Zaterdag, 20 juli 2019

Marrekrite plek even buiten Dokkum (2)

Half tien. We hebben er zowat al een week op zitten. Vandaag gaan we naar het Lauwersmeer. Het regent nu trouwens! Ik was vanmorgen er al om half zes uit en te zes uur aan het werk en te 08.30 uur klaar. Twee en een half uur om een stukkie te schrijven en met foto’s te shuffelen. Dat zijn toch wel veel uren. Het ging wel lekkerder dan de dagen hiervoor, toen ik pas na Jinek begon te schrijven, snags dus. Dat doe ik dus niet meer. Het begint nu opeens te stoppen met zachtjes regenen. Jezus, wat een plensbui! Ik ga in de kuip staan en neem het geluid van de ruisende regen op. Willem staat in zijn stuurhut naar mij te kijken en vraagt zich duidelijk af tegen wie ik sta te lullen. Hij roept me op over de marifoon. Ik leg hem uit dat ik het geluid van de regen opneem, voor het weblog. Oh, ok. We overleggen of we wel naar het Lauwersmeer moeten gaan vandaag, met dit vieze weer. We kunnen namelijk gewoon hier blijven liggen en een dag niks doen. Ik vraag het Ingeborg. Die wil liever niet in sluizen in de regen kletsnat staan te worden. Mij maakt het niet uit, want ik sta toch binnen. Goed dan, we blijven liggen. Willem komt even langs om samen te proberen de filmpjes die Joke met de iPad heeft gemaakt op mijn computer te zetten. Dat lukt op een of andere manier dus niet rechtstreeks.

Half twaalf. Ik ben er achter gekomen dat je bestanden over kunt zetten van het ene naar het andere apparaat met blue tooth, zonder kabeltje, met behulp van het zogenaamde “Air Drop”. Dat gaat uitstekend. De filmpjes van Joke staan dus nu op mijn computer, maar ze zijn erg lang. Ik ben nu eerst maar aan de slag gegaan met mijn eigen filmpjes van vandaag, die ik zo achter elkaar kan zetten. Het is er prachtig weer voor, ik bedoel zulk slecht weer is het, echt binnenzit weer: behoorlijk wat wind en regenbuien zijn ons deel. Blij dat we zijn blijven liggen. Af en toe komen hele plukken boten langs stuiven, dan is er natuurlijk ergens weer een brug of een sluis opengegaan. Ze varen meestal veel te hard, juist hier in het toch wel smalle gedeelte van de rivier waar wij liggen, zodat we flink aan onze landvasten liggen te rukken. Ik neem me voor om als het weer gebeurt in het gangboord te gaan staan en ze verrot te schelden.

Half drie. Goh, wat een rustig dagje is dit, zeg. Ik ben helemaal vergeten te lunchen, zo druk was ik bezig met het bij elkaar verzamelen en bewerken van fragmentjes tot één filmpje over gisteren. Muziekje uitzoeken. We doen Wer Bisto van Twarres omdat dat zo lekker Fries is. Het is nu alweer een tijdje droog. Het waait nog wel hard. Eigenlijk niet zulk leuk weer, maar dat weerhoudt een heleboel vaarders er niet van om als dollen door de Dokkumer Ee te scheuren richting Lauwersmeer of omgekeerd. Man, man wat een golven maken die lui. Het zijn met name de zeilers die zich niet op hun gemak voelen in dit smalle vaarwater en er gauw weer uit willen. Ik mag van Ingeborg niet gaan schelden, maar moet in overleg treden met die lui. Akkoord. We gaan nu eerst maar verder eten: broodje runderrookvlees en een broodje met een restje barbecue-worst. Marijn heeft teruggebeld nadat ik een aantal keren hem heb gebeld. Alles goed. Hun nieuwe boot is er nog niet. Tis ook overal hetzelfde.

Vier uur. We gaan bij Joke en Willem een glaasje wijn drinken, dat is wel lekker. Mijn film is af, met een muziekje eronder. Jammer dat er op een paar plekken een tik in zit. Die kreeg ik er niet uit. Was er om half vier pas mee klaar. Ik zal hem straks op het weblog zetten. Het waait nog steeds, maar het is droog en de wind is nu warm, er komen altijd nog veel boten langs en we liggen prima op onze Marrekrite plek.

Half negen. Na de wijn zijn we bij op de Laga blijven eten. We zouden zelf  slechts een groene salade nuttigen als compensatie voor het tot nu toe ongebreideld innemen van calorierijke voedingsmiddelen. Het werd dus een door Joke zelf bereide zeer rijke maaltijdsoep die werkelijk voortreffelijk was, een zalige zoep. Je kon er je lepel rechtop in zetten. Ik heb er twee bakken van genuttigd, nou dan weet je het wel, hè? Daarna gingen er nog eens twee pannenkoeken overheen en dat waren geen gewone, neen, hele dikke gevuld met cranberry’s en nog wat, en eroverheen een laag bastaardsuiker en/of Wester’s Suikersiroop. En om een en ander af te toppen een dikke Magnum Classico. Toen kon je me wegdragen. Dit moeten we niet te vaak doen. Maar ja, we hebben nog vier of vijf weken voor de boeg. Nou ja, ik kan me daarna altijd nog in een kliniek laten opnemen. Het was heel gezellig en nu zitten we inmiddels weer op onze eigen boot. Ingeborg gaat een nare film bekijken en ik ga op het achterdek in het avondzonnetje in mijn “Reacher” zitten lezen, nadat ik mijn filmpje op de weblog heb gezet. 

Morgen gaan we naar Lauwersoog, binnen of buiten de sluis, we zijn er nog nooit geweest. Ik hoop door de sluis heen, dan kunnen we maandag eventueel vroeg vertrekken, met het tij mee naar Norderney. Het zal een uur of zes, zeven varen zijn als alles meezit. Als het maar mooi weer is, met een vlakke zee en geen golven. Daar gaan we voor. 

Tien voor half twaalf. We gaan naar bed. TV uit. Een gevarieerd avondje. We hebben gelezen en tv gekeken en dat vind ik best gevarieerd eigenlijk. Lekker rustig, glaasje water gehad en nu gaan we naar bed. Ingeborg zegt: het is weer rustig weer. Dat is het altijd s’nachts, Ing, meestal. Vandaag geen foto’s, niet genoeg licht. 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s