Vrijdag, 15 juni 2018

Chichester Harbour (Thorney Channel) – Eastbourne

Dag

Datum Wind Weer

Vrijdag

15 juni 2018 Uiteindelijk weinig! Uiteindelijk prachtig!

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

06.00 uur 13.30 uur 16.633 ( 49,4 NM) 3308,3 (8,4 uren)

Half zeven. Te 06.00 uur vertrokken uit het Thorney Channel in Chichester Harbour. Veel stroom mee naar buiten. Er stond genoeg plat water om rielekst over de Bar te hoppen. De zon zal opkomen, dat kunnen we zien. Er staat behoorlijk wat wind, meer dan voorspeld: 11 tot 13 knopen uit het Oosten, hopen dat het niet meer wordt. Het zou minder moeten zijn volgens Windfinder. Het zij zo. We koersen nu op de Boulder Street af. Nog vijf mijl te gaan. Daar kunnen we wat meer bakboord uit, onder de lij van het land, voor wat dat waard is hier rond Selsey Bill. Het schip begint al aardig te schommelen. De stroom mee valt tegen, slechts 0,3 knopen.

Het is kwart over zeven. De stabilisatoren moesten toch aan. Het werd te rommelig en te schommelig. De zee is onrustig ondanks de betrekkelijk geringe windkracht. Dat komt door Selsey Bill. Het gaat goed tot nu toe.

Half acht. Dwars van de Boulder Street boei. Nu pas. We zijn al anderhalf uur onderweg. De snelheid houdt niet over. Tisnietanders.

Acht uur. Ik zit tegen de schittering van de opkomende zon op het wateroppervlak in te kijken. Ik doe mijn zonnebril op. Dat is nu echt wel nodig. We varen recht naar het oosten. De zee is weer rustig voorbij Selsey Bill. De Stabs zijn inmiddels weer geparkeerd. We varen 7 knopen over de grond. We worstelen met de vraag of we naar Eastbourne zullen doorvaren of niet. Je weet nooit precies wat de wind gaat doen.

Negen uur. De plannen zijn gewijzigd: we gaan toch richting Beachy Head en dan de hoek om naar Eastbourne, want we zagen de weerberichten van de BBC op tv, die het steeds maar hadden over lichte winden in het zuiden van Engeland vandaag. We nemen de gok. Als we mazzel hebben en we kunnen deze snelheid (minimaal 7 tot 8 knopen) volhouden, dan blijft de stroom mee staan tot voorbij Beachy Head en daar krijgen we nog een keer de stroom mee; het beroemde dubbele tij tot aan Dover. Dover doen we dus niet, dat gaat te ver.

Tien voor half elf. Onze positie is dwars van de windfarm die hier op zee verrezen is de laatste jaren. Daarvan staat niets op de kaart. Beachy Head is al vaag te zien vooruit. Het is nog twintig mijl varen.

DSC_9392

De snelheid blijft mooi hoog: plm. 8 knopen en de wind is ingekakt naar 2 tot 1 Beaufort. Hoe mooi wil je het hebben?! Volkomen windstilte willen wij. De zee zakt ook meteen in elkaar en dat moeten we ook hebben. Jammer voor de zeilers. Het deint wel, soms behoorlijk ook, maar het is nog steeds goed te doen zonder stabs. Er zit geen regelmatig systeem in, je blijft niet rollen. We zitten een beetje te lezen en te puzzelen en nu krijgen we een bakje koffie.

Kwart voor een. Beachy Head dwars aan bakboord. Even fotootje maken hoor. Nog steeds stroom mee. We ronden de kaap vrij krap voor ons gevoel.

DSC_9403

DSC_9399

DSC_9404

DSC_9410

DSC_9412

DSC_9416

In de voorhaven van Eastbourne bij hoogwater

Half drie. We liggen al een kwartiertje in Eastbourne in onze box van 15 meter lang, met een “vinger” van 15 meter dus tamelijk riant kan ik wel zeggen. Je moet hier door een sluis die 24 uur per etmaal wordt bediend. Je kunt ook altijd erin of eruit, ongeacht het tij. De aanloop in de voorhaven wordt wel smaller bij laag water. Er zijn twee kolken die beurtelings gebruikt worden. Je maakt in de sluis vast aan een lange steiger  die mee op en neer gaat. Heel makkelijk dus. De havenofficials komen bij je boot in de sluis om de gegevens op te nemen en een box toe te wijzen, ook heel slim. Je bent dan geregistreerd en je komt er niet uit zonder te betalen, maar dat willen we ook niet, toch? Het is een haven die omringd wordt door zogenaamd fraai vormgegeven flatgebouwen en een kade. Men heeft hier veel moeite gedaan om iets fraais uit de grond te stampen. Mijn inziens is dat niet helemaal gelukt. Je ligt wel veilig, achter slot en grendel en totaal beschut. We liggen perfect. Nu moeten we even naar het havenkantoor om te betalen. Maar eerst een glas water uit een blikje.

DSC_9419

We zien hier opeens veel Nederlanders. Dat begon al in Cowes. Kijk, daar komt er weer eentje, die gaat naast ons liggen.

We kwamen terug van het havenkantoor waar we voor onze riante plek een riante prijs moesten betalen: 43 pond. Tsjakka. Maar dan is wel alles inbegrepen: stroom, water en sanitaire voorzieningen en die zijn fantastisch hier.

Negen uur saves. Des middags gewandeld naar het winkelcentrum vlakbij de haven en even gespioneerd in de supermarkt, de Asda. Dat is echt een heel grote supermarkt en ook heel duur. Engeland is duur. Ik kan er niet over uit. Ben benieuwd hoe dat gaat na de Brexit. Morgen gaan we boodschappen doen. Onze laatste Engelse munten uitgeven. We houden er rekening mee dat we hier nog een dag (moeten) blijven liggen. 

IMAG0385

We nemen ook nog even een kijkje op de sluis.

IMAG0394

IMAG0393

IMAG0395

Ik kreeg weer pijn in mijn beentjes van het lopen. Dat was niet fijn. We zitten nu Portugal – Spanje te kijken met een lekker glaasje whisky (ik) en een glaasje water (Ingeborg).

Tien voor half twaalf. We gaan naar bed, lezend in slaap vallen. Fantastische voetbalwedstrijd was dat. Die Ronald Cristiano is me er eentje, zeg! Het was een fijne dag.

DSC_9417

DSC_9418

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s