Woensdag, 30 mei 2018

Le Havre – Deauville

Dag

Datum Wind Weer

Woensdag

30 mei 2018 Geen wind

Eerst bewolkt,

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

10.30 uur

12.45 uur

30.330 (19 km) 3261,1 (1,9 uren)

Half tien. Hard gewerkt(?). Koffie verdiend. We zijn wezen douchen. Lekkere douche in een benauwd hokkie, je kon je nauwelijks uitkleden. Moet nodig ge-updatet worden. Het is grauw weer, helemaal bedekt, niet zonnig, misschien komt dat nog. De fietsjes zijn opgeborgen in de kelder. Ik heb de bilge onder de keuken weer drooggemaakt. Het blijft lekken uit de watertank. Verontrustend. Dat moet gerepareerd worden. We moeten het dit seizoen maar uitzingen.

Half elf. Motor aan. We gaan naar de pomp. Beetje diesel bijtanken. Onze Nederlandse buurman met zijn Compromis 38 is ons voor, maar die heeft niet zo lang nodig als wij denk ik.

Kwart voor elf. De pomp in Le Havre is een automaat. Je kunt kiezen voor 3 kuub per uur, of 5 kuub per uur. In dat laatste geval is het spuitpistool dikker. Ik kies 3 kuub, snel zat en minder gevaar voor knoeien. Ik moet twee keer pinnen want hij levert maximaal 90 liter per pinbeurt. De tanks zitten daarmee weer bijna vol.

11.00 uur. We tuffen de jachthaven uit, het wijde sop op. Dag, Le Havre, altijd een genoegen, niet goedkoop, wel prettig.

DSC_8785

DSC_8787

11.15 uur. We varen 10,2 over de grond bij 10,8 door het water bij 1350 toeren. We worden een klein beetje weggezet naar het land toe door de lichte vloedstroom die nog doorstaat. Er is nauwelijks wind en het wordt iets helderder. Omdat het hoogwater is  kunnen we flink afsteken over de ondiepten onder de boei nr. 2 door. De stabilisatoren hoeven niet aan want er is hoegenaamd geen deining.

Half twaalf doe ik de stabs wel aan want we schommelen af en toe een beetje en ik wil ze proberen, nietwaar? We varen nu gestabiliseerd over de ondiepten naar Deauville, we kunnen dat al zien liggen ondanks de heiigheid. Om de snelheid op 10 kilometer te houden moet ik 100 tot 150 toertjes erbij doen met de stabilisatoren uitstaand. Ik moet zeggen dat het wel prettig vaart zo, rechtop. Koffie dus.

Tien over half twaalf. Stabs geparkeerd; hoefde niet echt en het scheelt ruim 1 kilometer in snelheid. Dat beetje wobbelen op de lichte deining kunnen we wel aan en het is maar 19 kilometer naar Deauville.

DSC_8788

Daar is Dovielal

DSC_8790

Half twee. We liggen in Deauville, konden zo door de openstaande sluis heen. Er liggen heel weinig boten. Het watertoerisme is ook hier nog niet op gang. Het weer is verbeterd, warmer. De havenmeester was op het stallingsterrein naast de sluis met de botenlift in de weer en had geen tijd. Bovendien kon ik de sluis niet over om in het Bureau du Port te gaan betalen. Hij zei: we zijn vandaag gesloten en morgen zijn we niet open (gevoel voor humor had ie wel). Het komt wel, zei ie. Ok.

Half vier. Wat een werk heb je aan zo’n boot: deuren open, deuren dicht, flappen open, flappen dicht, gordijnen open, gordijnen dicht, electrische dingen aan, electrische dingen uit, fietsen eruit, fietsen erin. We zijn meteen wezen fietsen, hadden we zin in. Deze keer meer gezien van Deauville dan vroeger. Het is een stad die bijzonder smaakvol is (weder)opgebouwd na de tweede wereldoorlog. Men heeft met succes de luxe uitstraling die het vroeger had (voor een deel?) terug weten te krijgen.

DSC_8835

DSC_8837

Ingeborg zoekt olijfjes voor bij de borrel, de fietsjes liggen plat op steiger, in de zon. Ik ga lezen in mijn Baldacci.

Zes uur. We zijn helemaal op chic, ik heb een verse huisbroek aan, want we gaan uit eten. Moules-frites op het terrasje in Trouville, het buurstadje van Deauville, waar we lang geleden (2005) dat ook deden. Onderweg maken we wat fotootjes van de sluis, de drooggevallen haven en van het casino.

DSC_8797

DSC_8799

DSC_8800

DSC_8802

Het terrasje heb ik niet teruggevonden maar we hebben wel ongeveer op dezelfde plek gegeten en de karakteristieke planken lager er nog. Vlotte bediening en het smaakte goed met de ondergaande zon die op ons tafeltje scheen en met dat uitzicht over het strand en de zee.

DSC_8806

DSC_8809

DSC_8814

DSC_8815

DSC_8816

DSC_8820

DSC_8822

DSC_8824

DSC_8826

DSC_8827

Half negen. Terug op de boot. Weer een plan gerealiseerd (moules-frites eten in Trouville). Nu ga ik een frisse neus halen want het is bloedheet in de boot. Ik ga aan het eind van de pier de lage waterstand in beeld brengen.

DSC_8838

DSC_8840

DSC_8842

DSC_8852

Negen uur. Mooie foto’s hoor. Als een scheet terug naar de boot want de mosseltjes stonden voor de achteruitgang. Zo langzaam als ze erin gingen (ik moest ze met een microscoop zoeken tussen hun schelpjes), zo snel wilden ze er ook weer uit. Het ging n(i)et goed. We gaan lezen en puzzelen.

Elf uur. We gaan naar bed. Ik was al boven mijn boek in slaap gedonderd. Kussens opruimen, naar binnen want we laten de flappen nu maar open. Het was een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Woensdag, 30 mei 2018

 1. Linda zegt:

  Ziet eruit alsof jullie enorm genieten en Deauville ziet er ook heel gezellig/mooi uit! Veel pleizer daar!

  Verjaardag van oma was ook leuk gisteren. Het was wel wat vermoeiend voor oma, maar ze genoot zichtbaar en had zich mooi opgedirkt voor alle visite die langs trok gedurende de dag. En ze is goed verwend met nieuwe gieters, plantjes in alle kleuren en een ‘Dove’ pakket. Ze had groentesoep gemaakt de dag ervoor (terwijl ze dat eigenlijk niet van plan was :-)).

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Het was zeker leuk in Deauville/Trouville. Jammer dat de mosseltjes zo klein waren. Fijn om te horen dat Oma het naar de zin had. Volgend jaar zijn we er ook bij hoor! Nu op weg van Dives sur Mer naar St Vaast la Hougue (plm 80 kilometer). Groetjes van ons.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s