Vrijdag, 4 mei 2018

Béthune – Douai

Dag

Datum Wind Weer

Vrijdag

4 mei 2018 Weinig

Hele dag zon, warmer

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

08.40 uur

14.30 uur

29.667 (46 km) 3172,4 (5,8 uren)

Half zeven. Ben al een uurtje up and about. De damp slaat van het platte water af: het water is warmer dan de lucht, niet te geloven. In de boot is het een graad of tien. Ik ga maar schrijven dan krijg ik het wel warm.

Tien voor acht. Klaar met mijn verhaaltje, een nieuw record: 1 uur en 10 minuten heb ik er over gedaan. De temperatuur binnen is gestegen naar 13 graden; dat gaat de goeie kant op, maar van het schrijven heb ik het niet warm gekregen (heb me niet echt opgewonden), moet in mijn handen blazen om de vingers beweeglijk te houden. Daar liggen we dan in de kom bij Béthune, gezellig hoor. De zon schijnt, misschien is het onder de kuiptent warmer zegt Ingeborg. Daar blijkt het nog kouder te zijn.

Tien over half negen. We hebben de plastic ramen van de kuiptent met behulp van de dauw nu eindelijk goed schoongemaakt; er zat nog steeds vuil op van bij Moonen. Cees is ook klaar met poetsen. We gaan.

DSC_7258

Vijf voor negen. We hebben het zijwatertje bij Béthune nu ruimschoots verlaten en varen weer op het Canal d’Aire naar het oosten. Aan stuurboord trekt meteen een fraai stukje agrarische kunst aan ons voorbij in de vorm van snaarstrak neergelegde voren waarin een of ander gewas verbouwd gaat worden. In de achtergrond kunnen we de brug zien waar we vannacht praktisch onder hebben gelegen.

DSC_7260

Tien uur. Bij de sluis van Cuinchy. Zonnig. De snelheid tot nu bedroeg gemiddeld 8 km per uur. Lekker relaxed over een stil kanaal met slechts 1 tegenligger. Geen bijzonderheden.

Vijf over tien. We liggen in de sluis, mooie grote op afstand bediende sluis want er zit niemand in de “control tower”. Op de sluismuren zit een vettige laag klei. We zitten nog steeds in de opvaart: montant.

DSC_7264

DSC_0059_1

Kwart over tien. De sluis uit, hond noch mens gezien.

Kwart over elf. O, wat varen we lekker door het kanaal richting Bauvin en daarna Douai. Ingeborg zit in de kuip in het zonnetje een boekje te lezen. We gaan nu koffie krijgen. De stuurautomaat doet zijn werk. Ik ijsbeer een beetje van voren naar achteren en weer terug. Slechts een enkel vrachtschip, niet zulke grote, komt ons tegemoet. Heerlijk rustig op die kanalen hier.

DSC_7268

Rond half twaalf slaan we op de driesprong bij Bauvin Meurchin rechtsaf, het Canal de la Haute Deule op. Dat is een gekanaliseerd stuk van de rivier de Deule, waar we al eerder op zaten bij Deulémont, de naam zegt het al. We varen nu weer naar het zuiden, de goeie richting.

100_9075

Tien voor een. De lunch was lekker. Ingeborg had avocado-salade gemaakt en ik kreeg een tomaat-ei-mayo prutje op brood. We varen nog steeds op het Canal de la Haute Deule naar Douai. Dat is nog een eindje. We moeten daar maar eens een parkeerplek zoeken. 

Een uur. Ik krijg last van hallucinaties. Zo-even dacht ik dat ik misschien iets in de schroef had omdat de snelheid volgens de GPS terugliep, dus vond ik het nodig achteruit te slaan maar er was niets aan de hand. We zien voor het eerst een plezierboot op tegenkoers, een luxe motor onder Engelse vlag. Af en toe een leuk foto-object op de oevers.

DSC_7274

Twee uur. We zijn in Douai en passeren een enorme verzameling opgelegde maar vermoedelijk wel bewoonde binnenvaartschepen, een soort schepenkerkhof.

DSC_7279

DSC_7280

Een eindje daar voorbij moeten we bakboord uit en komen in een soort sloot terecht waarvan ik me afvraag hoe ik er ooit weer uitkom. Maar volgens Cees moet aan het eind toch een aanlegmogelijkheid zijn. Dat is ook zo want er staan borden van de VNF met “Halte Nautique” erop. We zien voorlopig echter alleen wrakkige steigertjes (die kunnen het toch niet zijn?) en moeten tussen de struiken door ploegen. Het is gelukkig wel diep genoeg.

DSC_0083_1

Ah, daar is het! Het watertje (de rivier de Scarpe heet het hier) verbreedt zich ineens en plotseling zitten we in de stad met aan bakboord een prachtige, riante kade (de Quay de la Barque) met bankjes, hekken en bolders en appartementengebouwen erachter. We draaien en meren aan stuurboord af. Ik ga douchen. 

DSC_0092

DSC_0095_1

DSC_0100

Kwart over acht saves. We zijn s’middags eerst met zijn vieren wezen borrelen op het bankje op de kade naast onze boot. Veel mensen komen hierlangs, heel gezellig. Twee jongetjes kwamen een trucje doen met een plastic flesje en hielden dit lang vol, vlak voor onze neus. Maar ja, wij beloonden hen dan ook met applaus. Tot een van hen het zat werd en het flesje te water trapte. Einde voorstelling. Het was heerlijk in het zonnetje.

DSC_7283

Daarna hebben we een wandeling gemaakt naar het centrum. Douai is erg mooi, beschikt ook over een Belfort en fraaie kerken en pleinen. Mooie winkels ook, heerlijke luxe delicatessen en dergelijke.

DSC_7293

DSC_7296

DSC_7300DSC_7304

DSC_7307

DSC_7310

Ingeborg kocht een stokbrood en ik liet mijn fototoestel op de toonbank liggen. Gelukkig kwam een mevrouw ons op straat achterna rennen: is dit van u? Ja, die is van ons, merci beaucoup, madame! U is erg aardig! Dit was een test van mij, om te zien of er nog eerlijke mensen waren. Terug op de boot hebben we liggen lezen en daarna aten wij heerlijk stokbrood met vier soorten kaas: camembert, brie, goudse kaas en pindakaas. Heerlijk, met een glaasje rood erbij, muziekje.

Elf uur. Zwager Willem belde. Ze gaan morgenoggend met de “Laga” op pad, via Meerkerk naar Brouwershaven in Zeeland, teneinde de beest uit te hangen met de duikvereniging, tijdens de traditionele jaarlijkse Hemelvaart- en Pinksterweekeinden. Voorts ben ik begonnen met het verzamelen van mijn berichten op de website voor een verslag voor Ma. Dat is een heel werk: kopiëren van de website en plakken in “pages” en daarna de opmaak aanpassen, dat stuur ik naar Linda zodat zij het kan printen en aan Ma geven. Maar zover ben ik nog niet. Nu ga ik naar bed. Ingeborg heeft het licht al uitgedaan. Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s