Maandag, 28 mei 2018

Honfleur – Le Havre

Dag

Datum Wind Weer

Maandag

28 mei 2018 2 – 3 Bf, Noordoost

Zon, warm

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

10.50 uur

13.35 uur

30.311 (26 km) 3261,1 (2,7 uren)

Vijf voor zeven. Het gaat wonderwel iets beter met mijn knietje! Goed geslapen (tot vijf uur). Gisteravond kwam een jong stel op een groot zeiljacht bij ons aanleggen, een Amphitrite of zoiets was het. Wat bleek? Dat was het meisje dat ons eergisteren in Rouen op het havenkantoor ontving en ons zo vriendelijk te woord stond en nu met haar vriend vanaf Dieppe kwam zeilen en vanoggend om vijf uur uit Honfleur naar Rouen zou vertrekken! Dat laatste is kennelijk niet gelukt, want ze liggen er nog steeds.

Tien voor half acht. Lekker gedoucht. Aan de rand van het park waar we liggen staat een gebouwtje met een cijfercodeslot op de deur. Daar kunnen alleen de bootjesmensen douchen, zit bij de prijs in, we hebben er alleen nog niet voor betaald, gaan we straks doen. Prima douches. Tijd voor ons dagelijkse fruit- en joggerthapje.

Tien over half tien. We zijn terug op de boot. De havenmeesteres, een jong meisje nog, loopt langs, de hardnekkige wanbetalers gaat ze aanspreken. Wij zijn al bij haar op kantoor geweest, om negen uur. Ik sprak Frans tegen haar maar zij bleef hardnekkig antwoorden in het Engels; ze lag in training denk ik. We moesten 80 euro’s afrekenen voor twee nachten. Krijg ik mijn aandelen toegestuurd, vroeg ik? Geintje. Hartstikke goedkoop man, koopje is het. Gek genoeg, toen we de deur uitliepen, begon mijn knie opeens heviger te steken.

We liggen heel relaxed op de kuipbanken en gaan een bakje koffie drinken, in afwachting van het hoogwater. De sluis staat al open, maar we wachten nog even tot het getij bijna kentert, dat is om 11.00 uur. We hadden nog tijd voor een wandelingetje naar de waterkant en maakten daar een paar fotootjes.

DSC_8749

Daar links gaat het meisje van Rouen Marina met haar vriend, het zeegat in

DSC_8750

11.00 uur. We stomen door de brede, wijd openstaande sluis van Honfleur het Chenal de Rouen op, want zo heet de aanloop naar de Seine, zie je. Dag Honfleur, je bent mooi.

DSC_8760

DSC_8762

DSC_8763

We nemen plaats achter de rode tonnenrij en kiezen zee met een slakkengangetje van 9 kilometer. Ing, het is 150 kilometer in een rechte lijn naar Engeland, zullen we dat doen? Ik kan dat zien als ik op de plotter uitzoom. Nah, eerst maar even naar Le Havre, ok? zegt Ingeborg. Het water is volkomen plat, vlak, geen deining whatsoever! Moet ik de stabilisatoren nou aandoen? Heeft totaal geen zin. We liggen zo stil in het water als m’n oggendkeutel in de pot. Ik heb wel alvast het bedieningsschermpje aangezet. Het ingenieuze, vernuftige “roll damping” systeem van Dynamic Marine Systems staat in de startblokken. Tot mijn grote opluchting verschijnt de melding “Alarm Code Motion Sensor” niet! Ging het nou maar een beetje waaien en wiebelen, maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. Wederom vrijwel geen scheepvaartverkeer van betekenis. We zien slechts een vissermannetje belaagd worden door een zwerm meeuwen tegen de achtergrond van een baggerschip dat de vaargeul op diepte houdt. Waar blijft nou die beloofde drukte? Misschien maar wel zo goed, voor zo’n eerste keer op de grote boze zee, met een motorbootje als dat van ons bedoel ik.

DSC_8766

Half twaalf. Zo glad als een spiegeltje. We koersen pal west (275 graden). In welke windrichting ik ook kijk: geen schip te zien, behalve dan een Engels zeiljacht dat net langs ons heen naar binnen ging. Bij Le Havre liggen wel gigantische containerschepen bij de containerterminals. Die gaan op zeker moment natuurlijk varen, daar wordt ongetwijfeld hard aan gewerkt.

