Woensdag, 17 juli 2019

Nije Kruzpolle – Pikmeer (Marrekrite ligplek op het Pikmeer bij Grou)

Dag Datum Wind Weer
Woensdag 17 juli 2019 Geen sogges bewolkt, later in de middag zon
Vertrek Aankomst Logstand Motoruren
08.15 uur 12.00 uur 17.229 3454,9

Zeven over acht. Hou het netjes! schreeuwt Ingeborg op de achtergrond (vanuit bed), als ik in de voice recorder begin te praten. Verdomme. Ik voel me meteen beknot en gecensureerd in mijn vrije meningsuiting. 

We gaan zo weg. Ik heb zoëven een stukje op het internet gezet. Ben al een tijdje op. Goed geslapen trouwens. Het was een maan overgoten nacht, wat een pracht. Ik heb net even in de machinekamer gekeken: all is well. De smeerolie is op peil gebleven, het schroefaswater in de bilge bleef binnen de perken en de snaren van de diverse dynamo’s staan over het algemeen naar mijn mening nog strak genoeg. Over eentje (van de 150 amp. dynamo) heb ik overigens wat twijfels. Dat is raar want de andere snaar van deze dynamo, die dus twéé snaren op de pulley heeft, lijkt strakker te staan. Misschien verbeeld ik het mij. Daar moet Willem maar even naar kijken. 

Het is volkomen windstil, we kunnen niet zeilen. Sowieso niet. Ik haal het anker op en spuit ondertussen de ketting schoon met de dekwaspomp. Wat een bagger komt er vanaf, niet te geloven. Ingeborg stuurt de Wing V naar de vaargeul terwijl ik bezig ben.

Kwart voor negen. Het is heerlijk varen op de Fluessen, zo in de vroege ochtend. Nog steeds helemaal stil, qua wind. Een enkel schip komt ons tegemoet in de zich vóór ons uitstrekkende vaargeul met de rode en groene tonnetjes op een rij tot zover het oog reikt. Het is op dit tijdstip net een gladde maar lege race-baan vanaf de Morra tot aan Heech by de Mar, omgeven door met boerderijen bespikkelde groene vergezichten, die wacht op de verkeersdeelnemers. Wij testen met 5 knopen het circuit, lache man. Even een fotootje maken van de tonnetjes, kijken of dat lukt.

Negen uur. We snijden als een mes door de spiegel die het meer nog steeds is. Ik zet een bakkie koffie voor ons beiden. Werd tijd. Heeg nadert.  Ingeborg amuseert zich op de kajuitbank met een tablet-gerelateerd spel en stelt het bijzonder op prijs dat ik de honneurs van het koffiezetten waarneem. Dat kan ook omdat er nog steeds nauwelijks scheepvaart-verkeer is. Ik moet namelijk drie treedjes naar beneden, de keuken oftewel de kombuis in om koffie te pakken, water in de waterkoker te doen, eierkoeken van de Deen in tweeën te snijden (ja, wat dacht je, dat we ieder een hele namen? Echt niet!!), kokend water opgieten en de boel serveren. Dat houdt een mens bezig tot het moment dat ie de “Jelte Sleat” in draait.

Tien voor tien. We gaan links uit de flank, bakboord uit dus vanaf de Jelte Sloot het prinses Margriet kanaal op, richting Sneekermeer. 

Kwart over tien. Uitwellingerga gepasseerd. De drukte op het kanaal valt erg mee. Slechts een enkel binnenvaartschip loopt ons op of komt ons tegemoet. Ik hou de snelheid op 5 knopen, bij 1200 tot 1300 toeren. Het is opvallend dat de snelheid afhankelijk is van de diepte van het vaarwater, dat wou ik maar eens gezegd hebben. 

Te 11.00 uur gaat de zon schijnen! Is dat fijn or what?

Te 12.00 uur maken we vast achter de Laga op het Pikmeer, dat wil zeggen in een soort sloot achter een eiland in het Pikmeer. Daar hebben we al eerder gelegen en ook nu is het een feest der herkenning.

Joke heeft binnen de kortste keren de koffie klaar en het uitwisselen van ervaringen, verhalen en dergelijke kan beginnen! Het wordt een heel gezellige middag, waarbij ik met Willem o.a. mogelijke projecten (aan ons schip) bespreek.

Op geheel natuurlijke wijze glijden wij de vooravond in met nootjes, kaasjes, vastmakertjes, stories of the old days en het uitwisselen van medische ervaringen.  Recentelijk heb ik bijvoorbeeld een colonoscopie ondergaan. Niks bijzonders, maar er zit humor in. Is iemand bekend met de uitwerking van het voor die ingreep benodigde voorbereidende middel Moviprep? Ik zou er een avondvullend programma van kunnen maken. Lache man (om maar wat te noemen: van de medische staf kreeg ik een compliment over de uitermate schone staat waarin zij mijn ingewanden aantroffen). Ik zou nog meer quotes over dit onderwerp kunnen maken maar zelfs ik zet er nu maar zelfcensuur op. Ik durf niet. Ik wor oud. Het bereiden van een fatsoenlijke maaltijd schoot er bij in vandaag.

Saves keken wij, Ingeborg en ik, naar ouderwetse films met Tom Cruise. Tering, wat een lelijke neus heeft die gozer toch! Morgen verder.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Woensdag, 17 juli 2019

 1. Rimmer de Boer zegt:

  Ik hoop dat jullie vacantie “heel lang” gaat duren!

  Liked by 1 persoon

  • wingiv zegt:

   Hallo Rimmer, leuk weer wat van je te horen. Helaas gaat de vakantie maar tot eind augustus duren want Ingeborg moet weer werken. Groetjes van ons, ook voor Toos natuurlijk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s