Zaterdag, 9 juni 2018

Lulworth Cove – Studland Bay

Dag

Datum Wind Weer

Zaterdag

9 juni 2018 NO 3 – 4 Bf Eerst wolken, later zon, maar ook een beetje regen

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

06.10 uur 09.15 uur uur  16.543 (17,7 NM) 3292,2 (3 uren)

Het is vijf voor half zeven. Er wordt vandaag niet geschoten. Zes uur motor gestart. Lulworth laten we alweer achter ons, goodbye Lulworth, until we meet again. We hebben er met genoegen geankerd. 

DSC_9178

De bestemming voor vandaag is de ankerplaats in Studland Bay of als dat niet kan, vanwege de wind, eventueel Poole Harbour. Ik heb de stabilisatoren aangezet want het deint behoorlijk, wat af en toe een behoorlijke slingering teweegbrengt. We lopen 4,7 knopen over de grond en 4,2 door het water bij een bescheiden toerental van 1200. Het is een beetje heiig. Qua zon belooft het een mooie dag te worden. Hij komt op boven Dorset.

DSC_9181

Half uurtje later. Ik zet de stabs weer op parkeren want de zee is hier, dwars van Worbarrow Bay terwijl de wind van het land komt, tamelijk vlak en met het slingeren valt het best wel mee eigenlijk. Ik probeerde het verschil tussen wel en niet gestabiliseerd varen te filmen maar dat was op film nauwelijks waarneembaar. Daar hebben we ruigere omstandigheden voor nodig.

Half acht. We varen dwars van St. Alban’s Head, een beetje bakboord uit, naar het noordoosten waar de wind vandaan komt en die is pittig nu, 18 tot 20 knopen. De zee is vooralsnog rustig maar dat gaat zo wel veranderen ben ik bang.

DSC_9186

St. Aldhelms of St. Albans Head

De volgende kaap is Anvil Point en kort daarachter Durlston Head. Eenmaal daar voorbij kunnen we meer noord varen en dan krijgen we de wind dwars zodat de stabilisatoren weer getest kunnen worden. Nu hebben we de zee recht op kop, even tegen de golven, die witte kopjes hebben, induwen dus.

DSC_9192

Anvil Point

Half negen. De stabilisatoren doen inmiddels weer hun werk, dat is nu echt nodig. Peverill Point en Swanage aan bakboord. We komen een Nederlands motorkottertje tegen van een meter of 11. Zwaaien naar elkaar. Zij varen richting St’ Alban’s Head en dat schip was duidelijk niet uitgerust met stabilisatoren want hij ligt verschrikkelijk te rollen. Zo zou ik niet de zee opdurven, moet ik zeggen. Die mensen zijn vast wat gewend! 

DSC_9198 (1)

 

DSC_9199 (1).jpg

Ik maak een paar foto’s en probeer ook het verschil tussen “stabiliseren” en “parkeren” te filmen. We zien later wel wat het wordt, zo te horen aan het omvallen van kopjes en dergelijke moet het lukken. Even later scheuren we dwars door de “Eddies” rond de Old Harry Rocks, de Studland Bay in. De boot blijft uitstekend rechtop. 

DSC_9208

Kwart over negen laten wij het anker vallen in de hoek van Studland Bay waar de meeste boten ankeren. Daar liggen ook een heleboel moorings die je kunt oppikken. Hier willen we twee dagen blijven liggen, met het bootje naar de kant, pintje pakken op de bierweide, net als negen jaar geleden. Poole is dichtbij, dus in noodgevallen hebben we een uitwijkmogelijkheid, want je ligt hier natuurlijk wel tamelijk onbeschut. De wind staat nu vanuit het noordoosten recht de baai in en we liggen aan lagerwal, maar het is te doen.

