Woensdag, 20 juni 2018

Duinkerken – Veerse Meer (Mosselplaat)

Dag

Datum Wind Weer

Woensdag

20 juni 2018 ZW 3 – 4 Bf Grauw tot Vlissingen

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

04.15 uur 16.50 uur 16.784 (61,4) 3322,8 (7,1 uren)

Half vijf. Net tussen de pieren van Duinkerken uit, op weg naar de Trapegeer. We zijn vroeg vertrokken, kwart over vier. Het is nog donker. Dat vind ik eigenlijk niks, maar ja. Soms moet het een keertje als je wat wilt. Het is helder en het waait niet hard. Vluchten voor de komende noordenwinden. We zijn nog een beetje slaperig en kunnen niet goed naar buiten kijken door al die lampjes en schermpjes op het console. We varen wel de goeie kant op volgens mij.Tien over half vijf. Het begint een beetje lichter te worden aan de oostelijke horizon. Voor het eerst dat we echt in het donker zijn vertrokken, met dit schip, kan me niet herinneren dat dat eerder gebeurd is. Ik heb de stabilisatoren aan gedaan om niet te veel te slingeren, want dat veroorzaakt zeeziekte bij mij, in het donker. Dat vind ik maar niks. Zodra het licht is gaan weer uit, ik bedoel, dan klap ik ze weer in. Kijken hoe ver we komen vandaag. Dat is nog een open boek. Hangt af van de stroom. Die hebben we nu al een beetje mee: 6,8 tegen 6,1 knopen bij 1600 toeren.

DSC_9503

DSC_9505

Daar ligt België

Kwart voor negen. Blankenberge dwars. Wow! Dat gaat lekker! Zeer voorspoedig. We zien weinig van de kust. Vanaf de Trapegeer staat de koerslijn op de pieren van Zeebrugge en dan zit je een aardig eindje van de kust af. Het is nog steeds grauw en bewolkt. Het ziet er niet naar uit dat de zon vandaag nog gaat schijnen. Daar is geen kans op, denk ik. De havenhoofden van Zeebrugge zijn in zicht. Een groot passagiersschip vaart naar binnen, gevolgd door verschillende vrachtschepen. Verder op zee schuift een monsterlijk grote containerbak richting de Westerschelde, op weg naar Antwerpen (dat kan ik zien op de AIS: bestemming Antwerpen). Nog drie mijl naar Zeebrugge en dan nog twintig mijl te gaan langs de Belgische en Zeeuws Vlaamse kust. Daar ergens zullen we de stroom tegen krijgen. Nu nog steeds mee: 8 knopen tegen 6,6 bij 1700 toeren. Dat gaat goed. En we hebben net een bakkie koffie achter de kiezen, het tweede. Marijn is vandaag jarig. Om half acht hebben wij hem een bericht gestuurd, hopen maar dat ie dat vandaag ontvangt, daar in de Carieb.

Kwart voor tien. We zijn nu, na 5,5 uur varen, dwars van Knokke geraakt. Wie had dat gedacht zeg. Tistogniettegeloven. Dover – Vlissingen in twee dagen! Dat moet sneller kunnen.

Kwart over tien. Cadzand goed en wel gepasseerd. Ze hebben daar een nieuwe jachthaven. We zijn dus nu in Nederland. De zee is sinds Zeebrugge een stuk rustiger. Het waait wel harder; 13, 14 knopen wind uit het zuidwesten, komt van het land af.

DSC_9511

Er vaart een groot containerschip naast ons, de Hamburg Süd. Volgens de AIS is ie 0,19 mijl lang! Hij is zo groot dat de lengte niet meer in voeten maar in mijlen wordt uitgedrukt. Het moet niet gekker worden. Erg hard gaat ie niet meer want hij is aan het remmen voor het aan boord nemen van de loods uit Vlissingen, neem ik aan.

DSC_9510

We krijgen een derde bak koffie. De stroom staat nu tegen: 6 tegen 7 bij 1700 toeren. Dat verschil zal in negatieve zin nog wel groter worden, dus we zullen pas rond kwart voor één bij de sluis in Vlissingen arriveren. Zien we dan wel weer; eerst een bak koffie met een sprits van de Lidl.

Vijf voor half een. We liggen, met twee klassieke Engelse motorboten, te draaien in de kom voor de sluis van Vlissingen, wachtend op een schutting naar binnen. We moeten wachten op een lozing naar buiten. De zon is eindelijk doorgebroken.

DSC_9517

Ingeborg is de glassplinters uit het tapijt aan het stofzuigen. Die zijn op de valreep, tijdens het oversteken van de scheepvaartroute in de Westerschelde, daar terechtgekomen omdat ik de hekgolf van een containerschip dat alweer op volle snelheid lag niet zag aankomen. Alsof er een Urker visserstrawler langskwam! Er was geen tijd meer om te stabiliseren, anders was het niet gebeurd. Ik stond te sturen dus de stuurstoel achter mij ging ledig tegen de vlakte. Ook de tv kwam op zijn kop op de vloer terecht terwijl de mooie schemerlamp aan gruzelementen ging. Het ergste was de besteklade die we voorlopig niet meer kunnen gebruiken omdat het frontje is afgebroken bij het neerstorten. Het aanrecht zag zwart van de aarde uit een bloempot. Nog een mazzel dat we niet zijn gekapseisd, zo voelde het aan. 

