Woensdag, 23 mei 2018

Vernon – Oissel sur Seine

Dag

Datum Wind Weer

Woensdag

23 mei 2018 Windje

Mooi weer

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

06.15 uur

14.50 uur

30.166 (61 km) 3245,7 (8,6 uren)

Kwart over zes, sogges. Wat een nacht was dit! We hebben heerlijk gelegen op dat plekkie aan die cruisebootkade in Vernon en tuffen net onder de brug door richting Rouen. We zijn verdomde vroeg, zo vroeg met vertrekken zijn we deze vakantie nog niet geweest. Dat heeft een paar oorzaken. De voornaamste is dat we vannacht om half drie ruw uit onze slaap gehaald werden door stampende voeten op het kajuitdak. We schrokken ons dood! Eerst dachten we dat het de bemanning van de Viking Rolf was die het nodig vond een “shortcut” te nemen bij het ontmeren of zoiets. Het bleken echter twee opgeschoten jongens te zijn die doodleuk op ons schip waren gesprongen, kennelijk omdat ze het grote gat met de winches voor de afmeerprocedure van de V.R. zagen en dachten misschien via onze boot daar binnen te dringen. De afstand is echter te groot en ze stonden doodgemoedereerd hardop in het gangboord te delibereren hoe ze het moesten aanpakken! In de veronderstelling dat het bemanningsleden waren stormde ik naar buiten en wilde ze al uitschelden, toen ik zag dat het twee hufters, Franse medelanders, waren van een jaar of 16, 17. Tering, wat gaat hier gebeuren, dacht ik. Ze waren inmiddels alweer via het kajuitdak op de kade gesprongen en ik sprak ze aan terwijl ze brutaal naast het schip bleven staan. Een normaal gesprek bleek niet mogelijk omdat ze zich brutaal en uitdagend opstelden. Ze zeiden iets in de trant van dat ze ons schip wilden bekijken. Ik voorvoelde dat hier niets goeds uit voort zou komen als ik ging proberen te communiceren, dus zei ik maar: go away en sloot de rits van de kuiptent deur, een psychologische barrière vormend. Godzijdank deden ze dat, hard lachend en joelend liepen ze verder de kade op en rukten de vlaggen van de Viking Rolf die in houders op de loopplank bevestigd waren eruit en renden ermee aan het eind van de kade de weg op. We moesten even bekomen van de schrik en bleven kijken in de kuip of er nog wat ging gebeuren. Ja hoor, tien minuten later kwamen die klootzakken terug en plaatsten de vlaggen weer netjes in hun houders, waarmee ze klootzakjes werden. Allemaal baldadigheid, misschien drugs maar zeker teveel testosteron. Had ík van dat laatste maar weer wat meer. We kropen andermaal in bed, ik met m’n mobieltje onder mijn kussen zodat ik bij herhaling 112 kon bellen. Toch nog een paar uurtjes geslapen tot half zes, toen Ingeborg bespeurde dat de V.R. weg was. We zagen hem onder de brug achteruitvaren en keren in de richting van Rouen. We hebben er niets van gemerkt, dat deden ze heel rustig, zonder over onze boot te klossen. En zo is het gekomen dat wij vonden dat we ook maar moesten vertrekken, lekker vroeg. Even in de machinekamer alles checken en terwijl ik het bijbootje stond op te hijsen kwam er alweer een volgende cruiseboot, de Swiss Ruby, als een krab naar de kade. Gelukkig was deze niet zo groot en konden we makkelijk ontsnappen. Wegwezen hier! Het vroege tijdstip komt goed uit want we moeten zo’n 90 kilometer naar Rouen. Jezus, wat een verhaal! Krijg ik nu fruit, Ing? En joggert? Van schrijven is natuurlijk niks meer gekomen deze oggend, dat begrijp je wel.

Half zeven. Ingeborg maakt het dak mooi schoon. Ik stuur.

DSC_8517

Tien voor half acht. Sluis Notre Dam de la Garenne. Grote sluis, brede kolk, een vrachtschip naast ons en een vrachtschip achter ons. Wij vallen helemaal in het niet in deze kolk.

