Zondag, 13 mei 2018

Parijs, Port Arsénal 3

Het is zondag, Mabeldag. Tis koud buiten, et regent en we moeten weg uit Parijs, we moeten oprotten uit het Arsenaal volgens de afspraken. Nou, mooie boel. Ingeborg heeft al gedoucht. Dat ga ik nu ook doen. Ik heb een stukje gepubliceerd dat ik heb afgeschreven, was er van de week al aan begonnen. Nu op de post gegooid.

Tis twaalf uur. Wat ik allemaal al gedaan heb is niet te geloven! Ik heb geschreven. Ik heb koffie gedronken.  Met Cees bij de havenmeester geweest om af te rekenen of dat we nog mochten blijven liggen. Er zat een andere havenmeester. Nah, blijf maar liggen jongen, geen probleem. Cees bleef ook nog een dag. Hartstikke makkelijk zijn ze hier. Morgen zien we wel of je nog een dag kan blijven liggen, zei ie. Niet te geloven, maar zo gaat dat natuurlijk wel met een jachthaven, men komt en/of komt niet of gaat en/of gaat niet. Respijt voor een dag. Mooi moederdag cadeau voor Anneke (wij doen daar niet aan). We hebben koffie gedronken bij Anneke en Cees om het te vieren. Anneke had een suikervrij stuk chocoladekoek gevonden bij de boulangerie, best lekker. We hebben na lang dubben en wikken en wegen afgesproken dat we om kwart over twaalf met de metro vertrekken naar het Musée d’Orsay, de nummer 1 van de toeristische attracties volgens Cees z’n tripadvisor. Daar is pas echt mooie kunst te zien: de impressionisten bijvoorbeeld. Ik was van plan de hele dag stukkies te schrijven (4) maar dat moet even wachten, want ik ben dol op de impressionisten. Dat zal wat worden! Lange rijen, that’s for sure! Maar dat is wel het enige wat ik wil doen vandaag, want ik moet echt schrijven en publiceren vanwege de goeie wifi hier. Gebeld met Ma. Met Ma gaat het goed maar het gras wordt ingehaald door het onkruid en dan gaat het met Ma uiteindelijk niet goed, ben ik bang. Ze had eigenlijk grasplaggen moeten laten leggen, maar ja, achteraf kijk je een koe in de achteruitgang. Zegt Ma zelf ook, dus ze blijft realistisch in die dingen. Ze heeft van Linda de stukjes tot en met 7 mei gekregen, dus ze is goed bij (in meer dan 1 opzicht). Meer is er niet want ik moet ze nog schrijven, hahaha. Voor de rest is alles hetzelfde in Nederland als hier; daar regent het ook. We gaan de stoute schoenen aantrekken, weer op pad.

Vijf over half vijf. Terug van onze derde excursie in Parijs. ik moet zeggen dat dit toch wel een hele mooie was. Om kwart over twaalf op tramlijn 1 gestapt naar halte Concorde en dwars door de Tuilerieën gewandeld naar de voetbrug over de Seine die pal tegenover het Musée d’Orsay ligt.

DSC_7934

DSC_7936

DSC_7939

DSC_7944

Je weet wel, zo’n brug waar veel mensen een hangslotje ophangen als symbool voor weet ik veel wat. Daar hangt voor een vermogen aan die brug. Hoe gek kan je wezen. Dit museum is de kers op de taart. Gevestigd in een voormalig treinstation en van buiten als paleis opgetuigd, terwijl het aan de binnenkant best sober is. Vooral 19e eeuwse kunst is hier te vinden en met name de impressionisten “waar ik zoveel van hou”. Het was hartstikke mooi en leuk. Hieronder weer wat fotootjes.

DSC_7945

DSC_7947

 

DSC_7949

DSC_7950

DSC_7953

DSC_7958

DSC_7961

DSC_7963

DSC_7965

DSC_7968

DSC_7971

DSC_7976

DSC_7977

DSC_7980

DSC_7985

DSC_8004DSC_8009

DSC_8014DSC_8021

DSC_8027

Op de terugweg stuitten wij in de Rue de Rivoli op een protestmars van rechts-fascistisch georiënteerde  en dito getatoeëerde (SPQR) types met twijfelachtige vlaggen, voorafgegaan door drie namaakridders te paard en (would be?) geestelijken die hitserige teksten riepen en hymnen op kerkse wijze aanhieven. Op een groot spandoek riepen ze Jeanne d’Arc aan: Redt Frankrijk! De voornaamste boodschap was: Frankrijk voor de Fransen en weg met de immigranten!

DSC_8033

DSC_8034

DSC_8035

DSC_8036

Het mooie was dat de voorbijgangers hoegenaamd geen aandacht besteedden aan dit zielige gedoe. Wat wel te denken gaf was dat de stoet gevolgd werd door een aantal bussen met gepantserde en gewapende ME-ers, voor het geval er rellen zouden uitbreken! We doken gauw de metro in richting Bastille. In de metro zat een vrolijke Frans vals te zingen en op zijn gitaar te rammen. Niemand zei er iets van, integendeel, hij kreeg nog muntjes ook. Dat zie je hier heel veel: tot zelfs klassiek geschoolde artiesten die prachtige muziek ten gehore brengen in de krochten van de metro. Het heeft wel wat moet ik zeggen.

Tien over tien. Ik heb twee stukjes gemaakt, vanaf vanavond 18.00 uur. Onderwijl kwam Miriam aan de Face Time lijn. Dat was wel heel gezellig, maarre, gisteren was het ook heel gezellig, maar nu moest ik toch echt effe wat doen, zonde van de tijd anders dat we gratis wifi hebben, dus ja we moesten haar wat bruusk afweren, niet lief van ons. Maar zij pakte het goed op. Als ik maar vermeldde dat zij mij in staat heeft gesteld om verder te schrijven aan het weblog; ik moest dat van haar in het weblog vermelden en ik moest ook Paul noemen, die heeft het ook mogelijk gemaakt dat dit werd geschreven. We zijn lekker bezig. Sjonge wat een vermoeiende museumdag was dit, zeg. We hebben trouwens heerlijk gegeten van een heerlijke braadworst die abnormaal duur was bij de Carrefour (dat is niet zo moeilijk bij die winkel). Hij was zijn geld echt waard, moet ik zeggen. Kwaliteit kan je proeven, ontdek ik nu.

Is er nog meer te vertellen? Ik weet het eigenlijk niet. Jij, Ing? Nee, hè? We gaan gewoon naar bed straks en dan is het weer einde verhaal. Leuke dag, we hebben wat gezien van Parijs en ik heb wat gewerkt, dat schijnt toch belangrijk te zijn voor mij, op een of andere manier: ik kan niet sleutelen; dan maar schrijven. Wat zal ik er van zeggen, ik zeg maar niks.

Elf uur geweest. We gaan naar bed. Ingeborg ligt er al in. Ik moet nog. Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s