Donderdag, 24 mei 2018

Oissel sur Seine – Rouen

Dag

Datum Wind Weer

Donderdag

24 mei 2018 Weinig

Grijs begin, mist op de bergen

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

07.15 uur

08.30 uur

30.177 (11 km) 3247,1 (1,4 uren)

Doodstil buiten. Heel laat naar bed gegaan gisteren. We hebben de lichten aangedaan in de kuip en in de salon een rij ledjes laten branden om nieuwsgierigen af te schrikken. Gelukkig is het rustig gebleven. Het is nu half zeven en we moesten maar eens aan de slag gaan. We zouden een uur of zeven weggaan, dan zal het ongeveer laag water zijn. Dat is het nu nog niet, het stroomt als een gek richting Rouen, dat gaat letterlijk de goede kant op.

Kwart voor zeven. De machinekamer gecontroleerd: olie goed, koelvloeistof goed, wierpot goed, vetpotje goed, snaren strak. We kunnen. Dag, Oissel sur Seine. Fantastische steiger.

DSC_8554

Kwart voor acht. Met veel stroom op de kont zijn we op weg naar Rouen. In het begin soms 4 tot 5 kilometer stroom mee. Vooralsnog grauw weer, fris. Het zal wel opknappen straks.

Tien voor acht. De stroom slaat met een klap om, boem. Van 3 km mee tot stilstand of licht tegen. Bijzonder. Boven de bergen is het ronduit mistig. niet goed.

Kwart over acht. Met weinig stroom tegen naderen wij de brug. Goed uitgekiend. We kunnen doorvaren naar de Halte de Plaisance.

DSC_8556

DSC_8558

Kwart voor negen. Er was plek! Hoe bestaat het. We liggen in de Bras de Pré au Loupe aan de (gammele) steiger van de Halte de Plaisance op Ile Lacroix midden in de stad. Met de kont op de vloedstroom omdat we morgenvroeg met de laatste ebstroom op de neus willen vertrekken. We gaan een bakkie doen en dan de stad bezichtigen. Vanwaar wij liggen kunnen we de grote kathedraal goed zien. Moet per voet bereikbaar zijn. Aan de kant is een kantoortje dat gesloten is maar er hangt een papier met tarieven: 27,44 voor onze boot. Je moet wel bellen, dan komen ze je “faciliteren” en geld vangen. Het bellen lukt niet, men gooit de hoorn erop omdat ik maar een rare eikel ben (denk ik). Da’s een tegenvaller (niet dat ik een rare eikel ben, want dat wist ik al). Ik spreek echter een Fransman die vertelt dat ze hier vrijwel nooit geld komen vangen. Als ze niet geweest zijn, kan je gewoon wegvaren. Het kan ze geen donder schelen. Mooi, goed te weten. Ik sluit de walstroom aan. Niet dus. De kasten zijn leeg; er zit geen binnenwerk in. De waterkraan doet het wel.

Kwart over negen. We hebben het weerbericht bekeken, het wordt mooi de komende dagen. Morgen Honfleur dus en daarna Le Havre.

Half elf. Mooie tijd om te gaan wandelen in Rouaan; Rouaan we komen eraan.

Half een. We zijn alweer terug. De brug over en Rouaan gedaan. Een stuk van het centrum bekeken, de grote kerk natuurlijk die vaak geschilderd is door Claude Monet (op canvas). De kerk (Notre Dame heet ie uiteraard) is van binnen verrassend sober maar enorm van afmetingen. De toren wordt momenteel gerestaureerd en staat in de steigers, jammer. Veel groepen ook hier die in de kerk ronddwalen, veel kinderen. Verrassend hoe geïnteresseerd en gedisciplineerd zij luisteren naar hun gids. Viel in Claude Monet’s huis en in het impressionisten museum al op. Ingeborg maakt de foto’s deze keer, zij kan het veel beter, bovendien heb ik pijn in mijn knie.

