Dinsdag, 19 juni 2018

Dover – Duinkerken

Dag

Datum Wind Weer

Dinsdag

19 juni 2018 ZW 4 – 5 Bf Zwaar bewolkt, matig zicht, guur

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

06.00 uur 13.10 uur 16.723 (44,9 NM) 3322,8 (7,1 uren)

Tien over half zeven. We varen op de rand van de zuidwest gaande schipping lane. Om zes uur vertrokken en na nog geen drie kwartier zit je in de drukste scheepvaartroute van de wereld. Tistogwat. Het vaart niet prettig want er staat hier een knobbelige zee. Er staat 13 tot 15 knopen wind uit het zuidwesten, dus dwars op het schip. We sturen een koers haaks op de vaargeul en corrigeren niet voor stroom; zoals het hoort. Gedurende de gehele overtocht zullen we door de stroom naar het noordoosten worden gezet, zodat we goed zullen uitkomen voor de ingang van de diepwater route langs de Franse kust naar Duinkerken. De stabilisatoren heb ik in werking gezet: ze staan uit. Daarmee bedoel ik dat ze naar buiten uitgezwenkt staan en hun werk doen. Dus als ik zeg: ze staan uit, dan staan ze aan. Dat is het eerste stuk van de overtocht absoluut noodzakelijk anders heb je geen leven. Ze doen fantastisch werk.

DSC_9496

DSC_9489

DSC_9490

De stuurautomaat kan het in deze omstandigheden nauwelijks aan; die slaat af en toe een soort van vast. Ik laat hem toch maar aanstaan want met de hand sturen is in deze zee uitermate frustrerend en gewoon niet vol te houden. Als ie kapot gaat, gaat ie maar kapot. Dan moet ik een sterkere hebben. Ik ga de deur van de kajuit dichtdoen want het schroefwater maakt erg veel herrie. Ik wil de zee voorlopig effe niet horen tot we aan de overkant zijn.

Kwart over zeven. We hebben net ondervonden hoe belangrijk en nuttig de AIS is. Het is namelijk mistig geworden. We konden op het scherm precies zien hoe een schip op ons afkwam, de Hoegh Kung San, zo’n varende autodoos, met een gang van 15 knopen. Ik had het idee dat ie een beetje bijstuurde voor ons. Door een beetje gas te geven kon ik uit zijn vooruitgeworpen schaduw komen, waarna het aanvaringsgevaar geweken was. Je ziet het allemaal op het scherm gebeuren.

DSC_9500

We zijn hard op weg naar de middenberm, zonder incidenten. Op eentje na: een ruitenwisserblad op het tweede raam van stuurboord af gezien viel spontaan van de arm op het kajuitdak. De twee wissers aan stuurboord kan ik voorlopig dus niet meer gebruiken, want er is geen denken aan dat ik naar buiten ga.

DSC_9488

Tien over half acht. We zijn door de middenberm heen en varen de noordoost gaande schipping lane in. Gevoegd bij al het kruisende scheepvaartverkeer vliegen de ferryboten Dover – Calais v.v. ons om de oren. Soms komen ze recht op ons af, zowel van voren als van achteren, maar daar maak ik me niet druk om want ze wijken voor je uit. Tegen de snelheden waarmee die dingen langsscheuren kun je toch niet op: ze varen (veel!) harder dan 20 kilometer per uur, waardoor jij voorrang hebt! 

DSC_9499

De zee is nog steeds ruw maar gelijkmatiger aan deze kant van de “straat”. We kunnen nu het vasteland zien. De koers is nog steeds goed, alhoewel ik iets noordoostelijker had kunnen sturen, had een paar mijl gescheeld. Ingeborg gaat koffie zetten! De wind blijft rond de 12 tot 15 knopen schommelen. Dat mag ook niet meer worden. Godver! Ik zie de wijzer uitschieten naar 17, 18 knopen. Ik had m’n bek moeten houden. Nou ja, als we straks bakboord uit gaan hebben we de wind en de golven achter en dan is al het leed geleden.

