Woensdag, 27 juni 2018

Mosselplaat – Vrouwenpolder

Dag

Datum Wind Weer

Woensdag

27 juni 2018 N 3 – 4 Bf Zonnig

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

10.30 uur 11.40 uur 16.788 (4 uren) 3324,5 (1,7 uren)

Tien voor twaalf. We gaan misschien wel even fietsen vanmiddag, richting Vrouwenpolder. Of morgen, want we moeten natuurlijk ook voetballen kijken. We liggen aan een ander steigertje in de noordwesthoek van het Veerse Meer, tegen de Veerse Gatdam aan. Mooie naam: Gatdam. We zijn hier nog nooit geweest. Het is hartstikke leuk hier wel; je kijkt tegen de dijk aan, dat is op zich al erg leuk, enne, we zien aan de steiger verderop een paar bootjes liggen en links van ons een strandje met allemaal huisjes en hokjes waar badgasten van tenue kunnen wisselen en andere dingen doen. Het is zonnig en door de wind niet warm, maar toch paraderen veel miniem of nauwelijks geklede personen van beiderlei kunne door het zand en voor de huisjes langs. Leuk hoor. Even luisteren, roept Ingeborg: wil je bij de koffie een saucijzenbroodje? Ja, ik wil bij de koffie een saucijzenbroodje; koffietijd en lunch inéén.

Vanmorgen zijn we water wezen tanken in de Gemeentelijke jachthaven van Kamperland, direct aan de bakboordzijde van de ingang van het kanaal naar het dorp. Daar was een zeer gastvrije havenmeester die voor we het wisten al een slang aan de kraan had gekoppeld en gemoedelijk met ons bleef babbelen over de verschillen tussen Noord Nederlanders en Zeeuwen. Er stond nauwelijks druk op de leiding maar dat kwam ons goed uit want we hadden de tijd en konden het waterpeil makkelijk controleren zonder dat het tot lekkages kwam. Verder vulden we voor de zekerheid alle emmers, flessen, containers, kannetjes, dozen en weet ik wat niet al. Oude tijden herleefden, ik moest terugdenken aan de bossen plastic 5 liter wijnflessen die we op de Middellandse Zee steeds vulden om tijden van droogte het hoofd te bieden (tijden die overigens nooit aanbraken, maar Ingeborg wilde daar niet aan; ze moest en zou flessen vullen. Lache man!). Desgevraagd waren wij voor het water niets verschuldigd.

En nu liggen we hier, na een genoeglijk half uurtje varen, aan het steigertje vlak achter een mooi Grouwster Vletje van een ouder stel (net zo oud als wij). De schipper hielp ons met aanleggen. Ik geloof dat ik ergens de grond een beetje raakte. Daar baal ik wel van eigenlijk: onze diepgang is makkelijk 1.40 meter en dat hoort eigenlijk niet voor een motorboot op de binnenmeertjes. Koffie dus, met een saucijzenbroodje.

Half vier. We hebben een uurtje of twee gewandeld. Vriendelijk (ik, want als je groet moet je ze aankijken, Ingeborg zei niks) de blote mensen groetend liepen wij over het betonnen pad richting Gatdam, vervolgens door het tunneltje onder de provinciale weg door richting Vrouwenpolder, het dorp.

IMAG0416

IMAG0419Maar we hadden het bij Breezand, een soort van Resort achter de duinen, al gezien en sloegen een pad in over het duin naar het Paviljoen Breezand. Vrouwenpolder was voor onze krakkemikkige knietjes een brug te ver en we wilden over het strand terug. En wat een strand was dat, zeg! Volgens mij het breedste strand van Nederland op een enkel stuk strand van de waddeneilanden na. Veel zand in ieder geval. Gelukkig was er een plankenpad voor de broodnodige stabiliteit.

IMAG0426

De noordwesthoek aan de Veerse Gatdam is een prachtig recreatiegebied waarin zout- en zoetwaterrecreanten elkaar en de natuur ontmoeten in een door de mens gecreëerde en door diezelfde natuur vervolmaakte ambiance; de ontmoeting wordt geïnduceerd door de dam over te steken, naar gene zijde dan wel weer naar deze, van zoet naar zout en vice versa, van asfalt naar zand en schelpsneden tussen de tenen.

Echt, ik bedenk het zelf, komt niet uit een folder! Zo voel je het gewoon, als je daar loopt, kan er ook niks aan doen. Op de dijk nog een fotootje van ons schip, eenzaam in de verte. Met de voeten door het water van het Veerse Meer sjokten we terug. Het strandje was al minder druk bezet met badgasten. Een paar kindertjes waren op onze steiger krabbetjes aan het vangen.

IMAG0428

IMAG0430

We liggen hier gezellig, we liggen hier tevree. Het waait inmiddels als de pieten, de wind op kop. We houden het hier ook wel een weekje uit als er met de windrichting geen rare dingen gebeuren tenminste. Maar een factor is wel dat de zomervakanties naderen, dan moet je hier niet zijn, vrees ik. Op dat brede strand was het nu nog niet druk, opvallend genoeg. We gaan voetballen kijken!

Kwart voor tien. We zitten voetballen te kijken, d.w.z. ik kijk en Ingeborg puzzelt. Ik heb daarstraks een eind gewandeld in mijn eentje, de andere kant op langs de kustlijn van het Veerse Meer. Het is een schitterend wandelgebied hier: een mooi pad langs de waterkant en een heel eind verderop een slingerend weggetje door een flink bebost stuk land, met een camping, naar de weg die leidt naar Vrouwenpolder en de rest van de wereld. Goed te fietsen ook. Heel rustiek.

IMAG0433

Voor de rest beleven we geen flikker, dat moet gezegd. Tussen de doelpunten door is een voetbalwedstrijd niks aan; een hoop crimineel gedrag dat onbestraft blijft en dat is op zichzelf ook bijzonder om naar te kijken. Brazilië wint van Servië, maar alleen omdat het gebruik van wapens tijdens de wedstrijd niet is toegestaan.

Willem belde ons vanaf de Laga. Even bijpraten. Ze liggen in Hals, in de Kop van Jutland (hahahaha) precies op de plek waar wij met onze boot lagen in 2016. De opgelegde IJsbrekers liggen er ook nog. Van die vakantie heb ik niks opgeschreven dus laat ik hier de ijsbrekers zien. Fijn.

DSC_1963

Tis tien voor twaalf. We hebben naar Eva Jinek gekeken en nu gaan we naar bed. De maan schijnt volop omdat ie vol is nu. Een prachtgezicht. Gaap. We gaan alweer naar bed. Je wordt er doodziek van, je moet iedere keer naar bed. Zucht. Ingeborg vraagt of we vegetariër moeten worden. Waar dat nou weer vandaan komt weet ik niet, maar naar mijn antwoord hoeft men niet te raden. Morgen weer een dag. 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s