DSC_8563

De Wing V ligt rechts, de eerste boot van boven

DSC_8565

DSC_8567

DSC_8569

DSC_8572

DSC_8573

Ter voorkoming van misverstanden: ik sta gewoon met mijn handen in mijn zakken, niet eerbiedig misschien maar minder erg dan dat andere

DSC_8575

DSC_8581

DSC_8583

DSC_8584

DSC_8585

DSC_8586

DSC_8589

We dwalen wat door de winkelstraten en zien soms in de verte wel interessante gebouwen, kerken en dergelijke maar hebben er nu geen zin in. Op een terrasje bij een fraaie poort strijken we neer voor een broodnodig bakje cappuccino met slagroom, kaneel en een rietje. Het mag wat kosten. De ober vraagt slinks aan mij, een Calvados misschien erbij, monsieur, met een knipoog. Lul die ik ben trap ik er nog in ook. Een glaasje Calvados, dwz veel glas weinig Calvados. Het kon ons niet schelen. Ingeborg nam ook een nipje, vond het niet lekker. Zonde van de Calvados dus. We zaten daar heerlijk. Een beetje fris was het wel. Fotootjes van de poort vanaf onze zitplaats en de ober nam een foto van ons. Bij het afrekenen pleurde ik zowat van mijn stoel (kon me niet schelen hoor!): de Calvados (3 milliliter) was net zo duur als de twee cappu’s samen en die waren al niet goedkoop. Lache man. Ik wist het, ik wist het! Ach, “when in Rome”; ben je in Rouaan, moet je een Calvados hebben gedaan.

DSC_8595

DSC_8596

DSC_8600

We kochten een baguette en een soort gesuikerd rozijnenbroodje en liepen langs de Seine terug naar onze brug waarvandaan ik nog een keer een foto nam van onze ligplaats.

DSC_8603

DSC_8608

DSC_8609

We zaten nog maar net te eten in de boot of er tikte een keurige meneer met een map onder zijn arm op ons raam. Godver, daar heb je de tolgaarder. Ik pakte mijn portemonnee en stapte naar buiten. Wat blijkt? Hij kwam alleen vragen hoe het met ons ging, of we tevreden waren en of het maar voor 1 nacht was, in dat geval hoefden we niet te betalen hoor! Bij ons moet je eerst 6 nachten betalen voor je er eentje graties krijgt. Mijn bakkes viel open en ik hield meteen mijn portemonnee achter de rug. Hij vroeg waar we morgen heengingen en adviseerde ons de beste tijd van vertrek te vragen aan die meneer daar op dat schip daar achter jullie aan de binnenkant van de steiger, want ik weet daar niets van. En daar ging ie na ons een goede reis  en een prettig verblijf in Rouaan te hebben gewenst. Eind augustus ben ik zelf ook havenmeester bij onze club, maar zo gaan wij niet met onze klantjes om, hoor! Dat wil zeggen wat het financiële deel betreft. Fijne vent, deze, evengoed niet geschikt als havenmeester, maar toch.

Kwart over zeven. Het water heeft zijn laagste stand bereikt en een half uur later begint ie naar buiten te trekken. Klopt precies met onze berekeningen. Gevoegd bij het advies van de meneer op dat schip achter ons aan de binnenkant van de steiger – die zei: 2 uur voor de stroom omkeert vertrekken, voor een schip dat gemiddeld 10 km per uur door het water loopt – moeten we morgenochtend dus rond zes uur vertrekken om na ongeveer twaalf uur varen de 120 kilometer afgelegd te hebben en bij Honfleur voor de deur te liggen. We gaan het zien. Spannend!

DSC_8613

Tien voor half negen. We hebben een kopje koffie gegeten met een rozijnenbroodje en toastjes met makreel met mayo. Het wordt alweer een tijdje vloed. Het klopt allemaal nog steeds. Ondertussen roeien hier een heleboel jongens en meisje keurig in cadans vlak langs de boot, je houdt je hart vast. Ik heb een stukje op de website gezet, 21 mei, over ons bezoek aan Claude Monet, met prachtige foto’s.

DSC_8615

Twaalf uur. Nog een stukje erop gezet, 22 mei, en naar Avatar gekeken. Dat komt niet goed uit de verf op zo’n klein scherm. We stoppen voortijdig en gaan naar bed. Het was een fijne, productieve dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Donderdag, 24 mei 2018

  1. Peter/Metty zegt:

    Oeps….dat woordje contact….dat hoort er niet tussen hoor.

    Liked by 1 persoon

  2. Peter/Metty zegt:

    Mooie verhalen weer contact Willem en prachtige foto’s. Fijne tijd nog. Peter en Metty.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s