenis van Donna Taart. John Denver zingt een liedje over rendieren en “lots of toys and cookies under the christmas tree”. Ik moet die muziek toch eens rubriceren.

Kwart over elf. We gaan naar bed na de hele avond te hebben zitten lezen. Ik heb het boek van Donna in de prullemand gegooid, na aan het eind even te hebben gekeken hoe het afloopt. Heb ik toch nog lang over gedaan (398 bladzijden gelezen van de 900, jezus wat een uitgesponnen verhaal, zeg). Het was een fijne dag, wederom lekker warm.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Maandag, 7 mei 2018

 1. Linda zegt:

  Hier in NL ook flink heet weer. Na morgen weer ‘normalere’ temperaturen (helaas).
  Veel plezier!

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Met een paar dagen gaat het hier ook bler weer worden, jammer hoor. Maar dan gaan we gewoon de hele dag naar de Mona Lisa kijken!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s