Tien voor half negen. Nog een klein mijltje, dan verlaten we de shipping lane. Ik doe vast 20 graden naar bakboord want wij zijn geen bedreiging meer voor de grote jongens en zij niet meer voor ons. Het is gruwelijk, grauw weer, de hele tijd al by the way, dus dat verhoogt de feestvreugde ook niet. Zwaar bewolkt. Jammer. Tisnietanders. Niet echt een zomergevoel. Nu we de drukke scheepvaartroutes achter ons hebben varen we redelijk rielekst schuinweg voor de golven uit, meer met de stroomrichting mee en de wind bakstag inkomend. Ik heb de stabilisatoren in de parkeerstand gezet om te kijken of het zonder gaat. We rollen iets meer maar het is uit te houden. We lopen nu 0,7 knoop sneller.

Half tien. Nog 4 mijl verwijderd van het begin van de diepwater route naar Duinkerken. De stroom is al gekenterd. Dat is een beetje teleurstellend, maar eigen schuld. Hadden we maar een uur eerder moeten vertrekken. De snelheid over de grond is 6 knopen of zelfs minder terwijl de log een snelheid van 7 knopen door het water aangeeft. Verdikkeme. Betekent wel dat de zee straks holler wordt. Je merkt het nu al een beetje. Pas na de Avant Port Ouest van Duinkerken kan het een beetje rustiger worden. We moeten nog een mijl of 17 en als straks de stroom echt gaat lopen kon het weleens een stief kwartiertje gaan duren voor we in Duinkerken zijn.

Tien uur. Bijna bij de DW route. Nog een halve mijl. Ergerlijk, die tegenstroom!

Kwart voor twaalf. Avant Port Ouest voorbij. Stroom tegen: 2,5 knopen (4 knopen over de grond is de snelheid). Niet fijn. Dit kost een hoop diesel. De hoogovens zijn in zicht en dat zal wel een tijdje zo blijven. Nog 6 mijl naar de breakwater van Duinkerken. Ik schat dat we om een uur of één tussen de pieren zitten.

Het viel mee: kwart voor één binnen. Nu toeren we in het rustige kanaal richting jachthaven Grand Large. Ik verwissel de Engelse gastenvlag voor de Franse. Ik krijg een zoute kont op het dak. Het is laagwater.

Kwart over een liggen we aan de lange steiger in Port du Grand Large. Ik zet de stuurstoel in de tv-stand en schrijf alle gegevens in het logboekje. Ing, we zijn thuis (Duinkerken is één van onze thuishavens, zie je).DSC_9501

DSC_9502

Tien voor vijf. We liggen tegenover het bureau du port, een tuinschuurtje dat ze op de steiger hebben neergezet, waarvoor weten we niet. Ik heb in het echte havenkantoor betaald met 60 munten van 50 cent. De havenmeester vond het prachtig. We gaan douchen in de daartoe bestemde fraaie ruimten want we moeten uit eten vanavond: moules frites met patat.

Goeie wifi hebben ze hier.

Gebeld met Joke en Willem. Zij hebben veel wind maar wij hier een stuk minder. Morgen en de dagen erna gaat het hier ook harder waaien uit het noorden. We hebben geen haast en blijven gewoon een paar dagen in Duinkerken.

Tien over negen. Lekker gegeten in het restaurant aan de haven. Lekkere mosseltjes en Ingeborg had een heerlijke brochette, een spies met vleesbrokken. Een dame blanche als dessert, was veel te veel maar wel lekker. Ook hier hebben we betaald met alleen maar munten. Dat zagen ze wel zitten daar. We zitten nu tv te kijken, naar een voetbalwedstrijd in het kader van de WK in Poetinland. Eigenlijk is het een anderhalf uur durende vechtpartij, prachtig. Prima ontvangst.

Tien voor elf. Change of plan. De ontwikkeling van het weerbeeld, bij nadere beschouwing, dicteert ons dat wij morgen spoorslags en als een haas gaan vertrekken om bij de Belgische kust weg te komen. De wind gaat naar het noorden en wordt na morgen niet mals en we hebben toch maar geen zin om hier zo lang te blijven rondhangen. Het plan is nu om snel de binnenlanden van Zeeland in te duiken en zodoende bij de afweging of we wel of niet varen onafhankelijk zullen zijn van het weer. Daartoe wordt de wekker op 04.00 uur gezet om morgen de volle porren stroom mee te hebben langs de Belgische kust en gaan wij nu naar bed. Welterusten. Het was een fijne, uitermate stabiele dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s