Donderdag, 31 mei 2018

Deauville – Dives sur Mer

Dag

Datum Wind Weer

Donderdag

31 mei 2018 ZW 2 – 3 Bf

Bewolkt, nevelig

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

12.00 uur

13.45 uur

30.349 (19 km) 3264,8 (1,9 uren)

Tien over zeven. 31 mei. Ma is jarig. Zij wordt vandaag definitief 98 jaar. Lang zal ze leven, lang zal ze leven! Nou dat heeft ze al waargemaakt, zeg! Wij zijn er niet bij dit jaar om het mee te maken. Maar telefoneren doen we natuurlijk wel straks. We zijn erg laat opgestaan, voor ons doen dan. Het heeft vannacht verschrikkelijk hard geregend en het grappige is dat ik het klapraam boven de keuken open heb laten staan. De vloer was een beetje nat. Gelukkig ligt daar een oud kleed dat het meeste vocht heeft opgezogen. Lekker soppen met je blote poten op de vroege oggend. De dag begint somber, in dubbel opzicht.

Half negen. Klaar met stukje van 29 mei. Er staat een licht windje en het is nog steeds een beetje somber. Ingeborg zit te puzzelen, ik zat te schrijven en ik heb het nu koud. Alles staat open om het vocht eruit te ventileren. Volgens mij werkt het niet.

Kwart voor negen. Ik ga even betalen op het havenkantoor. Ik kan nu nog over de sluis heen, anders moet ik met de fiets want het is een kolere eind om de haven en langs al die vakantiewoningen (die merendeels leeg staan).

Tien uur. De schade op het havenkantoor was 35 euro. Terug op de boot probeerde Willem ons te video-bellen. Dat lukte niet omdat de batterij van mijn telefoon leeg was. Hij lag aan de lader en stond op 1 procent. Toen Willem belde was dat teveel voor het arme ding; hij gaf de geest. Ik heb hem maar uitgelaten tot er wat meer sap in zat.

Kwart voor elf was het zover. Video bellen met Willem. Joke en hij waren bij Ma op visite. De Laga ligt op de Gouwzee voor anker, dus ze zijn even op de fiets gestapt. We konden Ma vis-à-vis feliciteren. Joke van Kees en Elly waren ook op de koffie. Ma had weer een grote vierkante taart gekregen waarop stond dat ze 86 is geworden. Vergissing van de drukker denk ik. Er zullen nog wel meer mensen komen vandaag. Het zal een enerverende en vermoeiende dag worden voor Ma, dat staat vast. Nu krijgen we koffie met een feestelijke koekje. Het weer is beestachtig geworden. Het regent dat het giet. De sluis staat al open. We wachten eerst de bui af. 

De bilge onder de keuken blijft natte doeken opleveren. We vullen de watertank niet meer helemaal vol. Ik hou hem op driekwart. Misschien krijg ik de boel een keer zo droog dat ik de resterende roestplekken kan bijwerken. Daar moet je trouwens wel een soort Houdini voor wezen, om daar bij te kunnen.

Tien over twaalf. We varen net buiten de geul van Deauville, op weg naar Dives sur Mer, met nog een beetje stroom tegen. Het is niet ver, slechts negentien kilometer.

DSC_8853

Dag, Deauville.

DSC_8855

Houlgate, dat ligt naast Dives sur Mer

DSC_8860

DSC_8864

DSC_8871

Kwart voor twee. We liggen in Dives sur Mer. Een mooie jachthaven, helemaal beschut, alleen bij hoogwater te bereiken met ook weer een sluisdeur die een paar uur voor en na hoogwater openstaat. Allemaal mooie, moderne, smaakvolle semi-hoogbouw rond de haven. De diesel is hier 3 cent per liter goedkoper dan in Le Havre, zie ik op de pomp staan. Er ligt nog 1 badgast naast ons, een Duits stel op een Grandbanks. Voor het overige geen toerist te zien, de “visiteurs” steigers zijn leeg. Rustig is het hier maar ook ongezellig.

Half drie. We nemen een drankje en toosten op Ma d’r verjaardag. Proost Ma!

Drie uur. Geen rust in de kont. We gaan wandelen.

DSC_8872

DSC_8874

DSC_8877

Vier uur. De wandeling was best lekker, afgezien van de prikkels in mijn knietje. De omgeving is mooi, nieuw gebouwd, het dorp (als dat er is) hebben we niet gezien. Er staat maar één gebouw dat volgens mij in de oorlog overeind is gebleven. Het staat leeg en verkeert in deplorabele staat, misschien met opzet, als aandenken aan juni 1944?

DSC_8875

Dit is nog vooroorlogs denk ik.

We liepen via een pad langs de waterkant terug. Heerlijk op een bankje gezeten en gekeken naar een paar wrakken in de modder.

DSC_8878

Terug op de boot heb ik geprobeerd in Port-en-Bessin een ligplaats te reserveren, dat moet, anders kom je er niet in. Ik had een opgewekt en hoopvol chatgesprek met ene Sabina, leuk meisje (ze deed er een fotootje bij), waarin ik een hoop informatie verstrekte. Ze zou nog terug mailen of bellen want ze moest navragen of wij er wel in konden (het is er nogal klein, schijnt het). Spannend. Nu gaan we afrekenen met de havenmeester aan de andere kant van de sluis. Die zal nu wel dicht zijn.

We moesten 24 uro’s betalen bij de havenmeesteres in het bureau du port. Ik had op meer gerekend. Onze naam stond nog in de systemen van vroeger. Nog niks van Port-en-Bessin gehoord.

DSC_8881

DSC_8886

DSC_8888

DSC_8889

DSC_8894

DSC_8896

DSC_8883

We eten vanavond in deze prachtige haven kip met patat en mayonaise en sla en een gekokene ei met een fles rode wijn van de Deen erbij, alles zelf gemaakt door Ingeborg.

We hebben heerlijk 4 kippepoten gegeten. Daarna een wandelingetje naar de sluis om te kijken hoe laag het water stond. Dives is leuk, zeker voor die prijs. Niet verkeerd. Jammer van de wifi, die doet het helemaal niet. 

Saves belde Willem nog een keer om even bij te praten over de verjaardag van Ma en andere dingen. Daarna belde ik Ma nog een keer. Linda en Ricky waren er ook. Rietje is ook geweest, maar heel kort omdat ze druk is met voorbereidingen voor vertrek. Ze moet vrij plotseling met de Z.M Amstel de zee op. Joke van Kees en Philine en Jeroen waren er ook, dus Ma zal wel lekker slapen na al die vermoeienissen!

Kwart over negen. Ik ga even naar het wassende water kijken buiten de sluis.

11.00 uur. Ik ga naar bed, na een lanterfanterende avond, ik heb niet geschreven, geen zin. Het was een fijne dag, morgen weer eentje. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s