Donderdag, 27 december 2018

Ilpendam

Probeer maar eens op derde kerstdag, met de roes van de eerste twee nog in je kop, wat er zich op en na de derde van juli 2018 afspeelde terug te halen. Dat is geen kleinigheid. Toch ga ik het proberen want het is al te lang geleden dat ik iets schreef in dit weblog. Straks raak ik nog lezertjes kwijt en dat wil ik niet.

Twee juli dit jaar was de dag dat we van onze mooie boottocht naar Parijs en Engeland terugkeerden. Die 11 weken durende vakantie was voor ons gevoel nogal kort. Meestal proberen we meer dan drie maanden weg te blijven, maar dat lukte dit jaar door diverse oorzaken niet. Eén van die oorzaken was een lekkende drinkwatertank. Dat zat ons uiteindelijk zo dwars, dat de lol er een beetje af ging. Daarom besloten we midden in het vaarseizoen naar dit probleem te laten kijken en wel bij jachtwerf Nicolaas Witsen in Alkmaar. Wij dachten dat ze het dan niet zo druk zouden hebben en dat we al gauw vrolijk weer verder konden. Whatamistaketomake.

Dat was dus precies wat we gingen doen op 3 juli 2018: naar Alkmaar. Ik had al telefonisch afgesproken met de baas daar, Remon. Rond een uur of één zouden we er zijn. We lagen in het haventje van Willem en Joke in Zaandam en die ochtend vertrokken we rond half acht om via de Zaan naar Alkmaar te varen. De tocht verliep zonder hindernissen en wij meerden bijtijds af op de driesprong in het Noord Hollands kanaal waar Nic. Witsen gevestigd is. Om een uur of 13.00 uur kwam Remon met een collega de “schade” opnemen. De conclusie was dat de tank in zijn geheel moest worden vervangen omdat reparatie te ingewikkeld was en net zoveel zou gaan kosten als een nieuwe tank van kunststof. Bovendien moest de gehele keukenvloer eruit gezaagd worden, anders kon de tank niet verwijderd worden. Dat klonk plausibel maar het zag er naar uit dat de hele operatie een prijzige zou worden. Ik besloot een claim in te dienen bij mijn verzekeringsmaatschappij, misschien dat er argumenten waren voor geheel of gedeeltelijke vergoeding van de kosten. We spraken met Remon af de boot op maandag16 juli bij de werf te brengen opdat een begin kon worden gemaakt met de werkzaamheden. 

Diezelfde middag, 3 juli, voeren wij terug naar Zaandam, waar we de nacht doorbrachten. De volgende ochtend voeren we naar Edam, na eerst 914 liter diesel te hebben getankt bij de bunkerboot van Anton van Megen in de Voorzaan. Wat mij van die tocht vooral is bijgebleven, is de gruwelijke hoeveelheid groenvoer in het Markermeer, die wij regelmatig moesten zien kwijt te raken door achteruit te slaan. Een regelrecht drama.

Gelukkig hadden we bij onze vereniging voor het eerst de beschikking over een eigen ligplaats waar we zo in konden. Jammer dat we daar in 2018 maar 10 dagen gebruik van hebben gemaakt, maar dat is allemaal “eigen keus”. Ik heb begrepen dat de “verhuur” van onze box het afgelopen seizoen is tegengevallen.

Op  zaterdag 14 juli vertrokken we vroeg in de morgen uit Edam, via Amsterdam en de Willem I sluis door het Noord-Hollands kanaal naar Purmerend waar we een mooie ligplaats hadden achter de sluis, aan de nieuwe steigers in de kom. Onderweg heb ik een paar fotootjes gemaakt op het Noord Hollands kanaal, bij het Schouw en tijdens de passage van Ilpendam, onze woonplaats.

DSC_9722

Het Schouw – Driesprong. Rechtdoor de Broekervaart en bakboord uit het Noord Hollands kanaal richting Ilpendam en Purmerend

DSC_9727

Ilpendam

DSC_9731

Idem

DSC_9733

Het Pontje van Ilpendam

IMAG0434

Aan de steiger in Purmerend

IMAG0436

Idem – op de achtergrond de sluis

De volgende ochtend wandelden wij met onze zwemspullen naar het Leeghwater zwembad waar we heerlijk met de duikvereniging Trilobiet hebben deelgenomen aan de zwem- en duiktraining. Ach, wat een genot. Alhoewel wij wel merkten steeds minder goed te kunnen voldoen aan de eisen die de trainer van de dag aan iedereen stelt. De leeftijd begint ons parten te spelen, maar ook onze leefstijl zal er iets mee te maken hebben. 

Te 12.30 uur vertrokken we uit Purmerend en voeren over het Noord Hollands Kanaal naar het noorden. We passeerden prachtige plekken, zoals Spijkerboor, Oost- en West-Graftdijk, terwijl de temperatuur steeg. De tropische zomer hield maar aan. Zulk zweten, heerlijk! Te 15.25 uur legden wij aan bij Nic. Witsen, pal op de kop van de werf, naast de botenhelling. Daar wachtten wij op de dingen die komen gingen. Wat ons direct zorgen baarde was de gigantische meeuwenkolonie, met heel veel jongen, die zich kennelijk bijzonder thuis voelde op deze werf.

De volgende dag kwam Remon met de timmerman kijken naar de te ondernemen werkzaamheden. Ik had de afgelopen twee weken al contact gehad met de verzekeringsmaatschappij maar nog geen uitsluitsel gekregen. Desalniettemin hebben wij na de uiteenzetting van Remon het definitieve besluit genomen om in ieder geval de boel in orde te laten maken. Hopende dat de meeuwen ons schip de komende tijd niet al te massief onder zouden schijten, stapten wij de volgende dag op onze plooi-fietsjes met trapondersteuning naar Edam, waar we de auto op de parkeerplaats hadden achtergelaten. Jammer was wel dat vlak voor Edam de trapondersteuning het begaf. De accu’s waren dood.

