Donderdag, 28 juni 2018

Vrouwenpolder – Volkeraksluis

Dag

Datum Wind Weer

Donderdag

28 juni 2018 Pittig Zonnig

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

07.15 uur 15.30 uur ? plm. 8 uren

Tien over zeven. Ik ben op. Wakker bedoel ik. We liggen aan lagerwal. De wind is geruimd en nu liggen we te klotsen tegen de steiger. Vind ik niet leuk. Ik denk dat we vandaag wel weggaan van hier, maar daar moeten we nog krijgsraad over houden.

Half acht. We zijn afgestoten van de steiger, van de Gatdam weg. Bij het wegvaren moest ik een tandje bij zetten om de kiel los te varen van een ondiep deel. Inmiddels hebben we Veere weer dwars, nu aan stuurboord. Het stadje ligt er tamelijk fotogeniek bij, met die rij palen als golfbreker aan de stuurboordzijde van de haveningang.

DSC_9620

Het is bijna half tien. De eerste kop koffie is achter de kiezen. We zijn Kortgene gepasseerd; dan is de Zandkreeksluis niet veraf meer. De laatste tonnen schuiven langs ons heen. Ik hoop maar dat we na de sluis nog wat stroom mee hebben, liefst tot aan de Krammersluis. Dat zou fijn zijn. Tot nu is de tocht zonder een noemenswaardige voorval verlopen. Onderweg herkenden we de plek waar we ooit eens hebben gedoken met de duikvereniging (Trilobiet). Een piepklein haventje met een pier. Ik kan me de duik niet meer herinneren. Misschien heb ik wel niet gedoken.

DSC_9625

Het was leuk op het Veersche Meer. Waar is nou die sluis? vraagt Ingeborg. Daar, bij die brug daar, zeg ik. Zie je daar die klep niet openstaan? Oh ja, nou zie ik hem, zegt zij. We moeten nog de bocht om, hoor, tijd zat voor een tweede bakkie, zeg ik. Nou, mooi niet, zegt zij. We laten het Veersche Meer achter ons. Ik probeer Arnold te bellen, van DMS; wellicht dat ie nu we in de buurt zijn naar ons toe kan komen om te kijken naar de alarmmelding, die we overigens al tijden niet meer hebben gekregen. Nu ik erover nadenk is dat niet zo gek als je de stabilisatoren niet (meer) gebruikt. Het lukt me niet hem te bereiken.

Tien over tien. We varen nu het gat uit achter de Zandkreeksluis. Zandkreek heet het hier heel toepasselijk, die sluis is natuurlijk naar die kreek vernoemd! Het is erg laag water, maar het stroomt nog lekker naar buiten, dus het wordt nog lager en met enig geluk kunnen we flink profiteren van de stroom mee. Het is volle maan,  bijna springtij dus trekt ie nog wel even door. Dat heb ik per ongeluk goed uitgekiend zeg! Ook het weer is mooi, hadden we ook niet naar gekeken, ook goed uitgekiend dus. Het waait wel weer pittig.

DSC_9628

Vijf voor half twaalf. Zojuist kruiste de Wing V de koerslijn op 22 april van de heenreis van deze vakantie! Een gedenkwaardig moment. De cirkel is rond op de Keeten in Zeeland! Dat is nog niet eens zo lang geleden dat we met Cees en Anneke vanaf de Volkeraksluis op pad gingen. Een verdomd korte vakantie was dit. Afijn, we zijn er nog niet, indachtig het Oud-Hollandsche gezegde: je moet je lekke drinkwatertank niet verkopen vóór je bij de reparateur ligt (want je hebt soms nog het beetje water nodig, dat onderin blijft staan)!

Het is niet bijzonder druk op het water. Dat valt alleszins mee als je bedenkt dat delen van Nederland al volop met vakantie zijn. Ook bij de Krammersluis waren er geen problemen. Saai hoor.

Tien voor half vier. We liggen aan de binnenkant van de remming aan de zuidzijde van de Volkeraksluis. Een prachtplek en geheel graties, ik kan het niet genoeg benadrukken. Plaats genoeg. Het is hier bloedheet. Met het uitzetbare voorraam geheel open tocht het lekker door. Gelukkig staat er wind. Daar mogen we blij mee zijn. Jammer van het eeuwigdurende verkeersgeraas op het Hellegatsplein, waar dit sluizencomplex deel van uit maakt. Met deze noordoostenwind liggen we significant in de geluidsbaan van het gemotoriseerde geweld boven ons. Geeft niet, dat hoort erbij in Nederland. Hèhè, daar liggen we dan. Morgen naar huis. Moet te doen zijn in een dag. Maar willen wij dat ook?! Tijd voor een borrel nu. We hebben nog niks gehad, dus water en een borrel en een komkommertje met Zeeuwse mosterdsaus en een kruidig kaasje.

Vijf uur. We (ik) zitten voetbal te kijken. Senegal – Colombia. Wanneer krijg je dat nou te zien? Nou dan! Fijne wedstrijd in een warme ambiance (ik glij zowat van mijn stuurstoel). Lekker. Ingeborg heeft lekker liggen slapen op de bank. Zelf vindt ze van niet, werd brak wakker zei zij. Ach wat moet je. In die bloedhitte wandelen op de kale dam is nauwelijks een optie.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s