Vrijdag, 29 juni 2018

Volkeraksluis – Alphen a/d Rijn (Aar-kanaal)

Dag

Datum Wind Weer

Vrijdag

29 juni 2018 Nog steeds pittig, 4 Bf uit het noorden Zonnig

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

07.30 uur 17.45 uur ? 9 uren

Half acht losgegooid bij de Volkeraksluis, na een goede nachtrust achter de remming, ondanks de warmte. Moeten nog even wachten tot de deur opengaat. Oh, kijk daar gaat ie al. Geheel allenig liggen we in de reusachtige sluis. Vooral hoog is ie; hebben wij niet meer nodig met ons kleine mastje.

Te acht uur varen we de sluis uit het Hollandsch Diep op. Het waait pittig, 13 à 14 knopen  wind uit het noorden. Achter de rode tonnen varen we naar het oosten, recht tegen de zon in.

Tien over half elf. We zijn bij Dordrecht. Onder de grote verkeersbruggen varen we nu. Heerlijk, we kunnen tot Gouda doortuffen zonder ons iets van bruggen te hoeven aantrekken. Is dat even fijn!?

DSC_9636

Het beroemde obstakel in Dordrecht. Voor ons is het alsof ie niet meer bestaat.

DSC_9640

De Dordtse toren van Pisa.

We varen op de Oude Maas, Dordrecht aan stuurboord. Een klein stukje stroom tegen richting De Noord. We hopen hem daar weer mee te krijgen ergens. Het is druk met beroepsscheepvaart, maar dat levert geen problemen op. Goed stuurboord wal houden en recht oversteken van de Oude Maas af De Noord in is het devies (ik lijk wel een padvinder).

Tien voor half twaalf. De Alblasserdam brug zijn we gepasseerd. Fotootjes maken van een prachtig megajacht dat in de haven bij Oceanco ligt te wachten op aflevering aan de eigenaar. Zijn nu halverwege De Noord. Het gaat hard: 6,6 knopen over de grond en 5 door het water bij 1200 toeren; we hebben de stroom dus mee. Een zuinige gang van zaken, qua stoken, en dat vinden wij fijn, daar zijn wij tevreden mee.

DSC_9644

Ook de Alblasserdambrug levert geen problemen meer op.

DSC_9648

Mooi stukje werkgelegenheid.

Kwart voor twaalf draaien we De Noord uit, de Nieuwe Maas op, stroom mee, richting Rotterdam. Bij de werven van IHC aan stuurboord ligt dat aan het brein van een religieus fanaat ontsproten wangedrocht, genaamd de Ark van Noach, weg te rotten onder het wakend oog van een giraf op de boeg. Op het achterdek stond er ook eentje te koekeloeren geloof ik. Niet zo lang geleden veroorzaakte het ding tijdens een storm  behoorlijk wat schade in de jachthaven van Urk. Dit gebeurde natuurlijk op uitnodiging en onder auspiciën van Urk zelf, dat spreekt.

DSC_9653

Tsja, wat moet je ermee?

DSC_9658

Rotterdam in zicht

DSC_9659

Algerabrug en stormvloedkering Hollandse IJssel, het oudste kunstwerk van de Deltawerken (1958)

Kwart over twee. Sluis uit bij Gouda. We hebben een paar genoeglijke vaaruurtjes beleefd op de ons inmiddels vertrouwde Hollandse IJssel; het blijft een mooi vaarwater. Het was niet echt druk met plezierbootjes en ook met de beroepsvaart viel het mee. We meren voorbij de spoorbrug aan bakboord af, op het verste puntje van de wachtsteigers zodat we niemand in de weg liggen. Hier kunnen we mooi de nacht doorbrengen, dachten wij. Deden we vroeger ook.

16.00 uur. We vertrekken halsoverkop! We zijn ons werkelijk de pleuris geschrokken. Een containerschip van 3000 ton plus, komende van Waddinxveen scheurde op vijf centimeter afstand van ons berghout langs. Hij voer zeker 12 kilometer per uur, als het niet meer was. Hij deed dit omdat van de andere kant ook een containerschip kwam en zij passeerden elkaar exact op de plek waar wij afgemeerd lagen. Ik dacht dat ik het bestierf, ontzet starend naar die langs flitsende stalen wand van 110 meter. In een reflex heb ik als een debiel de schipper uit staan schelden en hij heeft het gehoord want hij draaide zich om in zijn stuurhuis om te zien waar dat gekrijs vandaan kwam. Vervolgens haalde hij zijn schouders op en vervolgde zijn weg, gelijk heeft ie. Binnen de minuut waren we los. Dit is geen veilige overnachtingsplek meer, niet met die toegenomen afmetingen van schepen die toch door deze sloot willen. Pffff. Wegwezen!

Achter de Arwi, dat is het andere schip dat mede verantwoordelijk was voor onze benarde mangel-situatie, varen wij verder richting Alphen aan de Rijn. Het gaat heel langzaam want de schipper heeft bepaald geen haast: we lopen tussen de 3,6 knopen! Hij zou harder kunnen, maar moet dan steeds afstoppen voor de werkzaamheden die momenteel hier, tussen Waddinxveen en Boskoop, aan het kanaal worden verricht. Ik kan hem wel voorbijlopen maar dat heeft geen nut want die hefbruggen blijven toch wachten op de Arwi en dan zit ik liever achter dan voor hem. Ik hoop dat we voor donker het Brasemer Meer bereiken. Daar kunnen we in de vrije ruimte ankeren.

Vijf over vijf. Niet ver van Alphen zagen we een reiger aan de kant staan. Hij leek net een potloodventer want hij had zijn vleugels wijd uitstaan. Met een uitgezakte houding, buik naar voren, stond ie daar met zijn keel te “lellen”, prachtig! Hij had het waarschijnlijk erg warm.

DSC_9662

Had het moeten filmen.

17.45 uur. Aarkanaal. Op een gratis plek langs de oever, speciaal voor bootjes, tussen allerlei andere bootjes liggen wij. Prachtige plek. Geen voorzieningen, alleen een vuilnisbak een eind verderop. We kwamen zomaar op het idee om eens onder die brug door te varen, dat kanaal op, want dat kan nu! Dat wordt een avondje voetbal kijken. Het was een fijne dag.

DSC_9663

Heel veel vrije ligplaatsen, nooit geweten.

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s