Maandag, 21 mei 2018

Meulan – Vernon

Dag

Datum Wind Weer

Maandag

21 mei 2018 Niet veel

Zon en wolkjes

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

09.30 uur

15.00 uur

30.105 (49,4 km) 3237,1 (5,6 uren)

Vijf voor half negen. Ik was zes uur mijn nest uit en ik begon te schrijven maar na een uur was ik het wel weer goed zat; er kwam niks uit mijn handen, voelde me niet lekker, wilde eigenlijk in bed liggen en dat heb ik dan ook gedaan, liggen lezen in Baldacci want van slapen kwam natuurlijk ook niks. 

Kwart over acht dan? Goed dan. We liggen nog steeds in Meulan en een kwiek vogeltje pikt alle dooie insecten van het kajuitdak af. Hoeft Ingeborg niet meer schoon te maken. De zon schijnt al en toen bedacht ik me: weet je wat, ik ga met dit ochtend strijklicht foto’s maken van de boot aan de andere kant van de brug, door de poortjes heen. Geweldige foto’s mag ik wel zeggen.

DSC_8262

Versie 3

Pal naast het park, aan de weg wordt een markt opgebouwd, daar is van alles te koop, gaan we straks kijken.

Half tien. Vertrokken. Even wezen kijken op de markt maar daar kostten de sinaasappelen 4,95 per kilo, dat vonden we ietwat steil. In een straatje in de stad, kostten ze 1.95 de kilo, kijk dat kwam meer in de richting. De plaatselijke kerk hebben we ook nog gezocht maar konden die niet vinden en de “bevroren winkel” was uitgerekend vandaag, 21 mei, “fermé”, geen bevroren sperziebonen dus. Toen vonden wij het tijd worden te vertrekken.

11.00 uur. Het plaatsje Mantes La Jolie gepasseerd. Zag er leuk uit, met een  fraaie kakkedraal. 

DSC_8278

Tegenover Mantes La Jolie, op de rechteroever, ligt Limay. Dat zou ook een Halte Nautique hebben, maar dat gaan we niet te doen, te vroeg. We maken vandaag de sprong naar Vernon. Bij Giverny waar Claude Monet woonde en werkte.

Kwart voor een. Het is heel mooi hier, na de sluis van Méricourt. Daarvoor trouwens ook. Het landschap begint nu echt heuvelachtig te worden, met rotsachtige toestanden af en toe. Mooie huizen en kastelen en zo.

DSC_8267

DSC_8269

DSC_8270

DSC_8283

DSC_8285

Chateau de Sully in Rosny-sur-Seine

DSC_8287

Vóór de sluis van Méricourt

DSC_8290

In de sluis van Méricourt

DSC_8294

Na de sluis van Méricourt

DSC_8299

Chateau de la Roche Guyon

Half twee. Zwager Willem belde dat Joke en hij niet met de Laga naar Frankrijk gaan, ze kiezen voor de noordelijke streken na de duikvakantie in Zeeland. Verdomme, geen monteur meer. Cees weg, Willem komt niet, moet ik het zelf maar uitzoeken. Nou ja, dat zat er een keertje in. Goeie reis jongens en hou alles heel, dan doe ik dat ook.

Tien over drie. Te 15.00 uur arriveerden wij in Vernon aan een betonnen kade, dicht bij een brug, bestemd voor rivierkano’s tot 200 meter. Op de hoek was nog net een plek vrij, een grote cruiseboot ligt vlak achter ons.

DSC_8309

DSC_8310

Het plekkie dat we op het oog hadden aan de overkant in Vernonnet leek ons te klein. We liggen hier prima, vlakbij de plaatselijke Notre Dame kerk. Een fijne tocht was het, 49 kilometer, een hele ruk. Zo schiet het lekker op.

Tien voor half acht. Lekker gegeten. We zijn moe. Hebben gewandeld in het stadje, fotootjes gemaakt, de Monoprix (een supermarkt) bezocht voor wat dingetjes. Mooi stadje is dit, mooie kerk, mooie geveltjes. Terug op de boot, zitten en lezen en kletsen.

DSC_8311

DSC_8314

DSC_8317

DSC_8319

Waar wij liggen is openbaar, eigenlijk geen Halte Nautique. De vuilcontainers staan achter slot en grendel, alleen bestemd voor de rivierkano’s. Wij moeten een eind lopen voor een openbare vuilnisbak. Het publiek trekt ook hier in groten getale langs de boot, eigenlijk nog dichterbij dan in Meulan, maar we hebben daarentegen ook wat aanspraak van de Amerikanen die van de kano af komen. Die zijn zeer contactueel, hartelijk en erg nieuwsgierig en erg rijk (vertellen ze zelf). Morgen gaan we een stukje fietsen naar Giverny aan de overkant van de rivier. De tv is niks, we gaan een filmpje kijken.

DSC_8324

Tien voor tien. Wat ons nou weer is overkomen! De cruiseboot die er lag is vertrokken en zijn plaats werd meteen ingenomen door de Viking Rolf, een cruiseschip dat twee keer zo groot is en gevuld met 120 Amerikanen. Wij liggen nu ingeklemd tussen de boeg van het monster en de kade, na de boot iets naar voren te hebben getrokken zodat de jongens van de Viking Rolf hun kevlar landvasten konden vastmaken. Of ik mijn bootje even wilde laten zakken; thank you, sir. Ik moet zeggen dat alles gemoedelijk ging, niks moeilijk doen van: wegwezen hier. Ze deden heel voorzichtig, ook de kapitein kwam ons gerust stellen. Meteen een praatje maken met de bemanning, veel nationaliteiten: Portugezen, Bulgaren, Fransen, Engelsen en ga maar door. Je schrikt wel als zo’n bakbeest dwars op je af komt. We liggen met de kuip op drie meter afstand van een ventilatierooster van twee meter hoog dat met veel lawaai onappetijtelijke geuren uitstoot uit de kombuis zodat de kuiptent moet worden afgesloten (die zal wel vettig worden aan de buitenkant).

DSC_8327

En dat terwijl ook nog eens een generator in het voorschip staat te loeien. Ja, maar daar is helaas niks aan te doen. Dat wordt wat vannacht. De Wing V ligt te trillen in het water. Meteen een Amerikaan uit Fort Lauderdale naast de boot, die lui zitten helemaal nergens mee. Hij heeft een motorcatamaran met twee buitenboordmotoren die hij zonder het roer te gebruiken kan inparkeren. Zijn dochter in Amerika belde hem met Facetime en hij liet meteen onze boot zien, met die Hollandse “Seamen” (je moet hier de “a” niet vergeten, want dan gaat het fout). Ik kon mijn vaardigheden in de hantering van de Engelse taal weer eens een poetsbeurt geven en ik kon het goed met hem vinden “by the way”.

Tien voor twaalf. We worden bewaakt door Moby Dick, ook wel genoemd Viking Rolf en die klote generator staat nog steeds te loeien. Als ik maar niet net als Kapitein Ahab ten onder ga met die moloch. Ik kan door de ruit van de kuiptent niet eens de achterkant van het beest zien. We gaan maar naar bed. Het was een fijne dag.

DSC_8328

DSC_8330

DSC_8331

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Maandag, 21 mei 2018

  1. W.wolschrijn zegt:

    Ja willem er komt een tijd dat ik je los moet laten, jezus wil liever naar Denemarken dat gaan wij rustig aan doen goede vaart en we houden contact

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s