Zondag, 20 mei 2018

Meulan 2

Half zeven. Ik ben eruit, goed geslapen. Koud in de boot, 16,6 graden C. Windstil. De ramen zitten aan de buitenkant helemaal volgeplakt met insecten, een raar soort vliegjes. Niemand te zien in het park. Meulan slaapt nog. De zwaan niet, die is van zijn nest af en aan het foerageren.

Tien uur. Koffie achter de kiezen. Ik heb net de laatste hand gelegd aan het stukje voor de website. Niet meer dan 80 MB. Dat viel mee. Ma gebeld. Tis Mabeldag. Zij herinnerde ons eraan dat we morgen een feestje hebben, hè? Philine gaat trouwen, zie je. Ja Ma, dat wisten we nog wel, we gaan haar feliciteren. Maar we moesten niet tijdens de plechtigheid bellen zei ze, want dan neemt ze toch niet op. Ok. Ondertussen is de zon toch een beetje doorgebroken, we werden al ongerust. Veel hondjes zijn met hun baasjes langsgekomen inmiddels, hier langs de waterkant. We liggen nog steeds heerlijk aan onze privé-steiger.

Elf uur. We hebben zitten kijken naar de getijden voor het stuk van Rouen naar zee (Honfleur of Le Havre). Het komt er op neer dat als we niet met al teveel geweld die laatste 120 kilometer de Seine af willen (dat moet op één dag, veel stroom mee, maar ook tegen!) we dan omstreeks 26 mei uit Rouen moeten vertrekken, dan is het rond “Neaps” oftewel doodtij. We moeten dus tegen die tijd in Rouen zijn. Gaat lukken.

Kwart voor twaalf. Terug van wandelen over het “eiland van het Fort”, da’s het bruggetje met de bogen vóór ons oversteken en dan rondkijken daar. Het is niet groot maar het heeft wel iets. Er moet vroeger een groot fort hebben gestaan, waarvan delen van de muren nog zichtbaar zijn. Ingeborg heeft tot drie keer toe schaamteloos bloemetjes lopen plukken, nog net niet uit particuliere tuinen want die waren er niet. Ik dee net of ik er niet bij hoorde. We moesten twee keer het eiland rond want de eerste keer waren de foto’s niet goed, de knop stond verkeerd.

DSC_8243

DSC_8244

DSC_8249

DSC_8250

DSC_8253

Nu gaan we koffie drinken en lezen en daarna gaat Ingeborg het dak schoon schrobben en ze gaat ook nog een paar wasjes slaan, want we hebben een kraan hier pal boven bij de steiger, met zo’n drukknop. Dat vindt ze makkelijker dan de wasmachine (ik weet geeneens of ie het nog wel doet). Bij de koffie krijgen we de geroofde bloemetjes op tafel in een bierglas.

DSC_8254

Vijf over een. De zon schijnt. We lunchen met stokbrood en camembert en we lezen allebei in een boek van David Baldacci (ik ben voor de tweede keer begonnen met de twintig boeken die ik van hem op de iPad heb staan, want ik ben klaar met de rotzooi die er verder nog op staat). Nu ga ik een broodje smeren met peanuckelboter.

Drie uur geweest. Ik ga de emmer vullen boven aan de kraan. Het is prachtig weer. Al die tijd zitten lezen. Biertje erbij. Ingeborg is weer aan het wassen geweest en er kwam er wéér een die foto’s wilde maken op de boot. Gaan we niet doen. Ik heb daar geen foto’s van, want dat zou tegenstrijdig zijn, nietwaar? Soms worden ze dus wat opdringerig. Even later een groepje Franstaligen die een praatje begonnen. Wat een mooie boot, meneer! Wat voor nationaliteit is die vlag en toen dacht ik nou, dan ben je toch knap achterlijk, zeg, maar we blijven beleefd hè? Het werd nog een heel geanimeerd gesprek en zij wensten ons een goed vervolg van de reis.

Vier uur (16.00 uur). Veel gedaan in de tussentijd. Gebeld met Olga, zus van Ingeborg. Da’s lang geleden! Zij stopt met werken en we kregen een uitnodiging om te komen op een soort van feestje. Dat lijkt ons wel wat. Het is pas in september, dus dat kan. Verder gegaan met water halen, wassen en kijken wie er allemaal lopen of staan te staren naar onze boot. Daar worden we eerlijk gezegd wel een beetje moe van. Ik denk steeds dat ze m’n boot willen stelen met alles wat erop zit en d’rin, da’s niet erg als ze Ingeborg ook maar meenemen, maar ja, die zetten ze wel op steiger denk ik. D’r was net een baardaap rond onze boot aan het vissen en aan het drentelen over de betonnen rand en hij vangt geen flikker, maar hij zit ons wel af te leggen! En dan denk ik: man, wat moet je daar nou!? (Later zag ik de baardaap een kilometer verderop hetzelfde doen, bij de roeivereniging, dus ik neem mijn woorden terug).

Zes uur. Ik heb een wandelingetje gemaakt in mijn uppie, wou niet met Ingeborg en zij wou niet met mij. Heel leuk, een eindje verder onder een brug door was nog een stuk park – dichtbij de roeivereniging waar ik de baardaap zag vissen – met een “bandstand” waar een meisje met een accordeon in het Frans liedjes aan het opdreunen was voor een publiek van zo’n 25 merendeels bejaarde luisteraars, die maar moeilijk “mee” te krijgen waren. Boeiend om te zien. Hetgeen zij ten gehore bracht had een eentonig maar toch vrolijk karakter en het gaf de zondagmiddag een apart cachet. Na deze verkwikking heb ik het stadje naar het oosten verder verkend, maar dat was niet zo bijzonder. Terug bij de boot ruimde ik rond de waterkraan wat rotzooi op van een paar zuiplappen en trapte vol in een dikke hondedrol, godverdegodver. Ach, het kan erger: stel je voor dat ook de baasjes van die honden in het gras gaan schijten! Het glas is altijd half vol, hoor. 

Kwart voor zeven. De generator draait. Ingeborg bakt eieren. We gaan iets lekkers eten. Ik weet niet wat, maar het wordt erg lekker. We hebben een fijne dag gehad, hier in Meulan aan ons showsteigertje, want wij waren en zijn bij voortduring een bezienswaardigheid voor het langs slenterende Franse publiek. We gaan nu gebakken eieren eten met sperzieboontjes uit de diepvries, dan kopen we morgen weer nieuwe.

Kwart over elf. We gaan naar bed, na het bekijken van een film: Angels en Demons, met Tom Hanks. Sjonge, ik weet van tevoren wat ze gaan zeggen, maar voor Ingeborg was het weer allemaal nieuw. Het was echt een fijne dag, fijn dat we zo beroemd zijn geworden in Meulan.

DSC_8256

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s