Zondag, 6 mei 2018

Hermies (kade in Canal du Nord) – Péronne

Dag

Datum Wind Weer

Zondag

6 mei 2018 Ja, windje erbij

Zomers warm

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

08.20 uur

15.10 uur

29.725 (20 km) 3185,3 (5,1 uren)

Kwart voor acht. Anderhalf uur zitten schrijven, ben er klaar mee. Ik moet alleen nog een foto maken van onze ligging hier en van de mast toestanden. Prachtig weer buiten, heel stil, vakantie-achtig gevoel. Dit wordt een mooie dag. Voordat we de tunnel in gaan moeten we de rest van de wrijfhouten ophangen tussen de stootwillen. We halen nu niks meer aan dek na het schutten want de sluizen volgen elkaar in steeds rapper tempo op. Dat de kuiptent er af is, is misschien ook wel zo prettig voor het sluiswerk.

Kwart over acht. Cees en Anneke zijn vroeg. Die kwamen informeren of we al “van acquit” konden. Dat kon, nadat ik gauw wat foto’s nam vanaf de brug en de wierpot bekeken had.

DSC_7348

DSC_7350

Versie 2

DSC_7353

We gingen er even over negenen in, in de tunnel van Ruyaulcourt die iets langer dan 4 kilometer is. Een Belgische schippersvrouw op een spits die langsvoer (ze mochten er van ons eerder in) vertelde dat we ons moesten aanmelden op kanaal 22, want ze willen weten hoeveel personen er aan boord zijn (voor als er wat gebeurt, zie je). Goeie tip. Het licht stond op groen dus we konden erin.

DSC_0173_1

DSC_7357

DSC_0181

DSC_0185

De tocht duurde bijna een uur en ik ben niet één keer onzacht in aanraking gekomen met de balken aan de zijkanten van het tamelijk smalle water. De boot leek nu ook beter op koers te houden; niet te veel sturen, af en toe een tikkie met de boegschroef en de schroef “dead slow” vooruit in werking laten staan. We liepen dan iets meer dan 4 kilometer per uur door het water, net mooi. De minimumsnelheid in zo’n tunnel moet 3 km. zijn. Ingeborg stond in de kuip rustig af en toe een aanwijzing te geven en zag kans af en toe een foto te nemen.

DSC_7359

DSC_7362

DSC_7366

We hebben niet veel gezegd teneinde ons goed te kunnen concentreren. Halverwege is het water over een behoorlijke afstand breder waar je tegenliggers kunt passeren, meestal is dat een spits. Dat moet wel heel langzaam gaan. Het verkeer wordt met lichten geregeld. Ik voerde op dat stuk de snelheid op tot 8 kilometer per uur, tot ik inderdaad een spits tegenkwam en vaart moest minderen. Daarna kon ie wel weer tot aan de versmalling waar ik dan weer zo’n 25 minuten lang terug moest naar 4 km. De tunnel is verlicht, maar dat houdt niet over. Toch is het goed te doen. Opgelucht maar zonder enige spanning van betekenis kwamen we iets voor tienen weer in het daglicht.

DSC_7371

DSC_0245_1

DSC_7374

DSC_7377

Kwart over tien. We varen naar het zuiden, richting Moislains en daarna Péronne. We moeten 5 sluizen nemen tot aan het Canal de la Somme. Stroom mee nu want we gaan ongeveer 32 meter naar beneden.

Tien voor half elf. We zitten, op weg naar de eerste sluis, nog steeds tussen twee groene muren, we zien helemaal niks van Frankrijk, er is geen moer aan. Alleen maar bosjes, struiken, bomen en hoge wallen. Groen is natuurlijk wel een mooie kleur, vooral alstie in schakeringen komt. Het is zondag, dus Mabeldag. De grassprietjes beginnen schoorvoetend uit de grond te komen! Ze vertelt dat Linda deze week komt om weer wat aan de tuin te doen en om kopietjes van onze website te brengen. Zo blijft ze op de hoogte van onze vorderingen.

Half twaalf. Eerste sluis van Moislains gehad.

Twaalf uur. Tweede sluis van Moislains gehad.

Kwart over twaalf. Derde sluis gehad, die heette: Allaines. Er moeten raampjes open want het wordt steeds warmer.

Twee uur. Vierde sluis gehad: Feuillaucourt (daar draaide de sluis niet van half een tot half twee ondat het zondag is en hebben we lekker liggen lunchen en loungen in de kuip).

DSC_7383

Het landschap is inmiddels zichtbaar: niet plat meer maar glooiend, kleurrijk en lieflijk, zo willen we het hebben. Naast de boot zat een rare vogel (we konden hem niet zien) heel mooi en zeer gevarieerd te fluiten. Ik heb het opgenomen met de voicerecorder, maar weet niet hoe dit op de website te zetten, jammer.

DSC_7379

DSC_7380

 

Half drie. Vijfde en laatste sluis gehad: écluse Cléry sur Somme. Na deze sluis maakt het water een bocht naar links, richting Péronne met een afslag naar rechts. Het heet hier nu: Canal de la Somme. Als je stuurboord uit gaat kom je in Valéry sur Somme, da’s tussen Dieppe en Boulogne. Het wordt heet. Ik heb het voorraam opengezet, dan kunnen de pluizebollen die in de lucht zweven erin en via de achterdeur er weer uit. Hier doen we het voor.

Kwart over drie. We liggen riant aan een laad-loskade/parkeerplaats van gravel en grind. Schuin achter ons staan campers en aan de overkant liggen grote bergen steenslag of zoiets. Het water is hier breed, de spitsen kunnen er makkelijk langs.

DSC_7409

DSC_7411

We probeerden daarstraks een klein jachthaventje in een dode arm in te gaan, maar Cees liep ver daarvoor al vast in de prut, dus dat ging m niet worden. Het is bloedverziekend warm inmiddels. We zien schaduw van een boom op de parkeerplaats. Daar gaan we zitten.

Half zes. Heerlijk gezeten op ons privé-terras, met Cees en Anneke, biertje, watertje, nootje, dingetje, sterk en slap lullen, e.d. Heel gezellig.

DSC_7399

DSC_7405

Versie 2

Cees en Ann gaan een patatje halen in het dorp. Wij hebben geen zin om te lopen en blijven op de boten passen. De spitsen blijven komen en gaan. Ingeborg ontdooit het vriesvak van de koelkast want het deurtje ging niet meer open. Ik kan wel stellen dat we het naar ons zin hebben.

Kwart voor zeven. Lekker al die tijd in de kuip gezeten. We zagen drie konijnen met duiven spelen. Best grappig. Weet je, ik zag in het pilotboek van Picardië bij sommige jachthaventjes een symbooltje staan, jeweetwel, zo’n icoontje, waarvan ik dacht dat je daar je hond kon laten schijten, maar later drong tot me door dat je daar een croissantje kan verkrijgen. 

We konden tot saves laat buiten zitten en de deuren openhouden. Gezellig ge-appt met Rietje, lekker zooitje ongein, heel leuk. Marijn zit op Curacao met de Z.M. Holland. Ze stuurde een fotootje waarin ie met collega’s in duikuitrusting klaar stond. Ik herkende hem helemaal niet: hij was vrijwel helemaal kaal.

IMG-20180506-WA0000

Die links vooraan is onze zoon.

Het was een zeer fijne,  behoorlijk warme dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zondag, 6 mei 2018

  1. Linda zegt:

    Ziet er prachtig uit allemaal!! En wat leuk die foto van Nijnt!!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s