Dinsdag, 22 mei 2018

Vernon 2 (Giverny)

Tien over negen. We gaan naar het Monet gebeuren. Mooi weer weer. De fietsen op de kade. Nog even een foto van hoe we liggen bij daglicht.

DSC_8336

De rugzakken gevuld (met fototoestel en stokbrood met camembert) en daar gaan we hoor! De brug over en de D 5 op naar Giverny. Eitje. Wel uitkijken voor het verkeer dat overigens zacht met ons omspringt. We zijn tot op heden nog vrijwel geen debielen in het Franse verkeer tegengekomen. Geweldig.

DSC_8504

Half twee. Het was een korte trip naar Giverny, over de brug drie kilometer terug langs de rechteroever van de Seine. Heel het dorp staat in het teken van zijn beroemde inwoner. We waren tamelijk vroeg. De rij voor de kaartverkoop was nog geen honderd meter lang. Na het aftikken van 34 euro voor ons tweeën voor een gecombineerd bezoek aan het huis van de schilder, de tuinen en het museum van impressionisten, schoven wij aan in de rij van tussen de bloemenpercelen en -perken schuifelende en druk fotograferende Amerikanen, Japanners en Chinezen. Andere nationaliteiten kon ik niet onderscheiden. Ze zullen er ongetwijfeld zijn geweest. Bus- en kanoladingen vol werden op de parkeerplaatsen uitgespuwd. We kwamen zowaar onze Amerikanen tegen, want we gingen tegen de stroom in van de groepen met gidsen: hey, hello, how are you! Ik heb, en Ingeborg ook, geprobeerd zoveel mogelijk de massa’s buiten beeld te houden tijdens het fotograferen, maar soms was dat niet mogelijk. Afgezien van de commercialiteit moet ik zeggen dat die tuinen en vooral de vijvers waar Monet zijn mooiste werken maakte verschrikkelijk mooi en sfeervol zijn. Je kunt je een goede voorstelling maken van hoe die man zich daar heeft laten inspireren. Ingeborg heeft 150 foto’s gemaakt. We maakten samen onderstaande selectie.

DSC_8343

DSC_8367

DSC_8379

DSC_8380

DSC_8394

DSC_8405

DSC_8413

DSC_8423

Het huis waarin hij woonde is een langwerpig pand, erg lang en smal waar we met nog zo’n 200 toeristen tegelijk de ambiance mochten beleven waarin Monet het grootste deel van zijn leven doorbracht, zijn atelier met een heleboel schilderijen van hem (kopieën in olieverf, zagen er echt uit), de slaapkamers, de keuken, allemaal authentiek ingericht met de originele spullen (neem ik aan). Het had wat, zeer de moeite waard, ondanks het gekrioel. 

DSC_8443

DSC_8445

DSC_8447

DSC_8449

DSC_8450

DSC_8454

DSC_8455

DSC_8459

DSC_8461

DSC_8463

DSC_8464

DSC_8468

DSC_8471

DSC_8474

DSC_8475

Het museum, een modern gebouw, viel een beetje tegen, maar het is ook logisch dat de grote werken hier niet hangen, want die hangen in het Louvre en in het Musée d’Orsay of bij particulieren. Wat er hangt zijn merendeels kopieën.

DSC_8485

Er hing niet veel, wel was er een tentoonstelling van Japanse prentkunst, wat ons niet zoveel zegt. Ik wilde eigenlijk een olieverfschilderij kopen van die mevrouw met die parasol, zo’n kopie in een mooie lijst maar dat mocht niet van Ingeborg want die kostten 220 euro en waren niet eens op de originele grootte gemaakt. Ze heeft natuurlijk gelijk. Ik wacht wel tot ik een originele Monet kan kopen, zo eentje met 6 nullen achter de 220, want dat is wat ik eigenlijk echt wil. Een mens kan dromen.

Op een bankje voor het museum nuttigden wij ons broodje camembert.

DSC_8483

 

Onze laatste heldendaad bestond uit het bezoeken van de graftombe van Claude Monet en zijn familie, naast het kerkje van St. Radegonde aan de rand van Giverny (we deden dat per fiets). Hij ligt daar mooi. Het kerkje is ook leuk om te bekijken, heel oud en een verstilde sfeer (ja, waar haalt ie het vandaan, hè?). We maakten daar wat fotootjes.

DSC_8488

DSC_8492

DSC_8498

DSC_8500

Tenslotte suisden wij de helling af, lieten Giverny achter ons en waren in een wip terug in Vernonnette waar we het haventje bekeken waar we gisteren vanaf zagen. Er staat een leuk kasteeltje naast en resten van een oude brug met een vakwerk huis erop, heel schilderachtig. Hadden daar best kunnen liggen, maar da’s achteraf lullen. Ach, we liggen nu ook best lekker tussen de ronkende generatoren en de stinkende kombuizen. 

DSC_8501

DSC_8502

Ze zeiden dat ze vanavond zouden vertrekken, de Rolf. We gaan het zien. We hadden een druk programma vandaag en ons doel is bereikt: we wilden alleen maar naar Frankrijk om Claude Monet te bezoeken, da’s gelukt! Lache man.

Tien over drie. We gaan even boodschappen doen, bier halen bij de Monoprix. Daarna ga ik schrijven. De jongens van hiernaast zijn vuilnis aan het overbrengen van de Rolf naar de containers achter de afgesloten schuttingen. Het worden wel 7 containers vol! Niet te geloven wat een vuilnis die Amerikanen produceren.

Na het boodschappen doen ben ik aan het schrijven gegaan en nu komt een onweersbui over ons heen met een zooitje regen en hagelstenen, als duiveneieren zo groot. We waren net op tijd binnen. Het water stroomt als een kleine bergbeek van de kade naar beneden. Ongelooflijk, dat hadden we niet zien aankomen. Is ons niet medegedeeld, niet fijn.

DSC_8511

DSC_8513

DSC_8515

19.00 uur. En het rommelt en het brommelt nog steeds. We kijken Grey’s Anatomy, in het Engels. We gaan zometeen eten. We krijgen gehaktballen. De regen is overgetrokken. Af en toe nog een donderklap. Het was een fijne dag. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Dinsdag, 22 mei 2018

  1. Linda zegt:

    Wat een leuke excursie zeg!! Ben wel een beetje jaloers…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s