Zondag, 1 juli 2018

Alphen a/d Rijn (Aar-kanaal) – De Hoef (Kromme Mijdrecht)

Dag

Datum Wind Weer

Zondag

1 juli 2018 NO 4 – 5 Bf Zonnig

Vertrek

Aankomst Logstand

Motoruren

09.30 uur des middags ? plm. 5 uren of zo, misschien 6

Kwart voor tien. We zijn weer onderweg en de Zegerbrug gepasseerd. Het is nog steeds prachtig zomerweer. De wind is gedraaid naar het noordoosten en het waait pittig door. We varen beschut achter de bomen langs de rechteroever. Het is hier fantastisch. We zijn zojuist tot de slotsom gekomen dat alleen al het Aarkanaal meer meters ligplaats voor de pleziervaart beschikbaar heeft dan waar men op de gehele route tussen Gent en Parijs slechts van kan dromen.

Vrolijk vervolgen wij onze weg over het Aarkanaal langs Ter Aar en door de brug bij Papenveer, waarna wij arriveren bij een sluisje op de driesprong van Drecht, Aarkanaal en de Amstel.

DSC_9669

Ter Aar

Het is er tamelijk druk, dat wordt een volle sluis. Veel wandelaars en fietsers ook die op de sluis oversteken. Wij gaan door het sluisje de Amstel op. We hebben met Linda, die in Mijdrecht woont, afgesproken dat we zullen proberen zo dicht mogelijk bij haar in de buurt te komen, zodat ze ons morgenochtend per fiets even kan komen bezoeken. Het sluisje neem ik niet zonder slag of stoot: ik ben aan het stuntelen met achteruitslaan en met de boegschroef, je houdt het niet voor mogelijk na zoveel oefening. Onze boot is voor dit soort sluisjes een maatje te groot, vooral als het druk is met sloepen. Gelukkig loopt het goed af. We hebben veel bekijks op de sluis, ik sta er gekleurd op.

Schermafbeelding 2018-10-21 om 11.34.49

Achter de sluis is een theetuin

De sluiswachter bedient naast het sluisje diverse bruggen in de (wijde) omgeving en rijdt daarvoor heel wat af in zijn autootje; hij heeft het er maar druk mee. Op de Amstel varen wij in konvooi en moeten bij de enige brug (bij Vrouwenakker), die we tegenkomen voor we de Kromme Mijdrecht indraaien, erg lang wachten tot de brugwachter er is. Niemand klaagt, hij doet zijn best. De Amstel is prachtig en bochtig. We varen tot iets voorbij Vrouwenakker precies op de grens tussen Noord- en Zuid-holland. Daarna vormt de Amstel de grens tussen Noord-holland en Utrecht.

Na enige tijd plokkeren wij met een scherpe bocht stuurboord uit de Kromme Mijdrecht in, een stuk smaller water dan de Amstel, maar volgens de gegevens moet het kunnen. Aan het begin meteen aan stuurboord een prachtige aanlegplaats, waar je niet op de kant kunt, die moeten we onthouden. Al gauw komt een nauw gaatje in zicht in de vorm van een waterkering, waar we aan beide kanten niet veel ruimte overhouden, maar zonder iets te raken wordt ie “genomen”.

Schermafbeelding 2018-10-21 om 11.27.49

’t ken net.

Vóór De Hoef komen we nog 1 brug tegen. Het is er ontiegelijk druk, er schijnt een soort marathon/prestatieloop aan de gang te zijn. Er liggen meer bootjes te wachten. Eenmaal door de brug varen we heel langzaam door met aan onze linkerhand op de Oostzijde (zo heet dat daar) een gekrioel van hardlopers en toeschouwers. Gezellig hoor. Dat blijft zo over de hele lengte van het dorp De Hoef, dat een lintbebouwing (met een klein “kerntje”) heeft langs de polderdijk. Op de grens van het dorp in het zuiden zien we een plek die je met enige moeite kan beschouwen als een aanlegplaats en er ligt niemand. Ik keer de boot en druk hem met geweld in de bagger. We leggen de boot vast met een lijn om het grensbord en ik sla pennen in het dijklichaam, want bolders of iets dergelijks zijn er niet. Klaar, we liggen.

Schermafbeelding 2018-10-21 om 11.25.27

Daar lagen wij.

De hele middag blijft het een drukte van belang op de dijk met hardlopers en hardloopsters in alle soorten en maten. Leuk hoor, hier gebeurt tenminste iets! Vlak achter ons is het keerpunt, dus we liggen strategisch goed.

En toen werd het avond en gingen we eten en naar bed, hier aan de Oostzijde in De Hoef. Morgen onze laatste vakantiedag, als het ware. Deze was toch wel erg fijn hoor.

PS. De foto’s zijn van Google Earth geplukt.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s