Half negen. Ingeborg en ik hebben uitgerekend dat we pas om zes uur bij de eerste brug in Rouen moeten zijn. Die ligt van de rechteroever van de Seine over de punt van het Ile Lacroix naar de linkeroever. We moeten onder het rechtse deel door maar dat mag pas als de stroom tegen staat, dus als de vloed opkomt en dat is pas omstreeks 18.00 uur. De snelheid moet aangepast worden anders zijn we daar te vroeg. Heel langzaam, de hele dag traag motoren. We hebben er 14 kilometer opzitten en het zijn er in totaal 90 (op de kaart). Met de stroom mee wordt dat dus minder. De Halte Nautique bevindt zich op het Ile Lacroix in de rechterarm van de rivier dus.

Elf uur. We hebben onderweg weer heel wat moois gezien, zoals bijvoorbeeld een kasteel dat Richard Leeuwenhart destijds binnen 1 jaar liet bouwen, Château Gaillard in Andélys.

DSC_8521

Er is dan ook niet veel meer van over, dat krijg je met revolutiebouw. De zon begint langzaam door te komen. Houdt nog niet over.

DSC_8526

DSC_8527

DSC_8530

DSC_8537

DSC_8538

Half twaalf. Sluis van Amfréville, met een wisselend verval van 4,40 meter tot 7,90 meter, afhankelijk van de stand van het getij achter de sluis, want vanaf hier wordt de Seine een getijderivier. Geen sluizen meer, joepie.

DSC_8541

DSC_8542

DSC_8544

Vijf voor half een. Boterhammetje met camembert eten. We varen nu 800 tot 900 toeren, geen doen, zo’n 6,5 knoop (het log is weer eens in mijlen gaan tellen, de sukkel) over de grond en 3,5 knoop door het water, veel te hard. De ebstroom loeit eroverheen. De boot is moeilijk bestuurbaar geworden door de kolkingen van het water.

DSC_8545

DSC_8547

Half twee. Zojuist heeft de voltmeter in het instrumentenpaneel de geest gegeven. Hij stond op 32 volt en toen ik op het glas tikte sprong ie op nul. Het lijkt wel of ie vast zit. Als we liggen zal ik wel kijken of het aan een los contactje of corrosie of zo. Straks zijn alle klokken en panelen in de console kapot. Geeft niks als de motor maar blijft draaien. Ik koop in Engeland wel een nieuw klokkie (als ik een Vetusdealer kan vinden). Het gaat lekker zo.

Tien voor drie. Oissel sur Seine heet het hier. Even liggen, de stroom afwachten tot ie keert bij Rouen. Een geweldige, lange steiger. Betrekkelijk nieuw en robuust gebouwd met een flinke loopbrug, daar ga ik even fotootjes van maken.

DSC_8548

DSC_8549

DSC_8551

DSC_8553

Half zes. We liggen nog steeds in Oissel sur Seine en blijven hier ook vannacht. We lijken wel gek om verder te gaan; zo’n mooie steiger hebben we nog niet gehad. De boulevard is ook mooi.

Half zeven. Het moet hier laag water zijn nu, maar het stroomt nog steeds hard in de richting van de zee. Ik snap het niet erg. Ik ben in mijn eentje wezen kijken in het dorp. De boulevard is mooi, met veel bomen (platanen) en speelgerei voor kinderen. Het dorp is niet bijzonder. Veel slecht onderhouden huizen en gebouwen, wel jammer want er zit veel historisch spul bij. Ook hier weer mensen, jongeren vooral die de steiger opkomen en even over de reling gaan hangen, letterlijk, om bij je binnen te kijken. Een ander ploegje, jongens en meisjes, kwam op fietsen de loopbrug af en gingen een half uur lang aan het eind van de steiger zitten kletsen, eentje had een bal bij zich, maar ze gingen helaas niet voetballen.

Saves keken we een filmpje (of niet?) en gingen daarna naar bed. Het was een fijne dag. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s