Vrijdag, 18 mei 2018

La Frette sur Seine – Port Saint Louis

Dag

Datum Wind Weer

Vrijdag

18 mei 2018 Winderig

Begon koud, later  minder, nog later warm

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

09.45 uur

12.15 uur

30.044 (18 km) 3229,8 (2,5 uren)

Tien voor half negen. Ik heb vandaag, vrijdag, woensdag geschreven. Misschien zet ik het vandaag ook nog op de website. Morgen, zaterdag, schrijf ik donderdag wel, maar dat zet ik zondag pas op de website, want dan heb ik zaterdag ook geschreven en kan ik ze tegelijkertijd op de website zetten, misschien scheelt dat MB-tjes.

De verschrikkelijkste nacht die ik heb meegemaakt tot nu toe in deze vakantie. Geen oog dicht gedaan. Ik heb in bed gelegen, op de bank gelegen, weer in bed. M’n kop zat volledig dicht, kreeg nauwelijks adem. Zodra je in bed gaat liggen slaat de hele boel vast en als je rechtop staat of zit is het allemaal weer minder erg. Dodelijk vermoeiend. Het is koud in de boot. Ingeborg komt er nu ook uit, ze heeft een paar uurtjes liggen lezen. We moeten eerst even warm zien te worden. Ik heb ijspoten.

Tien voor tien. Vertrokken te 09.45 uur uit La Frette sur Seine. Goeie herinneringen aan. We hebben stroom mee….. Ik ben daarstraks de machinekamer ingegaan en merkte dat de snaar van de kleine dynamo tamelijk slap stond, was te ver indrukbaar. Met gevaar voor eigen leven en na grondig studeren en nadenken heb ik hem voor de eerste keer in mijn leven hoogst persoonlijk met behulp van het juiste gereedschap strakker weten te zetten! Ik moet als we straks weer liggen natuurlijk controleren of ik de betreffende moer op de juiste spanning heb vastgezet. Nu kijken we vanaf het water naar het stuk oever dat we gisteren per voet hebben bekeken. Leuk hoor.

DSC_8161

Daar hebben we op het terras gezeten

Ingeborg is bezig het kajuitdak te reinigen van de honderden dode vliegjes die daar liggen. Ik denk dat we zometeen koffie krijgen.

Oh ja, ik heb ook nog het stukje gepubliceerd. Dat kostte 90 MB, terwijl het bestandje inclusief foto’s slechts 7 MB groot was en alle automatische updates uitgeschakeld. Rarara, hoe kan dat? KPN weet het vast wel, maar zullen het vast niet zeggen.

Kwart over tien. We kwamen een Nederlandse boot, een vlet, stroomopwaarts varend, tegen vóór Conflans Ste Honorine.

Vijf voor half elf. Conflans vanaf het water is best mooi. Ik maak fotootjes. Jammer dat je hier niet (fatsoenlijk) kan afmeren.

DSC_8162

DSC_8167

De “jachthaven” van Conflans

DSC_8170

Zullen we weer de Oise op gaan, Ing? Nah.

Elf uur. Sluis van Andrésy gepasseerd (ik schold ze over de marifoon per ongeluk uit als écluse de Conflans, ze zeiden er niks van). Enorme sluis, 2,84 meter verval. Aan deze kant van de sluis stroomt het een stuk harder: 11,9 over de grond en 8,3 door het water bij 1000 toeren.

DSC_8172

Kwart over elf. Kapitale villa’s hier langs de Seine, mooie huizen met mooie tuinen en eigen aanlegmogelijkheden.

DSC_8180

DSC_8176

Oude brug bij Poissy

Twaalf uur. We gaan een plek zoeken, bijvoorkeur in de Bras de Médan want volgens de Fluviacarte zouden daar talrijke publieke aanlegplaatsen zijn. Nou, die zijn er inderdaad maar vooral bij particuliere huizen en villa’s en wat openbaar zou zijn, daar wil je niet aan liggen want daar zit rommel onder water, uitsteeksels uit het beton, er zijn geen bolders of ringen of iets dergelijks, niets! Puinhoop is het, pure misleiding van Fluviacarte. Het zwembad dat door F. op een bepaalde plek wordt aangeduid blijkt een ruïne en van het beloofde “strand” is al helemaal nooit sprake geweest. Toch eens kijken welke editie van Fluviacarte wij hebben. Het werkje blijkt in 2010 gedrukt te zijn. Het kan zijn dat we ouwe troep gekocht hebben in Antwerpen (voor een nieuwprijs) maar ik vrees dat dit de meest recente uitgave is. We keren om en varen tegenstrooms terug naar Port Saint Louis. Dit is een kom met een nauwe ingang, naast de Seine aan de rechterkant, het lijkt wel een uitgegraven iets. Daar liggen een heleboel vingersteigers, grotendeels onbezet, lekker rustig, geen stroming. We gaan kijken.

DSC_8183

Half een. Een bak koffie maar weer. Marina Port Saint Louis (in Fluvia vermeld als Nouvelle Marina) is inderdaad rustig. Er liggen nog aardig wat kleine bootjes en ook een behoorlijk aantal verwaarloosde scheepjes. Slechts een enkel bewoond schip. We kozen de mooiste plek achter een nette varende bungalow, met naast ons nog zo’n vierkante doos. Deze jachthaven is ongeveer 5 euro waard en dan bedoel ik niet de ligprijs per nacht. Het leek uit de verte heel wat maar het is niks. De drijvende steigers zijn groen, zitten onder de stront, zijn deels verrot, niet safe en vaak onderling niet goed aangesloten.

DSC_8186

Ik ben op zoek gegaan naar de havenmeester en na lang zoeken vond ik een container met een oud mannetje erin dat verstoord opkeek van zijn papieren. Ik vermoed dat hij niet gewend was dat passanten kwamen betalen. Hij vroeg hoe lang de boot was, keek op een lijst die hij vanonder de troep viste en zei: dertien euro. Ik was eigenlijk niet van plan de haven te kopen, maar vooruit. Ik kreeg geen bonnetje. Voor de omgeving hoef je niet van je boot af te komen: niks te zien op en rond de haven.

Het voornaamste echter: stil, rustig, geen geruk aan de landvasten! Ik hoop dat ik straks op de kuipbank in slaap val.

Tien voor vier. Ik heb liggen slapen in de kuip, hoedje op, zon in mijn nek. Heerlijk. Weer een geluksgevoel maar dan in een aggenebbish haven, hoe krijg je het voor elkaar!

Tien over zes. Ingeborg gaat koken. Niks gedaan, lekker lezen. Genieten van ons pensioen. We moesten zelfs de gordijntjes dicht doen tegen de warmte.

Saves gingen we naar bed. Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Vrijdag, 18 mei 2018

  1. Hans Mulder zegt:

    beste Willem en Ingeborg,
    leuk verslag stukje realiteit,,het duiken was leuk , maar weinig zicht , wel gezellig nartuurlijk daar doe je zo’n zeeland trip toch ook voor, nu weer lekker thuis even werken , daarna met de caravan richting Frankrijk , als het weer mooi is , maar daar ga ik van uit , hartelijke groet Hans.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s