Woensdag, 9 mei 2018

Creil – Les Trembleaux (aan een industriële betonnen kade op de Seine bij La Frette)

Dag

Datum Wind Weer

Woensdag

9 mei 2018 windje

Mooi, droog

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

06.55 uur

15.30 uur

29.892 (65 km) 3209,4 (7,9 uren)

Tis de volgende dag nu, tis negen mei en we hebben ons verslapen. Tis kwart voor zeven. We gaan zeven uur weg. Cees stond op het raam te tikken, die gek. Nu kan ik geeneens schrijven ook, emmodrevdog. De rollen zijn omgedraaid, wat is dit nu weer? Oewaa, ik ben helemaal confuus d’rvan. We moeten ons snel aankleden. Het was een tamelijk rustige nacht, vindt Ingeborg ook. Er is niks gebeurd. Je weet tenslotte maar nooit met zo’n kroeg voor de deur. Starten die motor. Tis zeven voor zeven. We gaan losgooien.

Half negen. Na een oponthoud van drie kwartier bij de sluis van Creil zijn we weer op weg. We gaan nu naar de sluis van Boran. Volgens Anneke had iemand autopech, daarom ging de sluis pas om acht uur open, normaal draait ie veel eerder.

DSC_0342_1 Creil. Noord-Frankrijk

Wel toevallig dat precies om acht uur allerlei vrachtschepen bij de sluis verschenen; het werd opeens druk. Het is een stukje frisser vandaag. Ik denk dat ik mijn lange broek “van de Zeeman” weer ga aantrekken. Het wordt volgens mij niet zo mooi als gisteren. Dat was ook voorspeld.

Al die zogenaamde aanlegplaatsen, steigers en wat dies meer zij, die met veel poeha en hoogdravend in het boek van Fluviacarte worden genoemd als “Halte Nautique” of jachthaven, blijken meestal hele kleine steigertjes of kades te zijn, vaak ook wrakkig en feitelijk ongeschikt, waar dan ook nog boten aan liggen die daar feitelijk niet thuishoren, verlaten zijn maar wel een hele of soms twee plekken in beslag nemen. Je kunt daar niet gaan liggen of je moet er gewoon je schip tegenaan plakken met mogelijk schadelijke gevolgen. En als je een “echt” jachthaventje vindt kan je er niet in omdat het te ondiep is of vol met permanente liggers. Dit bederft de lol van het varen door Noord Frankrijk voor ons wel een beetje (boel). Ankeren kan niet vanwege de beroepsvaart. Vraag me af wat er gebeurt als je het toch doet. Je bent aangewezen op plekken voor de beroepsvaart waar je meestal weinig of geen “aanknopingspunten” voor kleine schepen aantreft. Ik begrijp nu waarom je hier helemaal geen pleziervaart tegenkomt. Je kiest maar één keer voor deze route en dan laat je het verder wel uit je hoofd. Zoiets ongeveer.

DSC_7522

Kwart over elf. We zijn de sluis van L’Isle Adam gepasseerd. Het is hier mooi. Ik zie 1 steiger waar twee motorjachten aan liggen. Verder geen aanlegmogelijkheden.

DSC_7513

DSC_7518

DSC_7517

Half een. We varen in Pontoise Cergy. De laatste sluis voor de Seine komt in zicht. Geen aanlegmogelijkheden.

Kwart over een. We varen in de laatste lus van de l’Oise (een kronkel in de rivier: eerst noord dan zuid), richting Conflans Ste Honorine, dat op de hoek van beide rivieren ligt. Op de Seine gaan we, als we geen graties plek kunnen vinden langs de kade van Conflans, proberen voorbij paal 69 een afwerkplek te vinden, daar is een jachthaven volgens Fluviacarte, met stroom, water, wasmachine, telefoon, helling, douche, vuilnisbak en wifi. Daar moeten we zijn. Voorlopig zien we prachtige oevers hier zonder aanlegmogelijkheden. Mooie huizen ook, maar ik neem geen foto’s meer; ik blijf aan de gang. In Cergy is een jachthaven. Als we langsvaren zie ik inderdaad een prachtig haventje, klein, fraai maar bomvol permanente wrakliggers. Het is nog steeds redelijk weer, iets minder warm dan gisteren maar toch aangenaam, met een fris windje. Ik krijg steeds de neiging te zingen: “Wir fahren gegen Engeland”, dat is niet kies, maar gaan we wel doen.

Nog een paar momentjes en dan steken we de Seine op! Het is hier niet erg schilderachtig, drukke wegen, drukke brug, heel veel binnenvaartschepen van de maximale maat (110 meter lang en 11 meter breed). Wat hebben die hier te zoeken?! Niet gezellig. Het vaarwater is wel overzichtelijk en de meeste schepen liggen aan de kant.

