Donderdag, 10 mei 2018

Les Trembleaux – Boulogne-Billancourt (Parijs)

Dag

Datum Wind Weer

Donderdag

10 mei 2018 Veel wind

Wolken, koeler

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

07.45 uur

15.00 uur

29.954 (62 km) 3216,5 (7,1 uren)

Half zeven. Ik ben al anderhalf uur wakker. Cees zie ik nog niet. Het is nog rustig op de rivier. Af en toe komt een schip voorbij. Bewolking, nog minder mooi dan gisteren. Een nieuwe dag begint. Nogal logisch. Het water is heel erg plat en stroomt naar Le Havre, dat doet het altijd, kan je op rekenen. Wij zitten te wachten tot Cees wakker is. Ik ben net gestopt met schrijven, heb er geen zin meer in, te rusteloos. Ik ga buiten over de rivier staren.

Tien voor acht. Vertrokken van onze betonnen steiger. Ik heb een stevig, doch indrukbaar blok gemaakt van isolatiemateriaal, omwikkeld met ducttape en dat op de mast gebonden zodat ie niet meer door het dooie punt kan worden gedrukt. Fraai is het niet maar het moet maar zo.

DSC_8042 (1)

De stroom is hier niet zo sterk, dat zal straks wel anders worden, stroomopwaarts. Waar blijft dat scheepvaartverkeer nou?

Vijf over acht. Ik vergistte me met de stroom: we maken 9,4 km door het water en 7,3 over de grond, da’s erg vinnik. Je kunt het zien bij de bruggen, zoals het daar om de pijlers kolkt. Niks aan te doen. Bij Croissy sur Seine zien we aan bakboord een motorboot aan een prachtige steiger liggen, fantastisch gesitueerd tegen een achtergrond van fraaie huizen en een parkachtige omgeving. We zagen hem al eerder langskomen. Die gozer weet kennelijk waar ie moet wezen. Wij hebben geen clou. Maar nu wel, voor als we na Parijs terug gaan, stroomafwaarts.

Tien uur. De eerste sluis van de twee die we te gaan hebben op de Seine is achter de rug. De sluis van Chatou. Een joekel van 185 meter lang en 18 meter breed. We moesten ons haasten van de sluisjuf, achter een enorm duwstel aan. Het blijft klote aanleggen in die sluizen, maar wel te doen. Het weer is inmiddels verslechterd, dikke bewolking en het is buiten behoorlijk fris. De wind zit tegen hard aan, uit het westen.

Vijf over twaalf. Alles wijst erop dat we Parijs naderen. Je kunt al een heleboel grote gebouwen zien aan den einder. We zitten nu ter hoogte van Suresnes en zien allemaal leuke plekken om te liggen.

DSC_0388_1

Alleen jammer dat er geen bolders zijn, wel clochards en andere ongelukkigen tussen de bomen. Bij Suresnes schijnt een jachthaven te zijn genaamd: Van Gogh. Hoe verzin je het. Bij voorbaat heb ik daar geen hoge pet van op (zo ben ik nou eenmaal) dus het kan alleen maar meevallen. Als het niks wordt moeten we een stukje terugvaren en vastmaken aan bomen tussen de zwervers of aan een kade van 3 meter hoog met geen bolder. Eerst maar eens bij Van Gogh kijken.

Tien over een. Suresnes. We wilden in de Van Gogh marina gaan liggen, maar het is een wat weidse naam voor een bijeengeraapt aggaenebbish zooitje van liggers en plakkers. Niks jachthaven, mag die naam niet hebben. Ik probeerde er nog in te varen maar het lag helemaal dicht. We werden door een behulpzame watersporter aangeroepen op de marifoon die een plek had voor 1 boot naast een tjalk. Dat werd m dus ook niet. Terug dus, met stroom mee naar de drie meter hoge kade met geen bolders, naast een snelweg. We zijn nog bezig met aanleggen, komt er een slonzige gozer met een sigaretje en vieze kleren langs slenteren en zegt zachtjes bonjour en loopt verder naar het eind van de betonnen rand, meer was het niet, keert om en slentert terug. Ingeborg ziet hem slinks wijzen naar ons bijbootje en/of het motortje terwijl ie kort zijn hoofd schut tegen een maat van hem aan het begin van onze “kade”. Ik bedoel maar: dat was onze eerste kennismaking met Parijs, nog afgezien van de zwervers onder de bruggen en in de bosjes.

DSC_7563

Deze heeft een keurig bedoeninkje onder een kade getimmerd; doet ie goed.

Tuurlijk, één verschrikkelijke sneeuwman maakt nog geen winter, maar toch! Losgooien en wegwezen. Verder maar, op naar de Eiffeltoren en de Notre Dame, een onzekere toekomst tegemoet!  Ik ga rare grappen maken: de eerstvolgende jachthaven is Port St. Louis in Zuid-Frankrijk. Lache man.

Vijf over half drie. Tweede sluis gehad: die van Suresnes.

DSC_0399_1

Wat een bende langs de oevers van de Seine. Met wat moeite en/of goede wil kun je het schilderachtig noemen, al die tot woonschip omgebouwde vrachtschepen, tjalken, spitsen, containers enz. enz. Sommige wanstaltig opgebouwd en vaak bedekt met hele tuinen en bomen! Grote ramen in de romp gezaagd en hier en daar een schuifpui. Geweldig. Ze hebben gelijk. En er komt werkelijk geen eind aan. Slechts hier en daar onderbroken door industriële activiteit en kades voor grote schepen. De bruggen volgen elkaar nu snel op.

DSC_7561

Versie 2

Versie 2

DSC_7553

Kwart over drie. We liggen bij een of ander bedrijf aan een kade in Boulogne-Billancourt. Op de kaart staat dat we hier niet mogen liggen. Het is Hemelvaartsdag. Niemand te zien. Prima plekkie, goede bolderafstanden. Nu maar hopen dat we niet voor morgenochtend worden weggestuurd. Ik maak geen foto’s want we willen deze plek geheim houden, voor onszelf. We liggen lekker te wippen als er een boot langs komt, net het IJ in Amsterdam hier.

Kwart voor zes. Ik heb Linda gebeld. Zij heeft bij oma de hele dag in de tuin gewerkt en morgen gaat ze met oma boodschappen doen. Wat een lieve kleindogger heeft oma toch! Goed gedaan, Lin! Willem ook gebeld. Hij heeft nog niet gedoken. Stond in Bruinisse in een watersportzaak een batterijtje te kopen voor de afstandbediening van zijn stuurautomaat, een oplaadbaar AAA-tje voor een bedrag dat ik hier niet zal noemen, maar je kan er anderhalve Reeds Almanak voor kopen (of twee grote stootwillen). We (Ingeborg) gaan nu eten maken.

Elf uur saves. Helemaal niks meer gedaan, alleen gelezen, colaatje gedronken, sjipje gegeten en nu gaan we naar bed. Morgen gaan we nog één keertje samen met de Namasté de Seine op, naar Port Arsenal of naar de Marne. Foto’s maken vanaf het water. Overmorgen gaan we dan terug vermoedelijk, maar dat zien we dan wel weer. We liggen hier uitstekend, niemand komt langs, niks aan de hand. Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Donderdag, 10 mei 2018

  1. W.wolschrijn zegt:

    Ja Willem ze durven wel bij Raymarine € 72,60 voor twee oplaadbare batterijtjes .Goede reis verder

    Liked by 1 persoon

  2. Linda zegt:

    Ben benieuwd of jullie de dag erna meer geluk hadden en wat meer van Parijs hebben kunnen zien!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s