Zaterdag, 16 juni 2018

Eastbourne – Dover

Dag

Datum Wind Weer

Zaterdag

16 juni 2018 ZW 4 – 6 Bf Eerst bewolkt, later zon

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

07.30 uur 15.10 uur 16.678 (45 NM) 3315,7 (7,4)

Ik werd vanmorgen wakker (net als gisteren) en dacht, kom, laat ik weer eens op de Windfinder kijken. De buurman was al aan het losgooien om de sluis van zeven uur te pakken. Hij vertelde gisteren dat ie van plan was over te steken naar Dieppe. Wij waren eigenlijk van plan hier een dag te blijven om boodschappen te doen en misschien andere leuke dingen. Maar ik herinnerde me tevens dat Windfinder al eerder had aangegeven dat de wind ging aantrekken de komende dagen. Ja hoor, vandaag zou het niet onverdeeld gunstig zijn om de sprong naar Dover te wagen, maar de komende dagen al helemaal niet. Gevoegd bij de straffe tarieven van deze haven deed dit ons besluiten een sluisje later “te pakken” en toch maar te vertrekken. God zegene de greep. Vandaar dat wij nu, kwart voor acht, met een vissersschip en twee Nederlandse zeiljachten in de bakboord kolk liggen terwijl de krakende steigers omlaag drijven.

DSC_9420

We hopen te profiteren van het dubbele tij: tot voorbij Dungeness hebben we de stroom mee en daarna wordt het slack maar als we daar zijn krijgen we de stroom nog een keer mee naar Dover. Na Dungeness gaat het wel harder waaien, da’s minder. We hopen dat de zon gaat schijnen.

DSC_9425

DSC_9429

DSC_9433

Kwart over acht. We zijn net buiten de havenhoofden van Eastbourne. De wind is zuidwest, 14 tot 16 knopen. Dat is een dikke 4 Beaufort. Dat klopt niet met Windfinder voor dit moment. Dat is wel een beetje jammer. Het begint nu al, het geschommel en geslinger. We hadden gehoopt op een vlak zeetje maar dat is ons dus niet gegund. Het wordt een taaie rit, denk ik, maar goed, we hebben de stabs nog niet ingeschakeld maar dat gaat wel gauw gebeuren denk ik. We maken regelmatig rollingen, waar je de rolling van krijgt, maar het is beter om jezelf daar een beetje aan te wennen mocht het straks erger worden. Dan weet je tenminste waarvoor je gaat stabiliseren. De twee zeiljachten liggen mee op koers naar Dover, die hebben hun zeilen als stabilisatoren, maar zullen op deze voordewindse koers evengoed flink rollen af en toe. Eerst maar eens een joggertje.

DSC_9436

DSC_9438

Tien voor half een. Dungeness dwars. We spreken windkracht 5 – 6 Beaufort uit west tot zuidwest, 21 tot 25 knopen. De vloedstroom begint nu pas een heel klein beetje mee te lopen, maar staat nog erg dwars op het schip volgens het peiltje op de plotter. Het is hier een heksenketel. De golven komen van alle kanten. De stabilisatoren heb ik een tijdje laten werken maar nu staan ze geparkeerd. We willen er zo gauw mogelijk doorheen. Linda belde ons terwijl ik met de hand de boot door de ellende rond Dungeness probeerde te sturen. De automaat  “kraakte” teveel. We hielden het kort dit keer want we zijn een beetje gespannen. Echt veel lol in fotograferen en filmen hebben we niet. Toch maar wat geprobeerd af en toe.

DSC_9440

DSC_9441

DSC_9442

Kwart over drie. Wat ons nou weer overkomen is, tjonge, jonge, jonge. Onvoorstelbaar. Dit hebben wij met dit schip nog niet meegemaakt! en lang leve de stabilisatoren! Jammer dat we onze “glorieuze entree” in Dover niet hebben kunnen filmen, daar was geen denken aan. Ik kan haast niet beschrijven hoe de zee vlak voor de haveningang, de “west entrance” tekeer ging. Verticale geisers ontstonden als gevolg van de vloedstroom die pas hier de beloofde 3 knopen snelheid bereikte en die botste met de betrekkelijk ondiepe vlakte die zich rond de haven van Dover uitstrekt. De autoriteiten lieten ons nog wachten ook, zo’n 300 meter voor de ingang. De boot werd op en neer gegooid, daar hielpen de stabilisatoren ook niets meer aan. Wonderlijk genoeg ging er niks stuk. Voor ons gevoel na een eeuw mochten we naar binnen en keerde de rust aan boord meteen terug, alhoewel we tot in de box in het Granville Dock nog op onze poten stonden na te trillen. Lache man. Wat een wilde rit was dat en wat een zeewaardig schip hebben wij, nu wij nog, zeewaardig bedoel ik. We liggen.

DSC_9451

DSC_9454

We konden in de haven de ingang naar de jachthavens niet vinden. Er lagen allerlei kraan- en andere werkschepen aan bakboord. De hele zooi is hier op de schop gegaan. Het hele jachthaven gebied wordt verbouwd en veranderd; het is nu een grote teringzooi. Een vent van een kraanschip zag ons zoeken naar de ingang en gidste ons via de marifoon naar het juiste gat.

Kwart over zes. De havenmeester vroeg een bijdrage van 35 pond. De wifi is hier nu voortreffelijk. Ik heb gewandeld om het havengebied van de kant af te verkennen. Er staan overal hekken en alles is afgesloten, je kunt niet meer de Prince of Wales pier op. Alleen via een kronkelig geconstrueerd voetgangerspad kun je het havenfront bereiken. Het gaat één grote, supermoderne jachthaven worden met een wandelpier van meer dan een mijl lang. Een nieuw sluisje naar het Wellington dok komt er en wat al niet meer. Voorlopig is het er niet fraai, niet leuk en dat gaat nog wel even duren vrees ik. We gaan nu eten en ik ben de televisie aan het opstarten.

De wind trok steeds meer aan, ver boven de verwachtingen voor vandaag. De rest van de avond bleef het flink waaien. Wij lazen, puzzelden en keken tv om tenslotte dodelijk vermoeid (ja, dat lezen gaat je niet in de koude kleren zitten) in bed te rollen. Het was een zenuwslopende, doch fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s