DSC_7526

Dit monument staat op de hoek van de l’Oise en de Seine

Half drie. Ik vreesde het al. Hopeloos. De Seine-kade bij Conflans ligt helemaal vol met binnenvaartschepen, al dan niet dubbel. En waar geen schepen liggen mag jij ook niet liggen.

DSC_7529

DSC_7530

DSC_7527

Het enige “plaisance haventje” van Conflans was een paar piemelige steigertjes met locals, te klein voor ons en de in de Fluviacarte genoemde jachthaven aan de overkant werd het ook niet want Cees die voorop voer liep onmiddelijk met zijn 1.20 m diepgang aan de grond. Lekker dan. Geen stroom, water, wasmachine, telefoon, helling, vuilnisbak, noch wifi. We zien verder niks. De voorzieningen voor de binnenlandse recreatievaart zijn hopeloos “En France”. We varen nu richting Parijs.

DSC_7531

Half vier. Hèhè, eindelijk liggen we. Heel wat ongeschikte plekken passeerden onderweg de revu, maar op een gegeven moment zagen we ter hoogte van La Frette een cementfabriek en iets daar voorbij was een betonnen wal met een schuin oplopend dito talud waar dikke stalen ringen ingegoten zaten. Daar konden wij liggen! Of het mocht of niet moet je je hier niet afvragen, dat merk je vanzelf wel. Na een paar passerende grote schepen (echt druk is het niet) hadden we wel door dat het met lange losse lijnen goed ging. Een perfecte plek voor de nacht.

DSC_7533

DSC_7534

fullsizeoutput_d658.jpeg

Vijf over half zes. De zon schijnt. Net bij ons een borrel gehad met Cees en Anneke. Heel gezellig. Ik heb Cees aan de hand van zijn pilots (van Rod Eikel) gewezen waar wij in 2015 op de terugweg van Sicilië naar huis geankerd hebben. En we hebben een reserveringsformulier ingevuld op het internet op de website van Port Arsenal. We willen graag vijf nachten liggen, tot 15 mei 2018. Wij horen gaarne van u, zeiden wij. Arsenal is de enige (min of meer bewaakte) haven in Parijs (!). We zijn dus erg afhankelijk van hunnie. We zijn benieuwd. Als het niet lukt gaan wij “terug naar de kust” zoals Mouth and Macneal al zongen (in het jaar kruik) en Cees en Ann gaan dan de Marne op en slaan Parijs over. Maar dit is natuurlijk een “worst case scenario”, gaan we niet van uit.

Zes uur. Ken je dat verhaal van die jongens die naar Parijs gingen? Ze gingen niet!

Kregen zojuist antwoord van Fayolle Marine, het bedrijf dat het Arsenaal mag exploiteren:

Dear Sir, thank you for sending us your mooring request. Unfortunately there is no space available for the moment. Please apologize for any inconvenient. Best Regards, Sacha Lukic.  

Daar lig je dan, aan een betonnen kade in the middle of nowhere. Geen winkels, geen water, geen voorzieningen, niets. Als het in het Arsenaal niet kan, dan kan het nergens, tenminste als je van je boot af wil. Ik had eigenlijk in Nederland al moeten reserveren en dan “op datum varen”. We moeten morgen nog 60 km tegen de stroom in. Moeten we dat wel doen? Wat als we in Parijs nergens kunnen aanleggen? Moeten we dan in het donker doorvaren? Of terug? Rare dingen ga je denken. Allerlei onzinnige scenario’s komen op tafel. We moeten tijdens het lezen en puzzelen nog maar even doormalen over ons dilemma: doorvaren of omdraaien en richting Le Havre!

We overleggen even later met Cees. We besluiten in ieder geval nog een paar dagen mee te varen naar de Marne om daar iets te zoeken, zodat we toch Parijs in kunnen. We sturen weer een formulier naar een jachthaven daar, van hetzelfde concern als het Arsenaal overigens. Benieuwd. Dat antwoord krijgen we vandaag niet meer. We liggen voorlopig goed, als je maar water hebt.

We gaan om half elf naar bed nadat Cees en ik het spindel motortje in de mast hebben teruggeplaatst. Cees wilde dat nog “even” doen voordat we misschien morgen afscheid van mekaar moeten nemen. Het was een “hell of a job”, maar het is hem gelukt. Kan niet anders zeggen dan: hulde Cees!

DSC_0369 Mastje verder repareren op de WingV bij La Frette-sur-Seine. Noord-Frankrijk

DSC_7536

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s