DSC_9512

DSC_9513

DSC_9514

DSC_9516

Dat is me wat, zeg. We zijn door de sluis heen. De televisie doet het trouwens nog. Ik hoefde alleen de plastic randen terug te drukken op het chassis. Van binnen was er niks mis mee, da’s een voordeel van zo’n screen met een grote printplaat vergeleken met het buizentoestel van vroeger. We liggen nu, 13.00 uur, bij de Keersluisbrug te wachten op bediening. Daar is een klein steigertje, waar de Engelsen gingen liggen. Wij mochten tegen één van hen aan. Het zijn zogenaamde Dunkirk jachten, dat wil zeggen dat ze meegedaan hebben bij het evacueren van Engelse soldaten vanaf het strand van Duinkerken in 1940. De eigenaar vertelde spontaan het hele verhaal van zijn schip. Prachtig.

DSC_9522

Te 13.46 uur zou de brug draaien, tenminste dat dacht ik. Toen het zover was zei ik tegen de Engelsen: kom, we gooien los. Zij wilden ook naar Middelburg. Maar toen ik eenmaal voor de brug dreef werd ik op de marifoon terechtgewezen: meneer, dit is de Blauwe Golf komende van Middelburg en de brug gaat na hen meteen dicht, dus u mag er niet door. Pas om 14.46 uur bent u aan de beurt voor de Blauwe Golf naar Middelburg toe. Nieuwe regels! Dat krijg je als je met een almanak uit 2013 rondvaart. Wist ik veel. Dus ik zeg tegen die Engelsen, sorry, ga maar weer liggen. Zij namen het gemoedelijk op, zo zijn de (meeste) Engelsen.

Het scherm van de stabilisatoren heb ik uitgezet want we zijn weer op de binnenwateren. Zij hebben goede diensten verricht en mogen een tijdje uitrusten. Deze vakantie in ieder geval wel. Misschien op het IJsselmeer nog even.

Kwart voor drie. Motor gestart en door de brug heen. De volgende konden wij onderdoor, maar de rest niet. Zij werden gemaand zo dicht mogelijk met z’n allen bij de brug te gaan liggen om het wegverkeer niet te lang op te houden. Wij moesten langzamer varen voor de volgende brug, want die moest wel open voor ons en keken steeds achterom. Het pak schepen lieten ze wel 10 minuten voor de brug wachten! Daar ga je met je blauwe golf. Wij moesten dus ook wachten. Eenmaal door de laatste brug vóór het lange stuk naar Middelburg werd ons per marifoon geadviseerd 12 tot 14 kilometer per uur te varen anders zouden we de laatste brug in Middelburg niet halen! Wat een zooitje! Die Blauwe Golf werkt kennelijk nog niet zo goed.

Tien voor vier. De kom van Middelburg ingevaren en met de staart tussen de benen als een haas weer gemaakt dat we wegkwamen. Het bleek dat alle boten, een stuk of zeven en allemaal geen kleintjes, van onze “Golf” Middelburg in wilden en de haven lag vol. Een grote groep witte Engelse strijkbouten lagen tegen elkaar in de kom en achter de brug was het ook druk tot zeer druk. In de kom was nog 1 plekje waar een zeiljacht gauw inschoot. De havenmeester was in geen velden of wegen te bespeuren om een een ander te dirigeren. Wegwezen. Op naar het Veerse Meer. Wij wrongen ons tussen de wriemelende schepen uit, zonder schade, en voeren het kanaal weer op. Dat zal van de zomer wat worden, hierzo. In de gauwigheid zag ik dat de diesel bij Jos Boone 1,36 euro per liter kostte. Even twijfelde ik, maar toen dacht ik dat we maar beter met Anton van Meegen aan de Voorzaan in Zaandam een deal konden sluiten. Zaandam halen we nog wel op deze tank.

Vijf uur. Heb je je kaart er wel in, vraagt Ingeborg. Ik ben bezig de digitenne kast weer te installeren voor een betere tv-ontvangst. Kunnen we de wereldkampioenschappen voetballen kijken die op het landgoed van Poetin worden gehouden. Nee, ik probeer het eerst zonder, Ing. Ja, hij doet het nog, de TV! Tiseenwonder.

DSC_9525

DSC_9523

DSC_9524

We liggen op het Veerse Meer, aan de Mosselplaat, zo’n eilandje met bosjes erop en grasland en hier en daar een steiger of haventje zelfs. Wij liggen tegen een steiger aan de buitenkant van zo’n haventje, te bekomen van “De Blauwe Golf”. Je mag hier gratis liggen, maximaal 48 uur. Schuin aan de overkant ligt Veere, daar gaan we morgen of overmorgen boodschappen doen. We hebben nu geen haast meer, de vakantie kan beginnen. Tis hier fantasties. Wel jammer dat de steigers massief zijn ondergescheten door de omnivore duiven die ze ook wel zeemeeuwen noemen. Ik loop een paar keer heen en weer te stampen om ze te verjagen. Er is hier helemaal niemand. In de vakantieperiode kun je dat uitsluiten, moet je hier ook niet wezen, denk ik, als gepensioneerde rustzoeker. Er komt een sloep voorbij met allemaal roeiende vrouwelijke advocaten.

DSC_9529

We moeten nog nadenken wat we nu gaan doen. Blijven we hier, gaan we door met vakantie vieren of gaan we naar huis? Het is ook wel leuk om helemaal geen directe plannen te hebben maar van dag tot dag te leven. 

Weet je wat het punt is? Het is nu kwart over twaalf snags. We gaan maar naar bed. Op de Mosselplaat bij Veere. Halve maan. Als het goed is gaat het morgen heel hard waaien en somber weer worden. Dan liggen wij verwaaid. Het was een fijne dag.

DSC_9536

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s