DSC_9214

DSC_9212

DSC_9211

Tien over tien. Koffie. Wat mij opvalt is dat je hier heel veel van die “doughnuts” ziet, van die Avon rubberboten met een luchtkamer helemaal rondom en een beugel achterop voor een motortje. Zo’n bootje hebben wij ook gehad. Wat een ellende was dat met die platte, planken bodem. Maar hier zie je vaak vier geharde volwassen Engelsen die met gevaar voor eigen leven in zo’n drol naar de kant peddelen! Respect!

Tien over twee, we liggen in Studland Bay. Het ene moment lig je alleen en even later liggen er dertig boten om je heen. Het is natuurlijk ook weekend. Het regende net een beetje maar het zette jammer genoeg niet door. Dan was de boot een beetje van het zout ontdaan geweest, zie je.

DSC_9221

Zes uur. Het is te lang onrustig geweest, zijn dus ook niet op de kant geweest en hebben geen bier gedronken op de bierweide. Ingeborg kookt. We gaan de laatste drie tongetjes uit Meulan (aan de Seine) opeten. De hele dag een komen en gaan van boten, zowel zeil- als motorboten. Het is nu windstil. De zee beweegt wel, maar niet erg meer. We liggen vlakbij een boeitje met Max 5 knots erop. Als we gaan krabben met een verkeerde windrichting zitten we er tegenaan. Dat is niet fijn, maar ik doe er niets aan. We zien wel.

DSC_9223

Vannacht gaat het weer waaien en als we wakker worden morgen kunnen we weg. Het is morgen zondag met kans op winkelsluitingen dus gaan we niet naar Poole, maar naar Yarmouth op Wight, aan de Solent. Daar kan je ook ankeren en met je bijbootje de haven in om te wandelen of zoiets.

Half zeven. De tongetjes waren heerlijk. Ik doe de tv aan en ik krijg hier zo ongeveer 120 tv stations en 60 radiostations! Niet te geloven, in Lulworth helemaal niks en hier te veel. Ik ga ze allemaal even bekijken.

Kwart over twaalf. We gaan naar bed. De tv viel tegen, we hebben naar vijf afleveringen van “Pillars of the Earth” zitten kijken. Het is windstil en we dobberen alle kanten op. Er zijn een heleboel boten blijven liggen om de nacht op anker door te brengen. Gezellig. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

5 reacties op Zaterdag, 9 juni 2018

 1. Ken Robinson zegt:

  Hello Wingiv, we have just found your blog today, for the first time, while we were searching on the internet to try to find Diederick, who used to work at Elburg …and this led us to your blog, and the story of you buying your Spiegelkotter, and dealing with Diederick at Elburg Yachting. Your story is so like ours – we bought a beautiful, one-off 12m Kotter built by Tak. Kotter boats are very unusual here in England. We keep our boat on the Beaulieu River – and it gets a lot of very admiring comments. I am sorry we didn’t find your blog earlier, as we were in almost the same places this summer, at the same time, along the south coast of England, and it would have been good to meet.

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hello Ken,

   Thank you for your kind reaction. We enjoyed our stay on the south coast of England once again. In our sailing days we used to frequent your country with the Wing IV a lot and to do it with a motor vessel was a special experience; quite something else but equally enjoyable. What is your ship’s name, so we can look out for you next time? I have one question: i’m curious to know whether you master the Dutch language or are you using some translator software?

   Kind regards,
   Willem en Ingeborg

   Like

   • krobinsonlrt zegt:

    Hello Willem, and thanks for your reply.

    No, I don’t speak dutch….any words from me in dutch are created by Mister Google!

    Also, I don’t use my facebook account at all – except to sign in and send the note to you, and I don’t know whether this response is public on your blog, or not?

    If so, can you send me your personal email address, for me to use? Mine is krobinsonlrt@gmail.com.

    Thanks,

    Ken

    Ken Robinson CBE FTS

    Like

 2. Wolschrijn zegt:

  Hallo willem zo wobbelde jij ook boven Denemarkennaar Gillileij dat jezus er bang van werdt

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s