Kwart over twaalf. Dwars van Le Havre begint het een klein beetje te wiebelen. Eigenlijk niet genoeg maar ik kan me niet beheersen en geef het commando: “stabiliseren” op het touch screen in de console. Nog steeds geen alarm code. Verdomd, ze zwaaien naar buiten (dat kan je zien op het schermpje) en meteen ligt het schip stil, althans het rolgedeelte van de bewegingen. Het op- en neerwippen blijft altijd natuurlijk. De snelheid loopt wel terug van 9,5 kilometer naar plusminus 8,5 kilometer maar dat moeten we er maar voor over hebben. Ik zet de stabilisatoren weer in parkeren want het rollen is nog niet erg genoeg. Misschien straks.

Half een. We komen nu wat verder op zee, bij boei nummer 2 waar we stuurboord uit zullen gaan richting havenhoofden van Le Havre en de golven meer van opzij zullen inkomen. De wind komt dan ook dwars in. We beginnen al iets meer te bewegen. Ik wacht nog even!

Kwart voor een. Ja! We rollen! Aan, die dingen! En verdomd, wat een verschil! We liggen net zo recht in de dwarse golven (die niet echt hoog zijn natuurlijk) als een zwaargeladen zandschip. Bevredigend, tot nu toe, maar de echt zware zeeën moeten nog komen.

Een uur. We moeten uitwijken voor een vertrekkend containerschip en eentje die naar binnen komt. Even pas op de plaats maken en dan kunnen wij ook naar binnen.

Half twee. We liggen in de jachthaven van Le Havre. Prachtige lange, brede steigers, mooie voorzieningen qua stroom, water en wifi. De wifi doet het hier uitstekend, zonder wachtwoord of codes, maken we niet vaak mee, nooit eigenlijk als ik erover nadenk. Helemaal goed.

DSC_8773

Wij zijn de enigste motorboot. Zijn we verdwaald?

Twee uur. Naar het havenkantoor. 40 euro aftikken voor een nacht. We kregen een chipkaart voor alles: poorten, wasruimtes, electriteit, water enz.

Tien uur saves. We hebben de hele dag lekker niks meer gedaan, lezen in Baldacci’s en puzzelen op de kuipkussens, het heeft nog geregend, er kwamen bootjes binnen, Ingeborg heeft gefacetijmd met Miriam, fantastische wifi, echt. Ik heb zitten schrijven van 19.00 uur tot nu aan m’n stukkie over onze heroïsche tocht over de Seine. Ben er nog niet klaar mee. Er komen 30 fotootjes in. De boot heeft het goed gehouden vandaag op zee, wij ook. De stabs doen het. Het nut zie ik er wel van, maar de ervaring is nog pril. Zeker op lange trajecten zal het een boel rust geven. Ik heb beloofd Arnold van Aken van DMS te bellen over onze bevindingen, maar daar wacht ik nog even mee tot er wat meer te vertellen valt. Linda belde ook nog vanoggend, die ging naar het strand met vriendinnen. In Nederland is het erg warm. Dat is altijd zo als wij daar niet zijn.

Half twaalf. Ik heb het stukje gepubliceerd, maar nu ben ik het spuugzat. Ik ga naar bed. Ingeborg ook trouwens. Mijn knie is vandaag een stuk vooruit gegaan als je begrijpt wat ik bedoel, maar het kan ook zijn dat ik hem niet meer voel vanwege de verdovingsmiddelen. Het was een fijne, stabiele dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Maandag, 28 mei 2018

 1. Karijn en Bart zegt:

  Hoi Willem,
  Ik volg jullie blog al een lange tijd en ik wil je bedanken voor de vele uren leesplezier. Goede reis en een mooie tijd toegewenst.
  Hartelijke groeten
  Bart Riemens

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Kijk, dat vind ik nog eens leuk om te horen! Ik hoor dat te weinig; Ik overweeg te stoppen. Geintje. Bedankt voor de goede wensen en dat wensen wij jullie natuurlijk ook. Groeten van Willem en Ingeborg

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s