In die week werd de lekke watertank uit de boot gesloopt. Dat had heel wat voeten in aarde hebben wij wel begrepen. De keukenvloer moest in zijn geheel eruit worden gezaagd, waarna de 700 liter-tank ook in stukken kon worden gezaagd en met veel mankracht uit het schip getild. Vrijwel alle lasnaden waren verroest door verkeerde behandeling van de oorspronkelijke bouwer. Erg jammer. De bodem van het schip onder de tank vertoonde ook aardig wat roestplekken die door vakman Ab, speciaal voor dit soort klussen, werden verwijderd en van diverse lagen twee-componenten primer voorzien. De foto’s vertellen een duidelijk verhaal.

DSC_9735

De boel reeds uiteengereten

DSC_9737

Te erg voor woorden

DSC_9742

We zijn er nog op tijd bij

DSC_9751

Een triest totaalplaatje

DSC_9773

Zo knapt het alweer aardig op

Nu pas konden de maten worden genomen voor een nieuwe tank. De werf bestelde deze bij een tanken-fabriek in het oosten van het land. Het zou een tweedelige (in verband met de montage) tank worden van HDPE, een sterke voor dit doel geschikte kunststof. De beloofde levertijd van een paar weken bleek door vakanties en bezettingsproblemen niet waar te kunnen worden gemaakt en toen de tank eindelijk kwam (wij hebben hem niet gezien overigens) klopten de maten niet en bij tweede levering keurde Remon de kwaliteit van het las- en lijmwerk af. Van de verzekering kregen we de mededeling dat de kosten van de tank niet worden vergoed, maar de overige kosten wel. Dit verzachtte ons leed enigszins. 

Ondertussen lag de boot daar maar voor de kant in het Noord Hollands kanaal, met veel scheepvaartverkeer, vooral van plezierbootjes, want het seizoen was in volle gang. Enige angst voor aanvaring-schade hadden wij al die tijd wel. Daarnaast  hebben wij geprobeerd de boot te beschermen met touwtjes en dekzeilen, tegen de meeuwen die onze boot zagen als een prachtig rust- en lustoord en als openbaar toilet. De werf vertelde ons dat ze er niks tegen konden doen omdat die krengen beschermd zijn (!). Lelijke vlekken op het verfwerk waren niet te voorkomen en moeilijk (of niet) weg te krijgen. Het was kennelijk tijdelijk, de overlast van die beesten, want midden september waren ze verdwenen.

DSC_9752

Die touwtjes haalden niks uit, later gingen de dekzeilen erop

DSC_9753

Op 18 september ging de boot de kant op en de loods in, zodat Niels de timmerman dan alvast maar kon beginnen met het restaureren van de vloer (nieuw lijstwerk, lakken etc.) zodanig dat de tank, als die kwam, naderhand ingebouwd kon worden. Ik had er een hard hoofd in, maar dat was onterecht: Niels heeft uitermate fraai scheepstimmerwerk geleverd. 

DSC_9842

Niels aan het werk

DSC_9845

DSC_9835

Zelf gingen we ook maar een beetje poetsen

DSC_9840

Ingeborg dus ook

Uiteindelijk kwam het er op neer dat de boot bij Nic. Witsen in de winterstalling zou blijven zodat men op zijn gemak de diverse werkzaamheden kon uitvoeren. Want er kwam nog het een en ander bij, zie je. Zo besloten we meteen maar het onderwaterschip door Ab kaal te laten halen en van een nieuw verfsysteem te laten voorzien. Dat werk is inmiddels klaar en ook de vloer is dus klaar, maar alles blijft open liggen tot de nieuwe watertank er is. Ikzelf heb het onderwaterschip in de anti-fouling gezet. Mooi rood is niet lelijk. Ik moet nog een tweede laag aanbrengen.

IMAG0504

Kaal 1

IMAG0501

Kaal 2

IMAG0500

Ingeborg en Ab

DSC_9982

Een nieuwe dikke ondergrond

DSC_9987

DSC_9988

De eerste laag zit er op

DSC_9990

En zo staat ie er voorlopig bij

En dat is dus de stand van zaken, op heden. Van de voorgenomen tochtjes in het naseizoen en met Kerst en Oud en Nieuw naar Terschelling kwam helaas niets terecht. Scheelt wel een hoop diesel, een schrale troost. Volgens Remon komt in januari (2019 dus) de nieuwe watertank zodat ik er alle vertrouwen in heb dat we begin april weer kunnen varen!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

7 reacties op Donderdag, 27 december 2018

 1. Nelly van vliet zegt:

  Hallo wingiv gelezen in joop zijn blog dat jullie weer aan het varen zijn , komen er nog nieuwe verhalen .?

  Like

 2. Dirk Dijkstra zegt:

  Bekend fenomeen……Roest! Bij mij is voor een paar centen het halve vlak vernieuwd door ditzelfde fenomeen.

  Liked by 1 persoon

 3. Wolschrijn zegt:

  Ziet er weer gelikt uit jammer dat je niet op terschelling bent want het is hier weer fantastisch groetjes Joke en willem

  Liked by 1 persoon

 4. Peter Schellinger zegt:

  Je zult het weten dat je een bootje hebt. Gezellige jaarwisseling. Metty en Peter

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Ja, Metty en Peter, zucht, ik hoop dat zulk soort zaken jullie bespaard blijft. Groetjes en jullie ook een prettige jaarwisseling.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s